Αναστάσιος Σ. Βέντζης Α.Ε

Αναστάσιος Σ. Βέντζης Α.Ε
Αναστάσιος Σ. Βέντζης Α.Ε - Λεωφόρος Ιωνίας Μεγ. Βαθεία Ανατολή Ιωάννινα - τηλ : 26510 46955 - 26510 47897 - EMAIL : ventzissa@hotmail.com - Οικοδομικά Εργαλεία και Υλικά Ξυλεία Σίδηρος Οικοδομών Σίδηρος Εμπορίου Θερμοπροσόψεις Παραγωγή Αδρανών Υλικών Δόμηση - Κατοικία.

Most Popular

Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2019

Ποιες αιτίες προκαλούν δερματικά εξανθήματα;

Με την εμφάνιση ενός δερματικού εξανθήματος ο ασθενής αναστατώνεται, καθώς αρκετές φορές αγνοεί παντελώς που οφείλεται.


Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «JAMA Dermatology», μελέτη έξι ευρωπαϊκών χωρών έδειξε ότι ένας στους τρεις (το 31,8%) είχαν παρουσιάσει εξάνθημα κατά το τελευταίο έτος.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), το εξάνθημα είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει οποιαδήποτε δερματική βλάβη με φλεγμονή και/ή αποχρωματισμό που διαταράσσει τη φυσιολογική εμφάνιση του δέρματος.


Τι προκαλούν


Τα δερματικά εξανθήματα συνήθως διαρκούν από 5 έως 20 ημέρες, ενώ μπορεί να εκδηλωθούν σε μικρό τμήμα του δέρματος ή να είναι γενικευμένα. Επίσης, μπορεί να προκαλούν κνησμό (φαγούρα), να έχουν φουσκάλες ή φλύκταινες, διόγκωση ή και να προκαλούν πόνο.


Οι ένοχες αιτίες


Συνηθισμένες αιτίες των εξανθημάτων είναι:

Οι τροφικές αλλεργίες. Οι κύριες αιτίες τροφικής αλλεργίας είναι τα φιστίκια και οι άλλοι ξηροί καρποί, τα ψάρια και τα θαλασσινά, που επίσης ευθύνονται για εννέα στα δέκα κρούσματα τροφικής αλλεργίας.
Τα φάρμακα. Πολλά φάρμακα μπορεί να έχουν ως ανεπιθύμητη ενέργεια την πρόκληση εξανθήματος, το οποίο μπορεί να είναι από ήπιο έως σοβαρό. Τα εξανθήματα μπορεί να είναι επίσης απόρροια αλλεργικής αντίδρασης στο φάρμακο ή να εκδηλωθούν όταν το δέρμα εκτεθεί στον ήλιο μετά τη λήψη του φαρμάκου (δηλαδή να υπάρξει μια αντίδραση φωτοευαισθησίας, όπως λέγεται επιστημονικά).
Το άγχος
Αλλεργικές αντιδράσεις σε τσιμπήματα εντόμων (π.χ. σφήκα, μέλισσα), στην επαφή του δέρματος με μέταλλα (π.χ. νικέλιο), με φυτά (π.χ. τσουκνίδα, δηλητηριώδης κισσός) κ.λπ.
Δερματοπάθειες (π.χ. έκζεμα, ακμή, μυκητιάσεις κ.λπ.)
Η έκθεση στον ήλιο ή στη ζέστη (π.χ. ηλιακά εγκαύματα, φωτοδερματίτιδες)
Η κακή προσωπική υγιεινή
Ορισμένα νοσήματα (π.χ. ψωρίαση, ερυθηματώδης λύκος, δηλητηρίαση από μόλυβδο, νόσος Lyme κ.λπ.)
Η επαφή με χημικά του καουτσούκ ή με φυτά όπως η τσουκνίδα, ο δηλητηριώδης κισσός, η δηλητηριώδης δρυς κ.λπ.
Η έκθεση σε χημικά (π.χ. χρώμιο) στον χώρο εργασίας


Πότε να πάτε σε γιατρό


Άμεση αξιολόγηση από έναν γιατρό απαιτείται όταν το δερματικό εξάνθημα:

Αναπτύσσεται σε όλο το σώμα (μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη ή αλλεργική αντίδραση).
Αρχίζει να δημιουργεί φλύκταινες, φουσκάλες ή πληγές (μπορεί να οφείλεται σε αλλεργία, αντίδραση σε φάρμακο ή κάποιο εσωτερικό αίτιο).
Συνοδεύεται από πόνο στις αρθρώσεις ή πονόλαιμο ή από «δέκατα».


Τον γιατρό πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως και αν το εξάνθημα εκδηλώθηκε έπειτα από τσίμπημα εντόμου ή δάγκωμα ζώου.
healthreport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου