Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Θαυμα..Θαυμα....Η ΕΛΣΤΑΤ «εξαφάνισε 609.664 ανέργους»...



Η Ελληνική Στατιστική Αρχή φέρεται να «εξαφάνισε» 609.664 ανέργους πριν η κυβέρνηση χρησιμοποιήσει τα περί μείωσης της ανεργίας στο αφήγημά της για το.. υποτιθέμενο success story της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με... το Documento, η διαφορά μεταξύ των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης αγγίζει το 141,6%, καθώς η πρώτη αναφέρει 430.088 ανέργους αλλά η δεύτερη κατέγραψε 1.039.752 ανέργους για τον Δεκέμβριο του 2023.

«Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει τόσο μεγάλη απόκλιση εγγεγραμμένης και στατιστικής ανεργίας όσο το 141,6% των Greek statistics» γράφει η εφημερίδα, επικαλούμενη συγκριτική ανάλυση των ποσοστών απόκλισης μεταξύ των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών και των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης των ευρωπαϊκών χωρών.

Από τους εγγεγραμμένους στο μητρώο της ΔΥΠΑ 501.089 (48,2%) είναι για χρονικό διάστημα ίσο ή μεγαλύτερο των δώδεκα μηνών, ενώ 538.663 (51,8%) είναι εγγεγραμμένοι για λιγότερο από δώδεκα μήνες. «Μάλιστα για τον Νοέμβριο του 2023 οι άνεργοι ήταν 1.028.123 σύμφωνα με τη ΔΥΠΑ. Κατά συνέπεια, με βάση τα εν λόγω στοιχεία τον Δεκέμβριο του 2023 όχι μόνο δεν υπήρξε μείωση της ανεργίας, αλλά αύξηση της τάξης του 1,13%» σημειώνει το δημοσίευμα και σε άλλο σημείο προσθέτει το εξής:

«Μόνιμο επιχείρημα της ΕΛΣΤΑΤ για να δικαιολογήσει τα “μαγειρέματα” στα στατιστικά στοιχεία της είναι η μαύρη εργασία. Συγκεκριμένα, η ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει πως ο άνεργος μπορεί να εργάζεται και την ίδια στιγμή να είναι εγγεγραμμένος στη ΔΥΠΑ, ώστε να επωφελείται από το επίδομα και την κάρτα ανεργίας, ενώ στην έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ να δηλώνει ότι εργάζεται».

Όπως σημειώνει το Documento, η ΕΛΣΤΑΤ «θεωρεί τους εργαζόμενους στην εποχιακή ή τη μερική απασχόληση… τακτοποιημένους, με αποτέλεσμα να μην τους εντάσσει στο δείγμα που μελετά». «Ακόμη, η ΕΛΣΤΑΤ υποστηρίζει πως στο διοικητικό μητρώο της ΔΥΠΑ η «διαθεσιμότητα» για εργασία δεν επικαιροποιείται, με αποτέλεσμα ο εγγεγραμμένος άνεργος να βρίσκεται για χρόνια στο μητρώο της χωρίς να διαγράφεται ενώ πια έχει βρει εργασία. Υποτίθεται, βέβαια, ότι με τις νομοθετικές αλλαγές που δρομολογήθηκαν θα διαγραφούν από τα μητρώα του ΟΑΕΔ τα άτομα που δεν πληρούν τους όρους των εγγεγραμμένων ανέργων. Ειδικότερα, θα διαγράφονται από το μητρώο του ΟΑΕΔ τα άτομα στα οποία θα προσφερθεί εργασία και δεν θα την αποδεχτούν, ενώ θα διαγράφονται και όσοι αρνηθούν να παρακολουθήσουν προτεινόμενα προγράμματα κατάρτισης» συμπληρώνεται, μεταξύ άλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου