Αγαπητοί μου συμπολίτες.
Ομολογουμένως, ήταν διακαής ο πόθος, τόσο της ηγεσίας της Αστυνομίας όσο και του κυβερνητικού βουλευτή και του δημάρχου, να μεταβιβαστεί το ημιτελές κτίριο της φοιτητικής εστίας, στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηγουμενίτσας.
Μάλιστα οριακά υπερψηφίστηκε η απόφαση παραχώρησης, με την ψήφο μίας δημοτικής συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης, η οποία εμφανίστηκε στην συζήτηση στις 11μ.μ. και ψήφισε στις 11 και 1 λεπτό.
Βέβαια για να γίνει δυνατή η παραχώρηση, έπρεπε να αλλάξουν γνώμη (σε σχέση με το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο) άλλοι τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολιτεύσεως.
Τα τηλέφωνα πολλά.
Οι υποσχέσεις το ίδιο.
Οι πιέσεις ασφυκτικές.
Θα μου πείτε τώρα, το υπουργείο προστασίας του πολίτη υποσχέθηκε 2 εκατομμύρια € ώστε το γιαπί τις φοιτητικής εστίας να μετατραπεί σε Μέγαρο της Αστυνομίας.
Μέχρι εκεί καλά.
Ωστόσο εγείρονται κάποια ερωτήματα.
Με 2 εκατομμύρια € το υπάρχον Αστυνομικό Μέγαρο, θα μπορούσε να γίνει κόσμημα, διασφαλίζοντας έτσι
τα εξής πλεονεκτήματα:
Η αστυνομία παραμένει εκεί που πρέπει να είναι, στην καρδιά της πόλης, δίπλα στο λιμάνι, δίπλα στην Εγνατία, δίπλα στην εθνική οδό Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας, δίπλα στον Πολίτη.
Το κέντρο της πόλης θα εξωραίζονταν, με την μετατροπή ενός παλαιού και άσχημου κτιρίου, σε ένα μοντέρνο και όμορφο.
Αν αφεθεί το νυν κτίριο της Αστυνομίας, θα περιέλθει στην κτηματική υπηρεσία. Θα εγκαταλειφθεί και θα παραμείνει ένα άσχημο κουφάρι στην καρδιά της της πόλης.
Οι χώροι και τα γραφεία που στεγάζεται τώρα η αστυνομική διεύθυνση είναι αρκούντως ικανά να στεγάσουν την δύναμη του σώματος.
Μάλιστα ακόμα περισσότερο τώρα που αναμένεται ένα μέρος της παρούσης δυνάμεως να συνταξιοδοτηθεί, χωρίς να τίθεται θέμα αναπλήρωσης, ένεκα της υπεράριθμης σημερινής της κατάστασης.
Και τίθεται περαιτέρω το ερώτημα.
Ωραία μας τα λες, αλλά αυτό το κουφάρι δίπλα στο Τ.Ε.Π. δεν πρέπει να αξιοποιηθεί?
Βεβαίως και πρέπει!
Ο δήμος έχει ένα σωρό υπηρεσίες στα ενοίκια. Παράδειγμα η Πρόνοια, η Δευτεροβάθμια κ.α.
Το Δημόσιο, πληρώνει επίσης ένα σωρό για να στεγάσει υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα η Εφορία.
Από την άλλη υπάρχουν και άλλοι που ψάχνουν να στεγαστούν. Όπως για παράδειγμα το Επιμελητήριο..
Παράλληλα, εργαλεία χρηματοδοτικά τρέχουν και ζητούν επενδυτές. Ένα από αυτά είναι και το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»
Λοιπόν, κάλλιστα θα μπορούσε ο Δήμος με μία μελέτη, να εντάξει στο «Αντώνης Τρίτσης» το γιαπί της φοιτητικής εστίας, όπως έκανε άλλωστε και με το πρώην Ε.Ι.Ν. που εντάχτηκε με 4 εκατομ. ευρώ στο πρόγραμμα Φιλόδημος.
Ένα τέτοιο ανακαινισμένο κτίριο θα μπορούσε πλέον να στεγάσει όλες αυτές υπηρεσίες του δήμου, της περιφέρειας αλλά και του κράτους που αναγκάζονται να «μένουν» στο ενοίκιο.
Ο Δήμος, η περιφέρεια και το κράτος, θα εξοικονομούσαν κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε ενοίκια τον μήνα και εκατοντάδες τον χρόνο.
Έτσι πολλές υπηρεσίες θα στεγάζονταν σε ένα ενιαίο χώρο με ότι αυτό συνεπάγεται. Μείωση λειτουργικών εξόδων, διευκόλυνση του πολίτη.
Είναι σίγουρο ότι υπό αυτές τις συνθήκες, θα ήταν οικονομικά πρόσφορο να λειτουργήσει αστική συγκοινωνία, η οποία θα εξυπηρετούσε τόσο τους πολυάριθμους υπαλλήλους όλων αυτών των υπηρεσιών που θα συστεγάζονταν, όσο και τους πολυάριθμους πολίτες που θα επισκεπτόταν καθημερινά τις υπηρεσίες για την διεκπεραίωση των υποθέσεών τους.
Μεγάλα ακόμα θα ήταν και τα οφέλη για την Νέα Σελεύκεια πράγμα που δεν θα ισχύσει με την εγκατάσταση της αστυνομίας (μερικοί μίλησαν για ντελιβεράδες από την Νέα Σελεύκεια, ωστόσο αγνοούν ότι ο καφές στο κυλικείο της αστυνομίας κοστίζει μόλις 60 λεπτά!)
Θαρρώ, ο μέσος νους που θα διαχειριζόταν το όλο θέμα, κάπως έτσι θα ενεργούσε.
Και το ερώτημα που εγείρεται είναι, γιατί οι αιρετοί αυτής της πόλης δεν ενεργούν σύμφωνα με την απόδοση του μέσου νου?
Δεν τον διαθέτουν ή κάτι άλλο συμβαίνει;
Σωτήριος Χ. Γιάκης
Μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης Δήμου Ηγουμενίτσας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου