Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Ορίζοντες Ηπείρου: Πρωτοβουλίες για φυσικό αέριο, κλημεντίνη, απόσυρση πετρελαϊκών και επιδότηση κτηνοτρόφων



Τέσσερις μεγάλες πρωτοβουλίες, που αφορούν την ταχύτατη εγκατάστασης φυσικού αερίου στην Ήπειρο, την έγκριση της πρότασης για επιδότηση των παραγωγών κλημεντίνης λόγω covid , τις 




πρωτοβουλίες απόσυρσης των Repsol Energean και ΕΛΠΕ από τα οικόπεδα Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας καθώς και την επιδότηση των κτηνοτρόφων ανέπτυξε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα ο ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου», Σπύρος Ριζόπουλος.
Φυσικό αέριο

«Στην περιφέρεια Ηπείρου δεν φαίνεται να αντιλαμβανόμαστε τη σημαντικότητα της φτηνής ενέργειας και δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα να είμαστε ουραγοί στην τροφοδοσία της περιοχής μας με φυσικό αέριο. Δεν υπάρχουμε στον χάρτη κι ο προγραμματισμός που υπάρχει ήταν όταν θα έρθει φυσικό αέριο να είναι για λίγους. Δεν μπορούμε όμως να χάσουμε άλλα τρία χρόνια», είπε αρχικά ο κ. Ριζόπουλος, εξηγώντας τις πρωτοβουλίες που πήρε ο ίδιος και η παράταξή του για να επισπευτεί η έλευση φυσικού αερίου στην Ήπειρο.

Όπως εξήγησε, ο ίδιος ανέλαβε να φέρει σε επαφή προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Πίνδος» και της ΔΕΠΑ, με στόχο να διερευνηθεί η δυνατότητα δημιουργίας των απαραίτητων υποδομών ώστε σε πρώτη φάση να τροφοδοτηθεί με φυσικό αέριο το εργοστάσιο της Πίνδου και σε δεύτερη οι παραγωγοί της.

Μια εξέλιξη πολύ σημαντική καθώς, όπως τόνισε ο κ. Ριζόπουλος, αν το εγχείρημα αυτό ολοκληρωθεί με επιτυχία είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν κι άλλες εταιρίες.

«Οι συζητήσεις είναι σε καλό δρόμο, αλλά δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες. Άλλωστε η δική μας δουλειά είναι να βοηθάμε, να ανοίγουμε δρόμους και να καλύψουμε κενά για μια περιοχή όπως η δική μας που είναι φτωχή κι έχει ανάγκη από φτηνή ενέργεια», τόνισε ο κ. Ριζόπουλος για να προσθέσει:

«Δυστυχώς, δήμος Ιωαννιτών και Περιφέρεια Ηπείρου δεν έχουν ακόμα μετατρέψει το στόλο τους ώστε να κινείται με φυσικό αέριο για να δείξουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον στην περιοχή. Σε αντίθεση με τον κ. Καχριμάνη που οι πρωτοβουλίες του αφορούν ανάγκες του χθες, προσπαθώ οι ενέργειες μου να έχουν σχέση με το μέλλον. Η λύση που εξετάζεται μεταξύ ΔΕΠΑ και Πίνδου δεν είναι απέναντι στη δημιουργία του δικτύου διανομής φυσικού αερίου όταν αυτό έρθει στην Ήπειρο. Αντίθετα μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά».

Επιδότηση παραγωγών - κτηνοτρόφων

Περνώντας στα θέμα αγροτικής ανάπτυξης, ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» ανακοίνωσε την θετική εξέλιξη σε σχέση με την πρόταση της παράταξης για την στήριξη των παραγωγών κλημεντίνης.

Ο κ. Ριζόπουλος υπενθύμισε την επιστολή στον αρμόδιο Υπουργό, η οποία συνοδευόταν από οικονομικοτεχνική καταγραφή της κατάστασης αλλά και την προτεινόμενη επιδότηση, την οποία εκπόνησε ο τομέας Πρωτογενούς Παραγωγής της παράταξης.

Πιο αναλυτικά, οι «Ορίζοντες Ηπείρου», είχαν προτείνει στον Υπουργό επιδότηση σε δύο εναλλακτικές κλίμακες για ιδιοκτήτες αγρών των 15 στρεμμάτων και των 20 στρεμμάτων, οι οποίοι άλλωστε αποτελούν το 95% των καλλιεργητών.

Ενώ τόνιζαν ότι θα ήταν ακόμη πιο άμεση η ενίσχυση εφόσον η «Κλημεντίνη» εντασσόταν στο πλαίσιο επιδότησης για την αντιμετώπιση του covid-19 το οποίο εγκρίθηκε για την προστασία της ελιάς «Καλαμών».

«Η δεύτερη πρότασή μας βαίνει προς υλοποίηση καθώς έχει λάβει την έγκριση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και βρίσκεται πλέον στο υπουργείο Οικονομικών για υπογραφές. Σε ότι αφορά την πρώτη πρότασή μας, που είναι και πιο δύσκολη να υλοποιηθεί, το ευχάριστο είναι πως το υπουργείο μας ζήτησε διευκρινίσεις για τα ποσά», είπε ο κ. Ριζόπουλος.

Πρωτοβουλία απόσυρσης εταιριών πετρελαίου

Επανερχόμενος στο θέμα της ενέργειας, ο επικεφαλής της παράταξης, χαιρέτισε την αποχώρηση της ισπανικής Repsol από το οικόπεδο των Ιωαννίνων κάνοντας γνωστό πως με επιστολές του από τις αρχές Φεβρουαρίου είχε ζητήσει την εξέλιξη αυτή, παροτρύνοντας όμως την Energean να ασχοληθεί με την έλευση φυσικού αερίου.

«Χαίρομαι για τη εξέλιξη όμως ο αγώνας δεν τελείωσε. Προεκλογικά μόνο η Αξιοβιώτη Ανάπτυξη είχε ταχθεί υπέρ των ερευνών υδρογονανθράκων. Εμείς παλεύουμε να αποσυρθούν και τα ΕΛΠΕ από την Θεσπρωτία καλώντας κι αυτά να ασχοληθούν με την έλευση φυσικού αερίου στην περιοχή».

Στήριξη κτηνοτρόφων

Τέλος, σε ότι αφορά τους κτηνοτρόφους, επισήμανε πως μετά από την οικονομικοτεχνική μελέτη που εκπόνησε το αρμόδιο τμήμα της παράταξης, αποδεικνύεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των κτηνοτρόφων με κοπάδια 100 αιγοπροβάτων δεν είναι βιώσιμο.

«Δυστυχώς κι εδώ τα προβλήματα νοοτροπίας που υπάρχουν, έχουν δημιουργήσει ένα τρίγωνο πελατειακών συμφερόντων μεταξύ της Περιφέρειας, των γαλακτοβιομηχανιών και συγκεκριμένων συνδικαλιστών κτηνοτρόφων που οδηγούν σε μπελάδες τόσο τους μικρούς παραγωγούς όσο και τις ίδιες τις γαλακτοβιομηχανίες. Η ελεύθερη αγορά πρέπει να λειτουργεί ως τέτοια και η Διεπαγγελματική πρέπει να αποφασίσει τι ρόλο θα παίξει. Ο περιφερειάρχης τους οδηγεί στα βράχια. Εμείς αγωνιζόμαστε να διασωθούν και να στηριχτούν οι μικροί κτηνοτρόφοι γιατί αλλιώς οι ελληνικές βιομηχανίες θα πάψουν να παράγουν προϊόντα με ελληνικό φρέσκο γάλα. Δεν είμαι εδώ να λύσω τα προβλήματα των βιομηχανιών αλλά να στηρίξω κτηνοτρόφους, παρότι τη στιγμή που θα ζητηθεί από τις βιομηχανίες επειδή πρέπει κι αυτές να είναι εύρωστες είμαστε έτοιμες να βοηθήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά δε με την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για την πώληση των πρώτων υλών των κτηνοτρόφων εκδήλωσε τη στήριξή του στην πρωτοβουλία του ΓΑΣ Ιωαννίνων να διαμορφώσει δεδομένα που μπορούν να βοηθήσουν τους κτηνοτρόφους να διεκδικήσουν καλύτερες τιμές.

Τις προτάσεις της παράταξης, αναλύοντας διεξοδικά την μελέτη που εκπονήθηκε, παρουσίασε ο συντονιστής της, Μιχάλης Νάτσης.

Όπως τόνισε, οι ορίζοντες Ηπείρου προχώρησαν σε μια οικονομικοτεχνική καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης παίρνοντας ως βάση υπολογισμού μια μη σταβλισμένη κτηνοτροφική μονάδα και χωρίς να έχει ενσωματωθεί το αρχικό κόστος επένδυσης που για κάθε ζωντανό είναι 150-220 ευρώ.

Το συμπέρασμα είναι πως μια κτηνοτροφική μονάδα δυναμικότητας 100 ζώων (οι πιο συνηθισμένες στην Ήπειρο) με τις σημερινές τιμές δεν είναι βιώσιμη.

Άμεση συνάρτηση αυτού του συμπεράσματος, πέραν από τις υψηλές τιμές των κτηνοτροφικών εφοδίων είναι και οι χαμηλές τιμές πώλησης.

«Οι γαλακτοβιομηχανίες καθορίζουν την τιμή αγοράς σύμφωνα με την περιεκτικότητα τους σε λιποπρωτεΐνες και κατεβάζουν την τιμή ως και 10 λεπτά για χαμηλότερη ποιότητα, ενώ την ανεβάζουν ως 2 λεπτά για καλύτερης ποιότητας γάλα.

Γι’ αυτό οι αναλύσεις του γάλακτος που παραδίδεται πρέπει να είναι υπογεγραμμένες από χημικό για την διασφάλιση της ποιότητας και τη σωστή τιμολόγηση.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και για πολλούς ακόμα που θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε οι Ορίζοντες Ηπείρου καταθέτουμε μια σειρά προτάσεων για την στήριξη της κτηνοτροφίας στην περιοχή μας, κοστολογημένες με βάση την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί», τόνισε ο κ. Νάτσης:

Αναλυτικά οι προτάσεις έχουν ως εξής:

1. Χρηματοδότηση από πλευράς τραπεζών για την προμήθεια εφοδίων σε συγκεκριμένες περιόδους (Άνοιξη και Φθινόπωρο) με τιμολόγιο και με απευθείας πληρωμή των προμηθευτών. (Τα χρήματα δεν θα δίνονται στα χέρια των αγροτών).

2. Λόγω κορονοϊού που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση και λόγω αύξησης στο τελευταίο τετράμηνο των ζωοτροφών (κυρίως εισαγόμενων) 30%-40% η οποία εξανέμισε την φετινή αύξηση στην τιμή του γάλακτος προτείνουμε να δοθεί μια δεύτερη εξισωτική επιδότηση για κάθε Κτηνοτρόφο-Αγρότη στο ύψος που ήταν η προηγούμενη (Οκτώβριο και Δεκέμβριο του 2020).

3. Παροχή κεφαλαίου κίνησης μέσω άτοκων δανείων από 10.000 ως 25.000 ευρώ.

4. Ενίσχυση και επέκταση της συμβολαιακής κτηνοτροφίας.

5. Στήριξη της ποιότητας με κίνητρα από τις γαλακτοβιομηχανίες.

6. Τα σχέδια βελτίωσης να χρηματοδοτηθούν με άτοκα δάνεια κι όχι μόνο με επιδοτήσεις.

7. Αύξηση πρόβιου γάλακτος στο 1,10 ευρώ/κιλό. Χωρίς «τιμωρητικές» λογικές των οικογενειακών μονάδων με ανάλογες αυξήσεις στο αγελαδινό και το κατσικίσιο.

8. Επιδότηση πετρελαίου.

9. Επιδότηση ρεύματος για άντληση νερού προς άρδευση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων με ρύθμιση γενναία ή και διαγραφή παλιών οφειλών και για κάθε άλλη χρήση αγροκτηνοτροφική.

10. Χρηματοδότηση αποκατάστασης λειτουργίας αντλιοστασίων (π.χ. κάμπους Φιλιατών) και θεσμικό πλαίσιο για την ορθή λειτουργία των φορέων διαχείρισης ΤΟΕΒ.

Αναπόφευκτη σύγκριση

Κλείνοντας τη συνέντευξη τύπου ο κ. Ριζόπουλος κάλεσε τους δημοσιογράφους αλλά και τον ηπειρώτικο λαό να συγκρίνει τη δική του παραγωγικότητα σε σχέση με αυτή του Περιφερειάρχη.

«Εγώ και η παράταξή μου, τις πρωτοβουλίες που σας ανέπτυξα τις κάναμε τις τελευταίες 60 μέρες. Ας συγκρίνουμε τι έκανε η Περιφέρεια τις μέρες αυτές. Την περασμένη Πέμπτη μας ανακοινώθηκε και επίσημα ότι δεν θα υπάρξει χρηματοδότηση για τη σύνδεση των Ιωαννίνων με την Κακαβιά, την Παρασκευή έγινε επιτέλους κατανοητό ότι δεν έχει κανένα λόγο να εμπλέκεται στη διαχείριση των απορριμμάτων, οι επιδοτήσεις για τους μικρομεσαίους δεν προχωρούν και ο περιφερειάρχης έχει αποφασίσει να αντικαταστήσει τον ΕΟΔΥ ανεβάζοντας δικά του κρούσματα στο facebook. Συγκρίνεται αυτόν που κυβερνά σήμερα με εμάς και τα μέσα που έχουμε», τόνισε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου