Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Νέο χαράτσι έως 3 ευρώ θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι για κάθε εξέτασηΟ υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης σε συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με την 16μελή επιτροπή που έχει συστήσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, αποκάλυψε, ότι σύμφωνα με σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας για τη διαχείριση του claw back, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν ένα ευρώ για κάθε εργαστηριακή εξέταση και 3 ευρώ για κάθε απεικονιστική εξέταση.

Μετά την αυξημένη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα έως 3 ευρώ που εφαρμόζεται ήδη, οι ασθενείς που έχουν παραπεμπτικό για μία π.χ. εξέταση αίματος θα πληρώνουν από την τσέπη τους 1 ευρώ, ενώ αν πρόκειται να κάνουν μία ακτιβογραφία ή άλλη απεικονιστική εξέταση θα πληρώνουν 3 ευρώ.

Τα ποσά αυτά θα εισπράττονται μέσω του παραπεμπτικού με αιτιολογία υπέρ ΕΟΠΥΥ, αλλά δεν θα αποδίδονται στον Οργανισμό, όπως είπε στους εκπροσώπους του ΠΙΣ ο κ. Γεωργιάδης.

Το ετήσιο συνολικό ποσό είσπραξης που θα προκύπτει, θα προστίθεται ισόποσα (λογιστικά) από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στο ανώτατο όριο δαπάνης των εργαστηριακών εξετάσεων, με σκοπό τη μείωση του clawback.

Επί της ουσίας, οι ασθενείς καλούνται να συμμετέχουν και εκείνοι στο clowback των ιδιωτικών εργαστηρίων, το οποίο δεν προτίθεται να μειώσει η κυβέρνηση, όπως άλλωστε έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να γίνουν νέες αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου