Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» : Μια ψυχική δομή στην πόρτα σας




Ένα μεγάλο κενό στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας έρχεται να καλύψει η υπηρεσία κατ’ οίκον νοσηλείας, μέσω της ενίσχυσης του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα», σε μια εποχή που τα περιστατικά αυξάνονται σημαντικά.


Η ανάπτυξη υπηρεσιών ολοκληρωμένης κοινοτικής θεραπείας και υπηρεσιών νοσηλείας κατ’ οίκον νοσηλείας από τον Ψυχιατρικό Τομέα του Νοσοκομείου σε άτομα με ψυχικές διαταραχές, για την πρόληψη, την έγκαιρη παρέμβαση για την αποφυγή της κρίσης ή της υποτροπής της νόσου και τη διασφάλιση της συνέχειας της ψυχιατρικής φροντίδας, εγκρίθηκε από το υπουργείο Υγείας, μετά από αίτημα του διοικητή του νοσοκομείου Βαγγέλη Καρβούνη.
Πριν λίγα 24ωρα, η περιφέρεια Ηπείρου εξέδωσε τη σχετική πρόσκληση «Παροχή υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στην Κοινότητα» του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό ταμείο.
Σύμφωνα με την πρόσκληση, η στελέχωση της Κινητής Μονάδας, για τρία χρόνια, θα γίνει από ψυχίατρο, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και επισκέπτη υγείας ή νοσηλευτή.
Σε αυτή την πρόσκληση θα ανταποκριθεί το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», προκειμένου να μπορέσει να αναπτύξει την καινοτόμα υπηρεσία, που κρίνεται απαραίτητη, ιδιαίτερα στον αστικό ιστό της πόλης, όπου κανένας άλλος φορέας δεν προσφέρει αντίστοιχες υπηρεσίες, καθώς η Κινητή μονάδα της ΕΠΡΟΨΥΗ δεν εξυπηρετεί την πόλη των Ιωαννίνων, αλλά τις αγροτικές περιοχές του νομού.
«Το παραπάνω κρίνεται πλήρως καινοτόμο, καθώς ο αστικός ιστός της πόλης δεν καλύπτεται από κάποια αντίστοιχη υπηρεσία κατ’ οίκον φροντίδας ψυχικής υγείας», ανέφερε σε δελτίο τύπου, με αφορμή την έγκριση σκοπιμότητας, ο κ. Καρβούνης.
Οι νέες υπηρεσίες κατ’ οίκον νοσηλείας και ειδικής φροντίδας ψυχικής υγείας θα απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες με ψυχικές διαταραχές ή διαταραχές συμπεριφοράς και διαταραχές αυτιστικού τύπου.
Στόχος της υπηρεσίας θα είναι η αποφυγή του εγκλεισμού του ασθενούς σε ψυχιατρικό νοσοκομείο, η μη απομάκρυνσή του από το οικογενειακό του περιβάλλον και τον κοινωνικό του χώρο, η στήριξη της οικογένειας του ασθενούς και η καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος, το οποίο επικυρώνεται κυρίως από τον εγκλεισμό στο ψυχιατρικό Νοσοκομείο και βαραίνει τον άρρωστο και το οικογενειακό του περιβάλλον.
Η έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση των βαρύτερων περιστατικών, που θα καλύπτει η υπηρεσία, θα οδηγήσει σε αποφυγή υποτροπών και εγκλεισμού του ασθενούς στο νοσοκομείο», αναφέρεται στο αίτημα της έκθεσης σκοπιμότητας προς το υπουργείο Υγείας.
Παράλληλα, η λειτουργία αυτή θα συνεισφέρει και στην αποσυμφόρηση της Ψυχιατρικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, η οποία είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη.
Αν και τα επιδημιολογικά στοιχεία για την κατάσταση ψυχικής νόσου του πληθυσμού, τόσο σε πανελλαδικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο είναι ελάχιστα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι πάνω από το 10% των Ελλήνων πάσχουν από κάποια «συνήθη» ψυχική διαταραχή, όπως κατάθλιψη ή αγχώδης διαταραχή.
Για τους μισούς περίπου, αυτή η ψυχική διαταραχή δεν απαιτεί θεραπευτική παρέμβαση, ωστόσο ελάχιστοι είναι εκείνοι που απευθύνονται σε κάποιο γιατρό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικονομική κρίση, τα οικονομικά προβλήματα και η ανεργία είναι παράγοντες που οδηγούν στη συχνότερη εμφάνιση των ψυχικών διαταραχών.
Σε τοπικό επίπεδο, είναι ακόμη λιγότερα τα επιδημιολογικά στοιχεία, με την τελευταία μελέτη να χρονολογείται το 1992.
Ωστόσο, τα στατιστικά στοιχεία των περιστατικών που απευθύνονται στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» τα τελευταία χρόνια και αποστέλλονται στο υπουργείο, καταδεικνύουν μια προφανή, συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση υπηρεσιών, ειδικά την περίοδο από το 2013 μέχρι και το 2017.
Για τον λόγο αυτό εξάλλου, το Κέντρο Ψυχικής υΥείας έχει αναπτύξει ένα μεγάλο όγκο υπηρεσιών, εκτός από την λειτουργία των καθημερινών εξωτερικών ιατρείων, όπως ψυχοθεραπείες, ομάδες εκπαίδευσης προσωπικού, ψυχομετρικά τεστ για παιδιά και ενήλικες, αξιολόγηση μαθησιακών διαταραχών (ως επίσημο πιστοποιημένο κέντρο του υπουργείου Υγείας στη Βορειοδυτική Ελλάδα), ειδικό διαπολιτισμικό ιατρείο που καλύπτει τις ανάγκες των προσφύγων ολόκληρου του νομού και ιατρείο ψυχοογκολογικού ιατρείου.
Συνολικά, η πρόσκληση της περιφέρειας αφορά χρηματοδότηση ύψους 2,68 εκ. ευρώ περίπου, καθώς περιλαμβάνει και άλλες δράσεις, στις οποίες μπορούν να υποβάλλουν αίτημα οι εξειδικευμένοι φορείς, που θα επιλεγούν από το υπουργείο Υγείας, όπως η λειτουργία Ιατρείου Μνήμης, ειδικού κέντρου ημέρας για Alzheimer, κέντρου ημέρας για αυτισμό και διασύνδεση του κέντρου ημέρας άνοιας με ΚΑΠΗ και ΚΗΦΗ.


agon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου