Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ… ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ!....Από αύριο Αύγουστος κι έχουν γίνει ελάχιστα για την πρόληψη πυρκαγιών





Η έλλειψη χρημάτων και προσωπικού εμποδίζει την υλοποίηση έργων πυροπροστασίας, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Δημ. Νάστο.




Ουσιαστική η τοποθέτηση του Διοικητή Πυροσβεστικής Ηπείρου σε χθεσινή σύσκεψη στο Δημαρχείο - Δυόμιση εβδομάδες χωρίς οδηγό για τα ογκώδη απορρίμματα ο Δήμος…


Έπρεπε να προηγηθεί η τραγωδία της Ανατολικής Αττικής με τους 91 μέχρι στιγμής νεκρούς και τους δεκάδες αγνοούμενους για να σημάνει «συναγερμός» και στον Δήμο Ιωαννιτών όσον αφορά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Ευτυχώς δηλαδή που μέχρι στιγμής έχει βοηθήσει πολύ ο βροχερός καιρός!

Φυσικά, μεγαλύτερη βαρύτητα έχουν τα μέτρα αποτροπής της καταστροφής και όχι το πώς θα αντιδράσει κανείς όταν αυτή εκδηλωθεί όπως γίνεται συνήθως στον τόπο μας. Εδώ ο Δήμος δε μπορεί να καυχηθεί ότι έχει πράξει όλα όσα οφείλει, γεγονός που έχει να κάνει με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, με βασικότερο όλων την έλλειψη προσωπικού, αν και αυτό δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία.

Στον τομέα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Ηπείρου εμφανίζονται περισσότερο έτοιμες να κάνουν το έργο τους όταν και όπου χρειαστεί, χωρίς πάντως να είναι και γι’ αυτές όλα ιδανικά, αφού είναι γνωστές οι ελλείψεις κι εδώ, σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό.

Πάντως, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και με πολλή δουλειά και σχεδιασμό πολλά μπορούν να γίνουν, όπως τονίστηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Δημαρχείο Ιωαννίνων, με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Ηπείρου Αρχιπύραρχο Ευθύμιο Γεωργακόπουλο να καταθέτει ορισμένες καίριες προτάσεις!

Ελάχιστα έχουν γίνει!
Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων απ’ όλο τον Δήμο Ιωαννιτών και εκπρόσωποι διάφορων εμπλεκόμενων φορέων συμμετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη στο Δημαρχείο, την πραγματοποίηση της οποίας ζήτησε ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου.

Από πλευράς Δήμου τον πρώτο λόγο είχε ο Δημήτρης Νάστος, Αντιδήμαρχος αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας. Απ’ όσα είπε, αποκαλύφθηκαν προβλήματα και αδυναμίες όσον αφορά στον τομέα της πρόληψης από τις πυρκαγιές που θα μπορούσαν να κοστίσουν πολύ ακριβά σε περίπτωση πυρκαγιάς στο Λεκανοπέδιο.

Καταρχήν, όπως έκανε γνωστό, τα χρήματα που έχει λάβει ο Δήμος για δράσεις πολιτικής προστασίας είναι πολύ λίγα και ό,τι κάνει το κάνει κυρίως με δικούς του πόρους.


Ο κ. Νάστος μίλησε για κοπή παρόδιας βλάστησης, για συντήρηση δασικών δρόμων, αλλά και για την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για τη διάνοιξη νέων δασικών δρόμων σε ευαίσθητες περιοχές με περιαστικά δάση που είναι υψηλής επικινδυνότητας.


Προσπάθεια όμως που γίνεται ενώ φτάνουμε πια στον Αύγουστο! Τόνισε δε ότι απαιτούνται πολλά χρήματα για τη διάνοιξη δρόμων πυροπροστασίας, αναφέροντας ως παράδειγμα την περιοχή Μαρμάρων – Νεοχωρόπουλου – Σταυρακίου όπου χρειάζονται περί τα 70.000 ευρώ. «Τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν στον προϋπολογισμό του Δήμου, θα δούμε τι θα κάνουμε», είπε ο κ. Νάστος!

Λείπει προσωπικό…
Όσο για τον μηχανικό εξοπλισμό του Δήμου, αυτός είναι μεν συντηρημένος, όμως δεν υπάρχει προσωπικό για να τον χειριστεί και αυτό είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί όπως ομολόγησε ο Αντιδήμαρχος. Πάντως, από αύριο (1η Αυγούστου, για να μην ξεχνιόμαστε) αναμένονται 10 διμηνίτες συμβασιούχοι στον Δήμο, οι οποίοι θα ασχοληθούν με την παρόδια βλάστηση.

Αντίστοιχο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού αντιμετωπίζει και η υπηρεσία καθαριότητας, η οποία, ενδεικτικά, καθώς λείπουν με αναρρωτική άδεια οι δύο οδηγοί φορτηγών που κάνουν την αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων στην πόλη, έχει σταματήσει τη διαδικασία εδώ και δυόμισι εβδομάδες, όπως έκανε γνωστό ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Δημήτρης Κατηρτσίδης!


«Το πρόβλημα είναι μεγάλο και επισύρει κινδύνους πυρκαγιάς», τόνισε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους πολίτες να μη βγάζουν αντικείμενα έξω, ώσπου να ομαλοποιηθεί και πάλι η αποκομιδή ογκωδών, κάτι που εκτίμησε πως θα γίνει ως τα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας.

Όσο για τον τρίτο παρόντα Αντιδήμαρχο στη χθεσινή σύσκεψη, τον Γιώργο Βίνη, αυτός μιλώντας ως υπεύθυνος για τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου, σημείωσε πως η υπηρεσία του τα αιτήματα των πολιτών που δέχεται για καθαρισμό οικοπέδων, τα προωθεί στις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας. Όπως επισήμανε, «ο Δήμος δεν μπορεί να τα κάνει όλα.


Είναι υποχρεωμένος κάθε ιδιοκτήτης να καθαρίζει την έκτασή του. Εμείς ειδοποιούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες, όμως υπάρχει μία γραφειοκρατική διαδικασία, γίνονται λίστες, τηρείται σειρά στα αιτήματα».

Ουσιαστική τοποθέτηση
Ξεκάθαρη και ουσιαστική ήταν η παρέμβαση του Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Ευθύμιου Γεωργακόπουλου, ο οποίος τόνισε πως μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου, πρέπει να υπάρξει καλύτερος συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να είναι πιο αποτελεσματικοί στη διαχείριση κρίσεων.

«Οι δυνάμεις πυρόσβεσης της Ηπείρου είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε περιστατικό», τόνισε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας όμως πως η Πυροσβεστική έχει ως ρόλο της την καταστολή πυρκαγιών, ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα Δασαρχεία την πρόληψη!

Ευθύνη και οι πολίτες!
Όπως είπε, «το Κράτος με τη μορφή που έχει σήμερα δε μπορεί να αρθεί στο ύψος των αναγκών, άρα πρέπει όλοι μας να δουλέψουμε λίγο παραπάνω», τονίζοντας πως ευθύνες έχουν και οι ίδιοι οι πολίτες, οι οποίοι πρέπει να κόβουν τα χόρτα στα οικόπεδά τους.


Ο κ. Γεωργακόπουλος προειδοποίησε σχετικά ότι οι προανακρίσεις στρέφονται πλέον κατά παντός υπευθύνου και ποινές επισύρονται για όλους όσοι αποδεικνύεται ότι ευθύνονται για ακαθάριστα οικόπεδα.

Ειδική μνεία έκανε ο Διοικητής στους κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται στα Τοπικά Διαμερίσματα του Δήμου, λέγοντας ότι δε μπορούν να βάζουν φωτιά όπου θέλουν για να δημιουργήσουν βοσκοτόπους. Όπως ανέφερε, θα πρέπει να ενημερωθούν ότι θα οδηγούνται στη δικαιοσύνη όταν καίνε εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, ενώ έτσι θα χάνονται τα δικαιώματα βοσκοτόπων αλλά και οι ενισχύσεις που δικαιούνται!


«Δεν θα αφήσουμε την παρανομία και τις πυρκαγιές στην περιοχή μας από κτηνοτρόφους να συνεχιστούν», ξεκαθάρισε και χαρακτήρισε τεράστιο το κόστος εναέριας κατάσβεσης πυρκαγιών, λέγοντας πως κάθε πυροσβεστικό αεροπλάνο που έρχεται στην περιοχή μας στοιχίζει 10.000 ευρώ την ώρα.

Για τα περιαστικά δάση
Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής μίλησε και για τα περιαστικά δάση της Ηπείρου όπως αυτό των Ιωαννίνων, για τη δημιουργία των οποίων φυτεύτηκαν πεύκα που είναι το πιο εύφλεκτο δέντρο και μετά φτιάχτηκαν σπίτια τα οποία εφάπτονται μ’ αυτά.


Για να μετριαστούν οι κίνδυνοι, πρότεινε σε όλα τα αλσύλλια των Ιωαννίνων και άλλων πόλεων της Ηπείρου να αφαιρεθούν οι ζώνες με πεύκα περιμετρικά των οικισμών και να φυτευτούν στη θέση τους δέντρα πιο ανθεκτικά στη φωτιά, διαδικασία που δεν έχει μεγάλο κόστος.

Ο κ. Γεωργακόπουλος ζήτησε τέλος να γίνουν υδροστόμια στα χωριά και να επισκευαστούν τα υπάρχοντα ώστε να μπορούν να παίρνουν νερό οι αντλίες της Πυροσβεστικής, σημειώνοντας πως το κόστος τέτοιων υποδομών είναι πολύ μικρό.


proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου