Κυριακή 2 Απριλίου 2023

Μελέτες κρούουν καμπανάκι κινδύνου: Τρόφιμα μολυσμένα με τοξικές χημικές ουσίες φθοριούχων πλαστικών, γνωστές και ως PFAS




Μιά νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Science & Technology Letters αποκαλύπτει σε βάθος πώς τοξικές χημικές ουσίες, γνωστές και ως PFAS, φεύγουν από πλαστικά δοχεία που παρασκευάζονται και μολύνουν τα τρόφιμα που περιέχουν.

Επιβεβαιώνοντας και μια προηγούμενη έρευνα, που επικεντρώθηκε στα PFAS και βρήκε πως τροφές μολύνονται με διάφορες χημικές ουσίες μέσω των πλαστικών δοχείων αποθήκευσης που τα συγκρατούν.
Τι είναι αυτές οι ουσίες;
Το υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA) και το σουλφονικό υπερφθοροοκτάνιο (PFOS) αποτελούν μέρος μιας μεγάλης ομάδας εργαστηριακών χημικών ουσιών γνωστών ως πολυφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS) . Ορισμένες από αυτές τις χημικές ουσίες έχουν εμπορική χρήση από τη δεκαετία του 1940.

Τα PFAS έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή αντικολλητικών επικαλύψεων σε μαγειρικά σκεύη, καθώς και προστατευτικών επικαλύψεων για προϊόντα όπως χαλιά και υφάσματα. Επίσης, συσκευές σε επικαλύψεις για τρόφιμα από χαρτί, σε αφρούς πυρόσβεσης, σε κερί και σε άλλα προϊόντα.

Μελέτες έχουν βρει τα PFAS παγκοσμίως σε χαμηλά επίπεδα στο αίμα σχεδόν όλων των ανθρώπων. Υψηλότερα επίπεδα αίματος έχουν βρεθεί σε κοινότητες όπου τα τοπικά αποθέματα νερού έχουν μολυνθεί από PFAS. Τα άτομα που εκτίθενται σε PFAS στον χώρο εργασίας μπορεί να έχουν πολλαπλάσια επίπεδα.

Ορισμένα PFAS, όπως το PFOA, μπορούν να βρεθούν σε τρόφιμα, στο πόσιμο νερό και στην οικιακή σκόνη. Αν και τα επίπεδα στο πόσιμο νερό είναι συνήθως χαμηλά, μπορεί να είναι υψηλότερα σε ορισμένες περιοχές, όπως κοντά σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις που έχουν χρησιμοποιήσει αυτές τις χημικές ουσίες.
Μελέτες στο εργαστήριο

Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν βρει ότι η έκθεση σε PFOA αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων όγκων του ήπατος, των όρχεων, των μαστικών αδένων (στήθους) και του παγκρέατος. Αν και δεν συμβαίνει πάντα, οι καλά διεξαχθείσες μελέτες σε ζώα κάνουν γενικά καλή δουλειά στην πρόβλεψη που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο και στους ανθρώπους.
Μελέτες σε ανθρώπους

Μελέτες εξέτασαν τα ποσοστά καρκίνου σε άτομα που ζουν κοντά ή εργάζονται σε χημικά εργοστάσια που σχετίζονται με το PFOA. Μερικές από αυτές τις μελέτες έχουν βρει αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των όρχεων και καρκίνου των νεφρών με αυξημένη έκθεση σε PFOA. Μελέτες έχουν βρει επίσης μια πιθανή σύνδεση με τον καρκίνο του θυρεοειδούς , αλλά οι αυξήσεις του κινδύνου ήταν μικρές και θα μπορούσαν να οφείλονται στην τύχη.

Τα δεδομένα ωστόσο είναι ανησυχητικά και σοβαρά, που η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών (EPA) εξέδωσε προειδοποίηση στο κοινό σχετικά με την πιθανότητα άμεσης μόλυνσης των τροφίμων από PFAS.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Notre Dame δοκίμασαν μια ποικιλία προϊόντων από κέτσαπ και μαγιονέζα μέχρι σαμπουάν και απορρυπαντικά, ανακαλύπτοντας στην πορεία ότι τα PFAS μολύνουν απευθείας τα πλαστικά δοχεία στα τρόφιμα και σε άλλα καταναλωτικά προϊόντα που περιέχουν.

Οι αποκαλύψεις ώθησαν την Υπηρεσία Προστασίας EPA να λάβει περαιτέρω ρυθμιστικά μέτρα κατά των PFAS. Από εδώ και στο εξής, δύο συγκεκριμένες ουσίες PFAS, το PFOA (υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ) και το PFOS (υπερφθοροοκτανοσουλφονικό οξύ), θα περιορίζονται στο πόσιμο νερό όχι περισσότερο από τέσσερα μέρη ανά τρισεκατομμύριο (ppt).

Αυτή είναι μια καλή αρχή, αλλά η ρυθμιστική δράση της EPA είναι περιορισμένης εμβέλειας, δεδομένου ότι απαιτεί μόνο την παρακολούθηση δύο PFAS – ενώ υπάρχουν πολλά περισσότερα που κρύβονται εκεί έξω από PFOA και PFOS.

Το πρόβλημα προέρχεται από τη χρήση εταιριών που χρησιμοποιούν πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας, σε δοχεία. Αυτός ο τύπος πλαστικού μπορεί να είναι είτε φθοριούχος είτε όχι, αλλά παραμένει ασαφές πώς να το ξεχωρίσετε με γυμνό μάτι, εκτός εάν ένας κατασκευαστής επισημάνει συγκεκριμένα το προϊόν ως μη φθοριούχο.

Τα φθοριούχα πλαστικά δοχεία HDPE «επιτρέπουν φθηνότερη και πιο αποτελεσματική παραγωγή πλαστικών, εξηγεί η μελέτη.

Με απλά λόγια, το φθόριο στο πλαστικό βοηθά στην προστασία του περιεχομένου του από την από αέρια, υδρατμούς, φως και άλλους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα τρόφιμα και άλλα καταναλωτικά προϊόντα με την πάροδο του χρόνου.

Τα πάντα, από τρόφιμα μέχρι σαμπουάν, λάδια κινητήρα, απορρυπαντικά και φυτοφάρμακα αποθηκεύονται σε πλαστικά δοχεία HDPE που συχνά είναι φθοριούχα. Αυτό αντιπροσωπεύει μια σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, καθώς η διαρκής έκθεση σε PFAS με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση τοξινών στο σώμα των ανθρώπων.

Για την έρευνά τους, επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα τροφίμων από γυάλινα βάζα και τα τοποθέτησαν προσεκτικά σε δοχεία HDPE, τόσο φθοριούχα όσο και μη. Στη συνέχεια δοκίμασαν τα επίπεδα μόλυνσης χρησιμοποιώντας απλό νερό, μεθανόλη και ακετόνη ως σημεία αναφοράς.

Τα δείγματα τροφίμων που προστέθηκαν τόσο σε επεξεργασμένα όσο και σε μη επεξεργασμένα δοχεία HDPE, τα οποία περιελάμβαναν κέτσαπ, ελαιόλαδο και μαγιονέζα, αναλύθηκαν στη συνέχεια για τα επίπεδα PFAS τους. Ακολούθησαν περαιτέρω δοκιμές σε διάφορες θερμοκρασίες, δηλαδή, ορισμένα από τα πλαστικά δοχεία καταψύχθηκαν ενώ άλλα θερμάνθηκαν.

«Τα αποτελέσματα ακόμη και από μη φθοριούχα δοχεία αντιπροσώπευαν έναν σοβαρό κίνδυνο, που κυμαινόταν από 10 μέρη ανά τρισεκατομμύριο έως 880 μέρη ανά τρισεκατομμύριο. Τα φθοριούχα δοχεία έφτασαν μεταξύ των εκπληκτικών τιμών 45.120 και 94.810 ppt», ανέφερε το The Defender σχετικά με τα ευρήματα.

«Αυτοί οι αριθμοί περιλαμβάνουν ένα άθροισμα μιας σειράς αναλυτών PFAS, συμπεριλαμβανομένων των PFOA, PFDA, PFBA και πολλών άλλων».

Με πληροφορίες Natural News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου