Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Επικίνδυνες selfies, η νέα ρωσική τρέλα





Νεαροί Ρώσοι κάνουν εσχάτως καριέρα ποστάροντας βίντεο και selfies σε εξαιρετικά επικίνδυνες, απολύτως extreme «πόζες». Οι εικόνες κόβουν την ανάσα. Αλλά, τί πραγματικά συμβαίνει;

Ταλαντεύεται στην άκρη της οροφής ενός κτιρίου 9 ορόφων στη Σιβηρία. «Γράφεις;» ρωτά τον φίλο του που κρατά μία αναμμένη δάδα. Έχει στηρίξει την κάμερα στο κεφάλι και ξαφνικά πηδάει στο κενό.

Περιέργως πώς, καταλήγει σώος. Η αστυνομία προτρέπει το πλήθος που παρακολουθεί να μην «γράφει» με τα κινητά, αλλά μέσα σε μερικές ώρες τα πλάνα με τα εν δυνάμει θανατηφόρα άλματα -και δη, γυρισμένα από διαφορετικές οπτικές γωνίες- γίνονται viral με εκατομμύρια views στο YouTube.

Πολλοί είναι δύσπιστοι, ακόμα και θυμωμένοι. «Μήπως είναι το πιο ηλίθιο κόλπο που έχει γίνει ποτέ;» ήταν ο τίτλος ενός δημοσιεύματος για το θέμα.

Η όρεξη των νέων για (πολύ) υψηλό ρίσκο είναι ασυνήθιστη, αλλά όχι πρωτοφανής. Στην πραγματικότητα, μεταξύ των Ρώσων που πέφτουν από κτίρια και τρένα εν κινήσει την ώρα που τραβούν selfies, έχουν καταγραφεί νεκροί και τραυματίες.

Και επειδή ο αριθμός παρουσιάζει αυξητική τάση, το ρωσικό Υπουργείο Εσωτερικών αναγκάστηκε να ξεκινήσει εκστρατεία για «ασφαλείς selfies», γράφει το BBC.



Παρά τον θανάσιμο κίνδυνο, αρκετοί από τους τολμηρούς αυτούς τύπους που παίρνουν το μεγάλο ρίσκο βρίσκουν ελκυστική την πιθανότητα να γίνουν «αστέρια» στα social media. Σε πολλά μέρη της Ρωσίας, τα ψηλά κτίρια είναι προσβάσιμα και τα πρόστιμα για καταπάτηση από χαμηλά έως μηδενικά. Τα ακραία ακροβατικά μπορούν να διώξουν την πλήξη και να εκτονώσουν την καταπιεσμένη ενέργεια των Ρώσων, διατείνεται ένας εξ αυτών.

Αλλά τί είναι αυτό που στην πραγματικότητα τους οδηγεί στο «διαβολικά επικίνδυνο» ρίσκο;

Alexander Chernikov

Ο 23χρονος Alexander Chernikov ζει στα προάστια της Barnaul, ένα χωριό 4.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας. Πρόκειται για τον νεαρό που πήδηξε από το πολυόροφο κτίριο της Σιβηρίας.

Ακόμα και με -18 ° C ο Alexander κυκλοφορεί με γυαλιστερό μπορντό σακάκι, τζιν και καουμπόικες μπότες. Το σημείο από το οποίο έκανε το περίφημο άλμα είναι ένα θλιβερό κτίριο της σοβιετικής εποχής με σκουριασμένα μπαλκόνια γεμάτα δορυφορικά πιάτα.



«Εκεί πάνω νιώθει κανείς ότι στέκεται στη γραμμή μεταξύ ζωής και θανάτου -η ζωή κρέμεται από μια κλωστή- αν κάτι πάει στραβά μπορεί να πεθάνεις», λέει. Ο Alexander ισχυρίζεται ότι δεν φοβάται τον θάνατο. Ποιό είναι το σημείο του δικού του φόβου; «Ο φόβος είναι αναπόφευκτος. Έρχεται σε όλους», λέει.

Αλλά θα το αποτολμούσε εάν δεν υπήρχαν κάμερες; «Μάλλον όχι», παραδέχεται. «Θα έκανα κάτι άλλο στη ζωή μου».



Πώς βιοπορίζεται; Δουλεύει ως έκτακτος, εποχιακός εργάτης σε οικοδομές, σε εργοστάσια, ως εκφορτωτής στα τρένα. Αλλά ονειρεύεται να κάνει καριέρα stunt man, ακόμα και ηθοποιού στο σινεμά. Στην πραγματικότητα προσπαθεί απεγνωσμένα να ξεφύγει από το νυσταλέο χωριό του όπου ζει με τους γονείς του.

Λίγο μετά το περιβόητο άλμα του, το οποίο έχει προβληθεί πάνω από 10 εκατομμύρια φορές στα social media, είχε προσκληθεί σε μια τηλεοπτική εκπομπή στη Μόσχα, όπου μάλιστα, ένας σκηνοθέτης του υποσχέθηκε να κάνει δοκιμαστικό.



«Τι θα συμβεί αν τραυματιστεί στο επόμενο άλμα» αναρωτήθηκε κάποια στιγμή ο παρουσιαστής της εκπομπής. «Δεν θέλω να δεχτεί θεραπεία στο νοσοκομείο που πληρώνω με τους φόρους μου! – Δεν θέλω να πληρώσω για αυτόν τον ηλίθιο…» είπε. Ο Alexander περιμένει ακόμη το δοκιμαστικό…

Vladimir Lapik and Sasha Bitkov

Ο Vladimir Lapik και ο Sasha Bitkov διδάσκουν στην Αγία Πετρούπολη parkour σε παιδιά και εφήβους. Το παρκούρ είναι ουσιαστικά η υπερπήδηση εμποδίων, φυσικών και τεχνητών, όπου ως εμπόδια μπορούν να θεωρηθούν τα πάντα, από βράχοι, ποτάμια, ή κλαδιά μέχρι τοίχοι, πεζούλια ή κάγκελα. Η κατηγοριοποίηση του παρκούρ ως δραστηριότητα είναι δύσκολη, αφού κάποιοι το θεωρούν extreme άθλημα, ενώ κάποιοι άλλοι πολεμική τέχνη.

Οι δύο νεαροί άνδρες ήταν φίλοι του Pavel Kashin.



Ο Kashin, από τους πιο γνωστούς αθλητές του παρκούρ στη Ρωσία, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ακροβατικής επίδειξης. Έπεσε από 16 ορόφους επειδή δεν μπόρεσε να υπολογίσει σωστά έναν «τυπικό ελιγμό» σύμφωνα με τους φίλους του, τον οποίον είχε κάνει δεκάδες φορές στο παρελθόν.

«Δεν ξέρουμε τι συνέβη», λέει ο Βλαντιμίρ, «ίσως για κάποιο λόγο δεν ήταν συγκεντρωμένος».

Προσθέτει ότι ξέρει πέντε ανθρώπους οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους πέφτοντας από κτίρια ή συνετρίβησαν σε σιδηροδρόμους κατά την εκτέλεση ακροβατικών, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να εγκαταλείψει το παρκούρ.

«Είμαστε διάσημοι σε απευθείας σύνδεση, επειδή έχουμε πολλούς αφοσιωμένους ανθρώπους εδώ, που δουλεύουν σκληρά για να γίνουν οι καλύτεροι», λέει.

Kirill Vselensky

Ο 24χρονος Kirill Vselensky είναι ένα από τους πιο διάσημους «roofers» της Μόσχας. Έχει ανέβει σχεδόν σε κάθε ψηλό κτίριο της πόλης – με εξαίρεση, ίσως δικαιολογημένα, το Κρεμλίνο και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Αναγνωρίζει ότι εκτός από τον προφανή κίνδυνο θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού, οι «roofers» παραβιάζουν τον νόμο, αλλά οι ποινές είναι ήπιες. Τα πρόστιμα είναι μικρά, αν και έχουν αυξηθεί πρόσφατα (για τα άτομα που συλλαμβάνονται να κάνουν «αναρρίχηση» σε κτίρια ή, στην οροφή τρένων).

«Στην Αμερική, τον Καναδά και την Ευρώπη τα παιδιά πρέπει να φορούν μάσκες ή να ανεβαίνουν τη νύχτα επειδή οι νόμοι περί ιδιοκτησίας και καταπάτησης είναι πολύ αυστηροί», λέει.

Κάποτε, ενώ έκανε αναρρίχηση στην Πυραμίδα της Γκίζας στην Αίγυπτο, λιντσαρίστηκε τόσο άσχημα ώστε υποχρεώθηκε να αδειάσει το πορτοφόλι του για να ξεφύγει.

Όπως λέει, στη Ρωσία οι αρχές είναι διατεθειμένες να κάνουν τα στραβά μάτια από τη στιγμή που οι «roofers» δεν έχουν σχέση με την πολιτική. Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης του είχαν ζητήσει να κρεμάσει πανό τους σε ψηλά κτίρια, αλλά ο Kirill είχε αρνηθεί.

Οι εν γένει δυσκολίες δεν τον αποθαρρύνουν από την περαιτέρω αστική εξερεύνηση. Στην κορυφή ενός ουρανοξύστη από την εποχή του Στάλιν που βρίσκεται κοντά στην Αμερικανική Πρεσβεία, βρέθηκε ξαφνικά σε έναν μυστικό όροφο.

«Ο ανελκυστήρας δεν πηγαίνει εκεί πάνω, αλλά υπάρχει ένα λεβητοστάσιο με ένα κλουβί, ένα τραπέζι και μια λάμπα για τη διεξαγωγή ανακρίσεων – όλα εγκαταλελειμμένα σήμερα», λέει. «Αλλά ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανακάλυψη, γιατί στις πιο τρομακτικό ταινίες για τη σοβιετική KGB δείχνουν αυτό ακριβώς το δωμάτιο, τον ίδιο λέβητα, το κλουβί, το τραπέζι και το φωτιστικό για ανακρίσεις.»



Angela Nikolau

Κόρη καλλιτέχνη τσίρκο -από τα διασημότερα της Ρωσίας- η Angela έχει περισσότερους από 400.000 followers στο Instagram. Μεταξύ των χορηγών της είναι ταξιδιωτικά γραφεία, γνωστά brands από τον χώρο της μόδας και εταιρεία με κάμερες. Όπως και ο Alexander Chernikov, η 24χρονη Angela Nikolau ήταν καλεσμένη σε τηλεοπτική εκπομπή. Αλλά, αντίθετα με τον Chernikov, τη χειροκρότησαν και ο παρουσιαστής της πρόσφερε ένα όμορφο μπουκέτο με ροζ τριαντάφυλλα.

Σε ένα από τα πιο extreme βίντεο της, η Angela και ο φίλος της ανέβηκαν σε ένα από τα πιο ψηλά κτίρια της Tianjin στην Κίνα. Ανάμεσα στα απίστευτα που έχει κάνει είναι γιόγκα σε ένα στενό περβάζι στην άκρη του… τίποτα και φιγούρες αραμπέσκ σαν αέρινη μπαλαρίνα στην κορυφή ενός πυργίσκου.

Τις περισσότερες φορές είναι δε, χαμογελαστή – το selfie-stick δείχνει ότι το έδαφος είναι εκατοντάδες μέτρα μακριά…



Λέει ότι όταν η γιαγιά της είδε για πρώτη φορά τις φωτογραφίες της, ήταν τόσο αναστατωμένη ώστε υποκρίθηκε ότι πρόκειται για Photoshop.

Η ύπαρξη της κάμερας αποτελεί κατά την ίδια το «σημείο αιχμής» για αυτό που αποκαλεί η «τέχνη» της, παρότι ελάχιστες είναι οι καλλιτεχνικές αναζητήσεις που είναι τόσο ξεκάθαρα επικίνδυνες.



«Μερικές φορές ανεβαίνω σε ένα κτίριο χωρίς κάμερα, μόνο και μόνο για να δω την ανατολή ή τη δύση», λέει. «Αλλά αν ρωτάτε γιατί κινηματογραφώ τον εαυτό μου, φανταστείτε έναν ζωγράφο να ζωγραφίζει μόνος στο ατελιέ του, να ζωγραφίζει και να ζωγραφίζει για πέντε χρόνια μέχρι που σχεδόν πνίγεται στο ίδιο του το έργο. Και σκέφτεται, μα για ποιόν το κάνω αυτό; Χρειαζόμαστε κοινό. Είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης» καταλήγει.




Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου