Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Μονοκλωνικά αντισώματα: Ξεκινά η περιορισμένη χορήγησή τους – Ποιοι θα μπορούν να τα λαμβάνουν...Αρχικά θα τα διαθέτουν μόνο δέκα νοσοκομεία



Πιθανότατα την προσεχή Παρασκευή θα ξεκινήσει στην χώρα μας η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό. Σε πρώτη φάση θα τα διαθέτουν μόνο δέκα νοσοκομεία, μοιρασμένα σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες.

Μεταξύ των δέκα νοσοκομείων, όπως μετέφερε το Open, είναι το ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Σε εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία της σχετικής πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ στην οποία θα γίνεται η αίτηση από τον θεράποντα ιατρό και ανάλογα με την εκτίμηση μιας ειδικής κεντρικής επιτροπής, θα δίνεται η έγκριση, ή όχι για το ποιοι ασθενείς θα μπορούν να τα λάβουν.


Ο αλγόριθμος είναι έτοιμος αναφορικά με τις κατηγορίες των ασθενών με κορωνοϊό που θα μπορούν να λάβουν τη θεραπεία των μονοκλωνικών και θα έχουν προτεραιότητα.

Μεταξύ αυτών θα είναι οι μεταμοσχευμένοι, οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια, οι καρκινοπαθείς υπό αγωγή και άλλα υποκείμενα νοσήματα, οι οποίοι θα λαμβάνουν την έγχυση στο νοσοκομείο, τις πρώτες πέντε ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.



Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πρωτεΐνες που έχουν σχεδιαστεί στο εργαστήριο για να μιμούνται την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τον νέο κορωνοϊό. Προσκολλώνται στην πρωτεΐνη – ακίδα του SARS-CoV-2, Β τον ιό να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα έχει λάβει μόλις 2.000 μονοκλωνικά αντισώματα, ενώ δεν αποκλείεται τις προσεχείς ημέρες να έρθουν στη χώρα μας και 10.000 χάπια κατά του κορωνοϊού, της εταιρείας Merck.


newsbreak.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου