Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

«Ανθρώπινο χέρι» η αιτία της πυρκαγιάς, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις






Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε το απόγευμα της Κυριακής, μετά την άμεση κινητοποίηση πεζοπόρων και εναέριων μέσων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, η πυρκαγιά στον λόφο της Καστρίτσας, η οποία εκτιμάται ότι προκλήθηκε από ανθρώπινο χέρι.



Η πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι, στην περιοχή ανάμεσα στον Κατσικά και την Καστρίτσα, σε χορτολιβαδικές εκτάσεις, ωστόσο γρήγορα επεκτάθηκε προς τον λόφο, όπου η βλάστηση είναι πιο πυκνή και πήρε διαστάσεις.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με 40 και πλέον άνδρες, οχήματα και υδροφόρες της Πυροσβεστικής, του δήμου Ιωαννιτών και της Περιφέρειας, ωστόσο η φωτιά κινήθηκε προς σημεία εξαιρετικά δύσκολα προσβάσιμα για τα οχήματα.
Έτσι, πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, με ειδικό εξοπλισμό προκειμένου να επιμηκύνουν τις αντλίες, κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να πλησιάσουν.
Τον συντονισμό των επιχειρήσεων είχαν ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Θωμάς Ρίζος και ο Διοικητής Ιωαννίνων Απόστολος Βασδέκης, σε συνεργασία με τον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρη Μαυρογιώργο.
Από τις 3 περίπου το μεσημέρι στο σημείο πυροσβεστικά αεροσκάφη έκαναν τις πρώτες ρίψεις νερού, ενώ ακολούθησε και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο, με δυνατότητα να ανεφοδιάζεται και από τη λίμνη Παμβώτιδα.
Τα εναέρια μέσα και τα πεζοπόρα τμήματα κατάφεραν να περιορίσουν την πυρκαγιά και τελικά να τεθεί υπό έλεγχο.
Η πυρκαγιά αυτή ήταν μια πρώτη δοκιμασία για τον κρατικό μηχανισμό στην περιοχή τη φετινή αντιπυρική περίοδο, καθώς ήταν η πρώτη μεγάλη επιχείρηση στην οποία κλήθηκε να επέμβει.
Πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και όπως δήλωσε ο κ. Μαυρογιώργος, η συγκεκριμένη πυρκαγιά φαίνεται να ξεκίνησε από ανθρώπινο χέρι. Στην περιοχή έχουν εκδηλωθεί και άλλες πυρκαγιές στο παρελθόν.
Αντίθετα, από σπίθα σε καλώδιο της ΔΕΗ φαίνεται ξέσπασε η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα την Κυριακή σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή της Κοσμηράς. Η φωτιά τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο και κατασβέστηκε πλήρως, ωστόσο δυνάμεις παρέμεναν στο σημείο.



agon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου