Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

Ένας εκθεσιακός χώρος στο Κουτσελιό




Σε εκθεσιακό χώρο συλλογής φυτών και φυσικής ιστορίας καθώς και πολυδραστηριοτήτων, βάση 



παλιότερης μελέτης των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Ιωαννιτών, υπάρχει η δυνατότητα να μετατραπεί το παλιό δημοτικό σχολείο του Κουτσελιού, ένα διατηρητέο κτίριο που παραμένει σε αχρησία και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, τα οποία χρήζουν άμεσης παρέμβαση, προκειμένου να συντηρηθεί και να αποκατασταθεί.

Το κτίριο είναι χαρακτηρισμένο ως μνημείο από του υπουργείο Πολιτισμού (ΦΕΚ 1519 /Β/ 11.10.2004) διότι αποτελεί χαρακτηριστικό και ενδιαφέρον δείγμα κτιρίου ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής, το οποίο, με τη χρήση του ως εκπαιδευτήριο έχει συνδεθεί άμεσα με τις μνήμες των κατοίκων της περιοχής και ως εκ τούτου έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία.

Η ένταξή στο υπομέτρο «Στήριξη Υλοποίησης Δράσεων των Στρατηγικών Τοπικής Ανάπτυξης με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (CLLD/LEADER)». Του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 είναι ίσως η μοναδική ευκαιρία για την ανάδειξη της ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας του κτιρίου, την αισθητική αναβάθμιση του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου και τη λειτουργική αξιοποίηση του.

Το πρόγραμμα αυτό που υλοποιεί η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε. – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ στην περιοχή μας, έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης να συμμετέχουν, καθώς το συγκεκριμένο μέτρο αφορά και δημόσιους φορείς εκτός από ιδιώτες.

Η πρόταση αυτή, με προϋπολογισμό 370.000 ευρώ περίπου, θα υποβληθεί από τον δήμο Ιωαννιτών, μετά την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου στο θέμα που εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Θανάσης Μανταλόβας.

Το κτίριο προτείνεται να αξιοποιηθεί κατά διαφόρους τρόπους, πολιτιστικού χαρακτήρα. Συγκεκριμένα προτείνεται η χρησιμοποίηση των δυο ισόγειο αιθουσών για την έκθεση συλλογής φυτών φυσικής ιστορίας και αναφορικά με τον όροφο, προτείνεται η ενοποίηση των χώρων και η χρησιμοποίηση τους σαν αίθουσα πολυλειτουργικών ψυχαγωγικών υποδομών.

Ο δήμος Ιωαννιτών δεσμεύεται ότι θα καλύψει την ιδιωτική συμμετοχή εφόσον απαιτηθεί για την υλοποίηση της πράξης, σύμφωνα με το χρηματοδοτικό σχήμα, όπως αυτό θα κατατεθεί κατά την υποβολή της πρότασης, αλλά και ότι θα μεριμνήσει για τη λειτουργία και τη συντήρηση του κτιρίου ως εκθεσιακού χώρου και χώρου πολυδραστηριοτήτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως από δεν προβλέπεται η επιβολή τελών στους τυχόν χρήστες/επισκέπτες του έργου, η οποία θα είναι δωρεάν για τους πολίτες.

Επιπλέον, ο δήμος Ιωαννιτών, σε περίπτωση ένταξης της προτεινόμενης πράξης, αναλαμβάνει την δέσμευση να προβεί σε τροποποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Ιωαννιτών 2016-2019.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου