Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Λένε αλήθεια οι δημοσκοπήσεις; Τι δείχνει το Ευρωβαρόμετρο



Ακόμα και σήμερα οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν ένα εξαιρετικό κλίμα υπέρ της κυβέρνησης, και μία ανεκτή κατάσταση από την πλευρά της κοινωνίας. 




Αν και τα επιμέρους ποιοτικά στοιχεία του δημοσκοπήσεων δεν προβάλλονται επαρκώς. Ειδικά αυτά που αφορούν την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και την προοπτική της Ελλάδας.

Το ευρωβαρόμετρο του καλοκαιριού είχε δείξει κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία, όταν μάλιστα η οικονομία λειτουργούσε, τα κρούσματα ήταν μηδαμινά και γενικώς η κατάσταση ήταν απείρως καλύτερη για τους πολίτες.

Και όμως τα ευρήματα δεν ήταν καθόλου ευοίωνα. Και μιλάμε για το καλοκαίρι, πριν ακόμα το επόμενο, πλέον καταστροφικό κύμα της πανδημίας και τα νέα μέτρα ολοκληρωτικής απαγόρευσης και καθολικού κλεισίματος. Δείτε με μια ματιά τα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου για το καλοκαίρι του 2020, όπως τα αποτύπωσε ο JoDiGraphics:

Έτσι το 77% αξιολογεί ως κακή τη συνολική εικόνα της χώρας σήμερα.

Το 91% αξιολογεί ως “κακή” τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας στην χώρα.

Το 93% αξιολογεί ως “κακή” τη σημερινή κατάσταση της απασχόλησης στην χώρα.

Το 80% εκτιμάει πως η κατάσταση στην χώρα το επόμενο έτος θα χειροτερεύσει ή θα μείνει ίδια

Το 78% δεν εμπιστεύεται τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ενώ

το 83% αντιμετώπισε κατά την διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών δυσκολία πληρωμής λογαριασμών.

Εάν αυτά ήταν τα αποτελέσματα του καλοκαιριού, αναμένουμε με αγωνία το επόμενο ευρωβαρόμετρο για να δούμε την διαμόρφωση τους μετά και το επόμενο κύμα πανδημίας, κρίσης και περιοριστικών μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου