Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Στην Ελλάδα οι περισσότερες κενές θέσεις εργασίας στην Ευρώπη - Ποιοι τομείς υποφέρουνΗ Ελλάδα είναι η χώρα που παρότι η ανεργία βρίσκεται στο 9,4% με πάνω από 800,000 ανέργους (στοιχεία της ΔΥΠΑ τον Μάιο του 2023) βρίσκεται στην... κορυφή των χωρών με τις μεγαλύτερες ελλείψεις εργατικού δυναμικού στην Ευρώπη.

Η απάντηση φυσικά εντοπίζεται στο γεγονός, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων και δη των νέων, έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση τι στιγμή που οι περισσότερες κενές θέσεις εργασίας είναι στον τουρισμό, στη γεωργία, στις κατασκευές και στη βιομηχανία.

Με το 23% του πληθυσμού να είναι στο στάδιο της σύνταξης, η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη έλλειψη εργατικού δυναμικού(82%), με την κυβέρνηση να έχει πρόσφατα εγκρίνει νομοσχέδιο για την νομιμοποίηση 30.000 μεταναστών προκειμένου να καλυφθούν οι θέσεις αυτές.


Παρότι η αντιπολίτευση έχει εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή της με το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι ενθαρρύνει την παράνομη μετανάστευση, οι υποστηρικτές του θεωρούν ότι είναι ο μόνος τρόπος να καλυφθούν οι κενές αυτές θέσεις εργασίες που είναι κατά κύριο λόγο κακοπληρωμένες, με εξαντληντικά ωράρια και υποδεέστερες.SOPA IMAGES VIA GETTY IMAGES


Ακολουθεί η Γερμανία με το 22% του πληθυσμού στην τρίτη ηλικία και ελλείψεις σε ποσοστό 82%, η Πορτογαλία με 23% του πληθυσμού στη σύνταξη και 81% ελλείψεις προσωπικού, η Ιρλανδία με 15% και 81% και η Γαλλία με 22% και 80% αντίστοιχα.

Η εικόνα στην Ευρώπη

Η Γερμανία, μία από τις χώρες; με τους υψηλότερους μισθούς για εργαζόμενους με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις προσωπικού με πάνω από 1,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας κενές.

Οι περισσότερες είναι στη βαριά της βιομηχανία, τις κατασκευές και τη μεταποίηση καθώς το 53-54% των εταιρειών του κλάδου χρειάζονται απεγνωσμένα περισσότερα εργατικά χέρια.huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου