Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Επίταξη γιατρών: Μόνο 50 ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα Κικίλια – Γιατί διστάζουν οι ιδιώτες γιατροί



Αντίστροφα μετράει το τελεσίγραφο της επίταξης που έστειλε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στους ιδιώτες γιατρούς να στηρίξουν το δημόσιο σύστημα υγείας



Ο κ. Κικίλιας στην ενημέρωση της Τετάρτης όπου περιέγραψε την δύσκολη κατάσταση..που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, έδωσε περιθώριο 48 ωρών προκειμένου συνολικά 200 ιδιώτες γιατροί «να συνδράμουν στην δύσκολη μάχη και να στηρίξουν το ΕΣΥ και τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία».
Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το μέτρο της επίταξης.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στο κάλεσμα Κικίλια έχουν ανταποκριθεί 50 ιδιώτες γιατροί από τα μέλη του.

Ο ΙΣΑ τονίζει, παράλληλα, ότι «είναι κρίσιμο να μην αποδυναμωθεί περαιτέρω η Π.Φ.Υ. και να παραμείνουν ανοιχτά τα ιατρεία της γειτονιάς».

Αυτό που φαίνεται να προβληματίζει τους ιδιώτες γιατρούς είναι το ζήτημα της αστικής ευθύνης με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο και τον γενικό γραμματέα του ΠΙΣ Γιώργο Ελευθερίου να συναντώνται με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα προκειμένου να συζητήσουν τις νομοθετικές ρυθμίσεις που πρέπει να υπάρξουν, «ώστε οι ιατροί που αντιμετωπίζουν περιστατικά covid -19 να έχουν νομική ασυλία, όπως γίνεται και σε όλες τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες».

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον ΠΙΣ, συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί μία κοινή επιτροπή προκειμένου να μελετηθεί το ζήτημα της ιατρικής επιπλοκής και της ιατρικής αμέλειας, ώστε να υπάρξει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

«Οι ιδιώτες γιατροί της χώρας είναι έτοιμοι να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες υγείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όσο μας αφορά, δεν τίθεται θέμα οικονομικό. Όμως τίθενται σοβαρά θεσμικά ζητήματα όπως είναι η ασφάλεια αστικής ευθύνης και η ασφάλεια ζωής για τους ιατρούς», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Ελευθερίου, Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
Η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Το Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, στο πλαίσιο της χθεσινής του σύσκεψης αξιολόγησε την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στο Λεκανοπέδιο Αττικής και εκφράζει τις ευχαριστίες του στους 50 ιδιώτες γιατρούς μέλη του που μέχρι στιγμής ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του Υπουργείου Υγείας να συνδράμουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στη μάχη που δίνει κατά της πανδημίας.

Τονίζει ότι την κρίσιμη αυτή ώρα, θα πρέπει να παραμείνει ισχυρή, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και να μείνουν ανοιχτά τα ιατρεία της γειτονιάς που αποτελούν το ανάχωμα για να αποτραπούν οι σοβαρές επιπλοκές και να μην φτάσουν τα περιστατικά Covid-19 στα νοσοκομεία. Επισημαίνει την ανάγκη να συνεχιστεί η παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων από τους γιατρούς της ΠΦΥ, για να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές από άλλες αιτίες.

Οι ιδιώτες ιατροί από την πρώτη στιγμή της πανδημίας έδειξαν το υψηλό επιστημονικό τους επίπεδο και τη δέσμευσή τους απέναντι στον ασθενή. Παρέμειναν στην πρώτη γραμμή της μάχης διατηρώντας ανοιχτά τα ιατρεία τους- με μέτρα ατομικής προστασίας που τους παρέδωσε ο ΙΣΑ-, αποτελώντας έναν πολύ σημαντικό κρίκο, στην αναχαίτηση της πανδημίας και την προστασία του ασθενή.

Παράλληλα, εκατοντάδες ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί στηρίζουν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και είναι απόλυτα απαραίτητοι για την περαιτέρω λειτουργία τους, ειδικά κατά τις παρούσες συνθήκες που έχουν κληθεί να στηρίξουν το ΕΣΥ.

Το Δ.Σ του ΙΣΑ, ζητά από το Υπουργείο Υγείας στο σχεδιασμό του να λάβει υπόψη του, την ανάγκη να παραμείνει ισχυρή, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για να μείνουν ανοιχτά τα ιατρεία της γειτονιάς και να συνεχίσει η απρόσκοπτη παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων και να μη προβεί σε ενέργειες που μπορεί να αποβούν εις βάρος της δημόσιας υγείας. Όλοι μαζί ενωμένοι θα υπηρετήσουμε τον εθνικό σκοπό και θα δώσουμε τη μάχη ενάντια στην πανδημία.




fonaklas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου