Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δημου Ιωαννιτών ζητά τα παραδοτέα του Τεχνικού Συμβούλου για το διαγωνισμο των led

Η πόλη των Ιωαννίνων το 2021 όπως και όλη η Ελλάδα θα έπρεπε ήδη να έχει προχωρήσει στην ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού τόσο για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας όσο και για τη μείωση των δαπανών οι οποίες μετακυλίονται μέσω των ανταποδοτικών τελών στα λαϊκά στρώματα.



Αυτή τη σύγχρονη ανάγκη για ακόμα μια φορά, Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμος την μετατρέπουν σε πεδίο κερδοφορίας με αποτέλεσμα αντί το έργο να γίνει με το προσωπικό του Δήμου και τις μικρότερες δαπάνες, να έχουν προχωρήσει στην υπογραφή μιας σκανδαλώδους προγραμματικής σύμβασης στην οποία το έργο που με βάση τους υπολογισμούς των ιδιωτικών μελετητικών γραφείων- θα γίνει σε 18 μήνες με κόστος 8,6 εκ. ευρώ, ο Δήμος θα το πληρώσει για 19,2 εκατομμύρια ευρώ και δέσμευση των ανταποδοτικών για 12 χρόνια.

Πρόκειται για μια τυπική διαδικασία απ’ αυτές που η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε για να προωθήσει τις «πράσινες μπίζνες», μέσα από τον περίφημο μηχανισμό ELENA και το «φρούτο» των Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) δηλαδή των ΣΔΙΤ για την ενέργεια.

Στη σύμβαση γίνεται ξεκάθαρο ότι ενώ η αποπληρωμή του έργου θα γίνει -μέσω της δέσμευσης των ανταποδοτικών- στον 6ο χρόνο, ο Δήμος θα συνεχίζει να πληρώνει για άλλα 6 χρόνια, με την αστεία δικαιολογία ότι θα γλυτώσει το κόστος συντήρησης. Βεβαίως με τόσα χρήματα ο Δήμος θα μπορούσε να προσλάβει δεκάδες εργαζόμενους που να αναλάβουν όχι μόνο τον οδοφωτισμό αλλά και τη συντήρηση του φωτισμού όλων των δημοτικών κτιρίων και σχολείων, ακόμα περισσότερο που για τέτοια έργα το κόστος συντήρησης τα πρώτα χρόνια καλύπτεται από εγγυήσεις.

Με αυτούς τους όρους, η πόλη μας δεν μπορεί και να… «κηρύξει εθνικό πένθος» επειδή η Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών ακύρωσε το διαγωνισμό γιατί τα απαιτούμενα οικονομικά κριτήρια των συμμετεχόντων έδειχναν να φωτογραφίζουν συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους και γιατί η διακήρυξη περιείχε ασάφειες.

Ούτε φυσικά παραβλέπουμε ότι στο χορό εκατομμυρίων που ξεκίνησε ο Δήμος Ιωαννιτών και η Περιφέρεια Ηπείρου θα διαγκωνιστούν οι μεγαλύτεροι επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας.

Βέβαια δεν πέρασε ούτε ένας χρόνος από την συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής για την εν λόγω σύμβαση, όπου ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, για να υπερασπιστεί την επιλογή για ΣΕΑ, προσδιόριζε τον ακριβή αριθμό των λαμπτήρων σε 17.624 και έθετε ως απαράβατο όρο για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια την αποτύπωση του δικτύου την οποία μάλιστα ανακοίνωνε πως την έκανε ο Τεχνικός Σύμβουλος χωρίς να επιβαρυνθεί ο Δήμος, ενώ ταυτόχρονα τόνιζε τον αποφασιστικό ρόλο του Δήμου σε κάθε στάδιο του έργου, τον οποίο τώρα βέβαια τον απεμπολεί προς τον Τεχνικό Σύμβουλο.

Με δεδομένη τόσο την ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού του λεκανοπεδίου, όσο και την απαράδεκτη οικονομικά ΣΕΑ στην οποία προχώρησε ο Δήμος με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και χωρίς την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου και με δεδομένο το γεγονός ότι ο Δήμος παρακολουθεί μέσω προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια όλα τα στάδια της υλοποίησης του έργου, καταθέσαμε σήμερα αίτημα προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου με το οποίο τον καλούμε να μας χορηγήσει αντίγραφα όλων των παραδοτέων του Τεχνικού Συμβούλου του έργου.

Γιάννενα 26 Μαρτίου 2021


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου