Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

Δεσμεύσεις λογαριασμών και κατασχέσεις χωρίς προειδοποίηση





Τη δυνατότητα στο ΣΔΟΕ να δεσμεύει τραπεζικούς λογαριασμούς, θυρίδες, ακίνητη και κινητή 


περιουσία και λοιπά περιουσιακά στοιχεία, χωρίς προειδοποίηση, στις περιπτώσεις που
οι ελεγκτές της «ανιχνεύουν» φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ, δίνει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών.

Η εν λόγω τροπολογία, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από το ΥΠΟΙΚ, προβλέπει τη δημιουργία ενός πλαισίου «fast track», μέσω του οποίου οι ελεγκτικές αρχές θα μπορούν να «βάζουν χέρι» και να δεσμεύουν λογαριασμούς και περιουσιακά στοιχεία ύποπτων φοροφυγάδων, για τους οποίους υπάρχουν αποδείξεις-ισχυρές ενδείξεις ότι αποκρύπτουν ποσά άνω των 150.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα περιγράφονται στην τροπολογία του ΥΠΟΙΚ, η διαδικασία δέσμευσης λογαριασμών θα κινείται και θα ολοκληρώνεται εντός 24 ωρών, μετά και από τη σχετική ενημέρωση και έγκριση από τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.
Ενημέρωση των φοροφυγάδων μετά από 10 ημέρες

Οι ύποπτοι για φοροδιαφυγή αποκλείονται από κάθε πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς και στις θυρίδες τους και εντός δεκαημέρου θα ενημερώνονται αρμοδίως και εγγράφως από το ΣΔΟΕ, για την διαδικασία που προηγήθηκε. Τους παρέχεται η δυνατότητα να υποβάλουν εντός 15 ημερών, έγγραφες ενστάσεις, ενώ παράλληλα έχουν το δικαίωμα αίτησης αποδέσμευσης ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς, που αποδεδειγμένα αφορούν την κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσης.

Η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η παραπάνω περιγραφόμενη δέσμευση λογαριασμών, θυρίδων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων, θα ισχύει μέχρι την περάτωση της έρευνας και δεν θα ξεπερνά το ένα έτος.

Η τροπολογία, επιπρόσθετα παρέχει τη δυνατότητα άμεσης αποδέσμευσης λογαριασμών, όπου το ποσό της φοροδιαφυγής ήταν κάτω από το «ταβάνι» των 150.000 ευρώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου