Τη Μ. Παρασκευή, όπως κάθε χρονιά, θα τελεστεί το καθιερωμένο Μνημόσυνο για τους 23 εκτελεσθέντες κατοίκους της Κρυοπηγής, που δολοφονήθηκαν από τους Ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους στο Αγρίνιο, μαζί με 120 Έλληνες πατριώτες, στις 14 Απριλίου του 1944.
Παρά τον πόνο, παρά το γεγονός ότι οικογένειες της Κρυοπηγής στερήθηκαν τους ανθρώπους τους για το υπόλοιπο της ζωής τους, παρά τη θυσία αυτή, το χωριό της Δ.Ε. Ζαλόγγου δεν έχει ενταχθεί ακόμη στον κατάλογο των μαρτυρικών χωριών και πόλεων, ένα χρόνιο αίτημα των απανταχού Κρυοπηγητών και των δημοκρατικών πολιτών της περιοχής μας. Ο Δήμος Πρέβεζας φαίνεται πως έχει «γυρίσει την πλάτη» στην προσπάθεια αυτή και θα εξηγήσουμε παρακάτω το γιατί.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, όλοι οι αρμόδιοι φορείς της Κρυοπηγής (Κοινότητα, Πολιτιστικοί Σύλλογοι κ.α.), είχαν συναντήσει εμπόδια στην αναγνώριση του χωριού ως μαρτυρικό, καθώς δεν πληρούνταν κάποιες προϋποθέσεις που είχε θέσει η Ελληνική Πολιτεία (απώλεια του 10% του πληθυσμού ή ολοσχερής καταστροφή του 80% των κατοικιών).
Παρά το γεγονός αυτό απευθύνθηκαν στον πρώην Δήμο Ζαλόγγου (καποδιστριακός Δήμος) και το δημοτικό συμβούλιο Ζαλόγγου είχε πάρει απόφαση να προχωρήσει τις διαδικασίες για να αναγνωριστεί το χωριό. Τότε η απάντηση ήταν απορριπτική από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Με τον Καλλικράτη οι Κρυοπηγήτες απευθύνθηκαν εκ νέου στον νυν Δήμαρχο Πρέβεζας Χρήστο Μπαϊλη, κατά την προηγούμενη θητεία του, έχοντας και τη συμπαράσταση του πρώην Αντιδημάρχου Ζαλόγγου κ. Παντελή Μπαρτζώκα, ο οποίος κατάγεται από την Κρυοπηγή. Κατατέθηκε μάλιστα και σχετικός φάκελος, ωστόσο το θέμα δεν ήρθε ποτέ προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας και οι Κρυοπηγήτες παραπέμφθηκαν στη Στατιστική Υπηρεσία.
Επί νέας θητείας του κ. Μπαϊλη (από το 2014 και μετά) έγινε εκ νέου προσπάθεια να έρθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πως το δίκτυο μαρτυρικών πόλεων και χωριών με μπροστάρη το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να κινήσει τις διαδικασίες έτσι ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να αναγνωριστούν ως μαρτυρικά, χωριά που δεν τα είχαν καταφέρει εδώ και δεκαετίες.
Άλλωστε πρόκειται για μία αναγνώριση με καθαρά ηθικό περιεχόμενο (από ελεύσεως του Καλλικράτη δεν υπάρχουν ξεχωριστά προνόμια, π.χ. ανεξαρτητοποίηση κοινότητας κ.α.) και είναι τουλάχιστον... τραγικό να μετριέται η θυσία με... ψυχρούς αριθμούς.
Για το ζήτημα ενημερώθηκε και ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας, ο οποίος επίσης ήταν ιδιαίτερα θετικός στο να διερευνήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης και της Κρυοπηγής.
Η πρόσφατη μάλιστα αναφορά του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μόνο τυχαία δε μπορεί να θεωρείται και μαρτυρά μία τάση προθέσεων.
Για να γίνουν ωστόσο όλα αυτά θα πρέπει να υπάρξει απόφαση δημοτικού συμβουλίου από το Δήμο Πρέβεζας. Κατόπιν η απόφαση μαζί με ολόκληρο το φάκελο «περνά» από Επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών και ακολουθεί Προεδρικό Διάταγμα. Αυτή η διαδικασία ακολουθήθηκε και από άλλους Δήμους.
Εκτός κι αν ο Δήμος Πρέβεζας με… λαδόπιτες και μπακλαβαδάκια που δίνει κάθε χρόνο, θεωρεί πως έχει κάνει το χρέος του απέναντι στην κοινωνία της Κρυοπηγής.
atpreveza.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου