Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Σταύρος Καλογιάννης: Αφήνουμε πίσω μας το χθες, το βλέμμα μας είναι στραμμένο στο μέλλον.




Στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, επί της προτάσεως δυσπιστίαςκατά του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, τοποθετήθηκε ο Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
" ΛΑΓΟΣ " Νήματα - Μαλλιά - Κλωστές -ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ 24-26 ΙΩΑΝΝΙΝΑ - ΤΗΛ : & ΦΑΞ 26510 23612


«Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με το 2ο κύμα της πανδημίας του COVID-19, ενώ η τουρκική προκλητικότητα οξύνεται. Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει την τουρκική επιθετικότητα με σωφροσύνη και αυτοπεποίθηση και την πανδημία με αποτελεσματικό τρόπο, εφαρμόζοντας ένα πακέτο μέτρων ύψους 24 δισ. ευρώ.
Ενώ συζητούσαμε στη Βουλή το σ/ν για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, με στόχο τη ρύθμιση οφειλών, ο Σύριζα κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας. Τι επιχειρείται με το εν λόγω σ/ν;

- Εισάγεται, μεταξύ άλλων, για πρώτη φορά, προληπτικός μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης του πολίτη, ώστε αυτός να μην οδηγηθεί σε διαδικασίες αφερεγγυότητας.

- Δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε οικονομική δυσκολία, να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα.

- Παρέχεται η δυνατότητα αναδιάρθρωσης οφειλών, περιλαμβανομένης της δυνατότητας «κουρέματος».

- Προσφέρεται η δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών σε έως 240 δόσεις.

Συμπερασματικά, με αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία παρέχεται μια πολιτική κοινωνικής προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών.

Όμως το έργο της Κυβέρνησης Κυρ. Μητσοτάκη τον τελευταίο 1½ χρόνο, και ιδιαίτερα του Υπουργείου Οικονομικών, είναι πλούσιο. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το νομοθετικό έργο του Υπουργείου, αναφέρω ότι συζητήσαμε και ψηφίσαμε, αρκετές φορές με ευρεία πλειοψηφία:

-τη ρύθμιση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, πέρυσι τον Ιούλιο, ρυθμίσεις για την αύξηση του κοινωνικού μερίσματος του 2019, το πλαίσιο χορήγησης μικρο - χρηματοδοτήσεων, φορολογικές ρυθμίσεις για την ενίσχυση της οικονομίας, ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της πανδημίας και των καταστροφικών συνεπειών από τον κυκλώνα «Ιανός», για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Παράλληλα, τον τελευταίο 1½ χρόνο υλοποιήθηκαν σημαντικές διαθρωτικές αλλαγές από το Υπ. Οικονομικών. Ειδικότερα:

§ Αυξήθηκαν οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης οφειλών από 12 σε 24 και από 24 σε 48.

§ Ενεργοποιήθηκε το πρόγραμμα «Γέφυρα» για τη στήριξη πληγέντων δανειοληπτών που έχουν δάνεια με υποθήκη στην Α’ κατοικία.

§ Μειώσαμε δραστικά τον φορολογικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα από 22% σε 9%, για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, και τον συντελεστή κερδών επιχειρήσεων από 28% σε 24%.

§ Αναστείλαμε τον ΦΠΑ στις νέες οικοδομές.

§ Απαλλάξαμε από την εισφορά αλληλεγγύης όλα τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, και πολλά άλλα.

Το έργο της Κυβέρνησης αναγνωρίζεται από την κοινωνία και από τις αγορές, καθώς είναι μεγάλο το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και για νέες επενδύσεις. Ενδεικτική είναι η απόφαση της Microsoft να ιδρύσει ένα υπερσύγχρονο data centre στη χώρα μας».

Καταλήγοντας, ο Σταύρος Καλογιάννης ανέφερε: «Βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο σχεδιασμού του “NextGenerationEU” και του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021 – 2027, με στόχο τον μετριασμό των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων από την πανδημία του Covid-19 και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Θα χρειαστούν σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, με προτεραιότητα στην πράσινη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο, το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2021 προβλέπει Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 6,75 δις ευρώ. Η Κυβέρνηση σχεδιάζει προσεκτικά τα επόμενα βήματα, τα οποία θα οδηγήσουν τη χώρα με ασφάλεια στη μετά-Covid-19 εποχή και στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας.

Αφήνουμε πίσω μας το χθες, το βλέμμα μας είναι στραμμένο στο μέλλον.

Καταψηφίζω την πρόταση δυσπιστίας».

 

 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου