Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024

Τι κι αν ο κόσμος έμεινε ξαφνικά χωρίς ίντερνετ; BINTEO των Ρώσων που προβληματίζει - Μία εξέλιξη που θα γυρνούσε τον κόσμο δεκαετίες πίσω είναι ένα μαζικό σαμποτάζ των υποθαλάσσιων καλωδίων ίντερνετ.Αυτή τη στιγμή σημαντικό μέρος των υποδομών των κρατών οφείλεται αποκλειστικά στην απρόσκοπτη παροχή ίντερνετ, η οποία εν πολλοίς εξασφαλίζεται μέσω των υποθαλάσσιων καλωδίων.

Το δίκτυο αυτό απαρτίζεται από περίπου 550 καλώδια, που μεταφέρουν δεδομένα σε όλο τον πλανήτη και κυριολεκτικά συνδέουν τις ηπείρους μας.

Ένα από τα πιο κρίσιμα αλλά και ευάλωτα σημεία του παγκόσμιου δικτύου αφορά την ταραγμένη Ερυθρά Θάλασσα.

Ένα τυχαίο γεγονός το 2013, όταν ένα καλώδιο κοντά στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου κόπηκε, προκάλεσε εκτεταμένες διακοπές στη σύνδεση πολλών κρατών, θέτοντας offline συστήματα και υπηρεσίες και δημιουργώντας έναν μικρό πανικό.

Το τελευταίο διάστημα η ευπάθεια του συγκεκριμένου δικτύου καλωδίων επανήλθε και πάλι στην επικαιρότητα με φόντο τις πολεμικές επιχειρήσεις κατά των ανταρτών Χούθι ανοικτά της Υεμένης.

Δυτικά ΜΜΕ υποστήριξαν πως οι αντάρτες Χούθι θα μπορούσαν σχετικά εύκολα να προκαλέσουν χρονοβόρες βλάβες στη σύνδεση ίντερνετ σε ολόκληρες ηπείρους!

Αν και οι εκπρόσωποι των Χούθι το αρνήθηκαν, εντούτοις ένα βίντεο του ρωσικού Sputnik για το θέμα έφερε ξανά στην επιφάνεια τους δικαιολογημένους φόβους για κάτι τέτοιο.

Σε περιπτώσεις σαν και αυτή δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς πως η παροχή ίντερνετ σε ολόκληρα κράτη εξακολουθεί να κρέμεται από μία κλωστή:

freepik photo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου