Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

To Politico συνδέει τον γάμο ομοφύλων με τα σχέδια Μητσοτάκη για μια θέση κορυφής στην ΕΕ



«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης – ο πιο προβεβλημένος κεντροδεξιός πρωθυπουργός της ΕΕ – δεν είναι αυτός που θα περίμενε κανείς να φέρει ένα νομοσχέδιο-ορόσημο που νομιμοποιεί τον... γάμο μεταξύ ομοφύλων» αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Politico αφήνοντας να εννοηθεί πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να ενισχύσει το φιλελεύθερο προφίλ του για μια μελλοντική θέση σε κορυφαίο πόστο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πράγματι, η μεταρρύθμιση αυτή έρχεται σε τόση αντίθεση με τον παραδοσιακό πυρήνα των ψηφοφόρων του Κ. Μητσοτάκη σε ένα χριστιανορθόδοξο έθνος και επομένως θα βασιστεί στις ψήφους των αριστερών κομμάτων της αντιπολίτευσης για να περάσει την εν λόγω μεταρρύθμιση στις 15 Φεβρουαρίου. Περίπου το 1/4 των δικών του βουλευτών δεν θα την υποστηρίξουν, προσθέτει το Politico.

«Η εκκλησία - όπως είναι αναμενόμενο - έχει πάρει το όπλο της, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να έχει προτείνει ακόμα και να τεθεί σε δημοψήφισμα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Μητροπολίτες σε όλη τη χώρα διοργανώνουν συλλαλητήρια την Κυριακή, ενώ ο Σεραφείμ, ο μητροπολίτης Πειραιώς, χαρακτήρισε τον γάμο των ομοφυλοφίλων αμαρτία και προειδοποίησε τους βουλευτές ότι ''όσοι το ψηφίσουν δεν μπορούν να παραμείνουν μέλη της εκκλησίας''», αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει:

«Δεδομένου ότι οι παραδοσιακές οικογενειακές αξίες θα ήταν κανονικά προνόμιο του συντηρητικού κόμματος του Μητσοτάκη, της Νέας Δημοκρατίας, γεννάται το ερώτημα για το τι σχεδιάζει, αλλά οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι όχι μόνο θα βγει αλώβητος, αλλά και ενισχυμένος από αυτό το προοδευτικό προφίλ. Έχοντας ήδη εδραιώσει την επιρροή του στη Δεξιά, ο Μητσοτάκης είναι σε θέση να ελιχθεί προς το φιλελεύθερο κέντρο και να κάνει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην κατεστραμμένη αριστερά της Ελλάδας, η οποία είναι επίσης βαθιά διχασμένη όσον αφορά τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Η ευθυγράμμιση της χώρας του με 20 άλλα ευρωπαϊκά κράτη «βάζει φωτιά» στα διαπιστευτήριά του ως βασικού παίκτη στο κυρίαρχο ρεύμα της ΕΕ, επιτρέποντάς του ενδεχομένως να επιδιώξει να καταλάβει ένα μεγάλο και σημαντικό πόστο στην ΕΕ μετά τη λήξη της θητείας του. Ο Μητσοτάκης παρουσιάζει το νομοσχέδιό του, το οποίο θα αναγνωρίζει επίσης το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να υιοθετούν, ως μια καθαρά ηθική απόφαση, “ένα θέμα ισότητας». Είπε ότι δεν είναι αποδεκτό σε μια δημοκρατία “να έχουμε δύο κατηγορίες πολιτών και σίγουρα όχι να έχουμε παιδιά ενός κατώτερου Θεού».

Οι αναλυτές, ωστόσο, σημειώνουν ότι είναι πλέον τόσο αμετακίνητος προς τα δεξιά του - μετά τη σαρωτική νίκη του πέρυσι - που είναι ελεύθερος να εισβάλει στην επικράτεια των κεντρώων και των φιλελεύθερων, όποτε τον βολεύει.

«Το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία έχει κάποια στελέχη στην κυβέρνηση που υποστηρίζουν την υπερσυντηρητική ατζέντα, επιτρέπει στο κόμμα να υιοθετεί ad hoc κομμάτια αυτής της [προοδευτικής] ατζέντας, ανάλογα με το τι εξυπηρετεί το συμφέρον της κάθε στιγμή», δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Παναγιώτης Κουστένης στο Politico, προσθέτοντας ότι αν τελικά υπάρξει κάποιο πολιτικό κόστος στις δημοσκοπήσεις, αυτό θα είναι περιορισμένο και θα απορροφηθεί.
Ευρωπαϊκό mainstream

Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης εικάζουν επίσης ότι ο Μητσοτάκης θα μπορούσε επίσης να παίξει σε ένα διεθνές ακροατήριο, ελπίζοντας να αποκαταστήσει τη ζημιά που έχει υποστεί η φήμη της κυβέρνησής του από το σκάνδαλο των υποκλοπων και τις ανησυχίες για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, αναφέρεται στο διεθνές μέσο.

Εάν τελικά θελήσει να κινηθεί προς τις Βρυξέλλες αυτό είναι απίθανο να γίνει άμεσα ή τουλάχιστον όχι πριν από τη λήξη της νέας του θητείας το 2027. Θα ήταν άλλωσε δύσκολο να χωρέσει σε μια ευρωπαϊκή θέση μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, καθώς τόσο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όσο και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, επιθυμούν να παραμείνουν αμφότερες στα πόστα τους - προέρχονται και οι δύο από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - την ίδια πολιτική οικογένεια με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο πιο επιφανής πολέμιος του νομοσχεδίου στο κυβερνών κόμμα είναι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει αποδοκιμάσει την ιδέα οι βουλευτές να απέχουν από την ψηφοφορία.

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ένας άλλος «αντάρτης» υψηλού προφίλ, δήλωσε ότι προτίθεται να απέχει από την ψηφοφορία, αλλά υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο έχει «ζητήματα συνταγματικότητας». Ο Βορίδης είναι ίσως ο πρώτος υπουργός στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας που αντιτίθεται ανοιχτά σε σημαντική νομοθεσία της ίδιας του της κυβέρνησης, και συνεχίζει να συμμετέχει σε αυτήν.
Διχασμένη αριστερά

Το Politico, αναφέρεται και στη στάση που θα κρατήσουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέναντι στο νομοσχέδιο.

«Πράγματι, δεν είναι μόνο η Δεξιά που είναι διχασμένη όσον αφορά τους γάμους των ομοφυλοφίλων και τις υιοθεσίες«, γράφει και συνεχίζει:

Το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει επικεφαλής τον Στέφανο Κασελάκη, τον πρώτο ανοιχτά ομοφυλόφιλο αρχηγό κόμματος στην Ελλάδα, ο οποίος πρόσφατα παντρεύτηκε τον σύντροφό του στις Η.Π.Α. Ο Κασελάκης ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει κομματική γραμμή υπέρ της νομοθεσίας, αλλά ηγετικά στελέχη του κόμματος διαφώνησαν ανοιχτά με την απόφαση αυτή. Ένας από τους στενότερους συμμάχους του, ο Παύλος Πολάκης, δήλωσε ότι θα δυσκολευόταν να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο μεταξύ των παραδοσιακών ψηφοφόρων του στα βουνά της Κρήτης.

Η θέση του κεντροαριστερού κόμματος του ΠΑΣΟΚ παραμένει ασαφής, ταλαντευόμενο μεταξύ πολιτικής σκοπιμότητας και αρχών. Ο επικεφαλής του, Νίκος Ανδρουλάκης, δήλωσε ότι η αντιπολίτευση δεν πρέπει να αξιοποιηθεί για την επίλυση των εσωτερικών διαιρέσεων του κυβερνώντος κόμματος και ότι «δεν θα δέσει τα κορδόνια του Μητσοτάκη».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα ΚΚΕ δήλωσε ότι αντιτίθεται στη νομοθεσία, υποστηρίζοντας ότι ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου σημαίνει κατάργηση της πατρότητας-μητρότητας.

Η Έλενα Όλγα Χρηστίδη, ψυχολόγος και επιστημονική συνεργάτης της οργάνωσης εκστρατείας Orlando LGBT+, παρακολουθεί τους πολιτικούς ελιγμούς και τις συζητήσεις με απογοήτευση.

«Είναι λυπηρό που ένα τόσο καίριο θέμα δεν υποστηρίζεται με άμεσα αντανακλαστικά», δήλωσε η ίδια. «Μιλάμε για ένα βασικό ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακόμη και με αυτή τη συντηρητική μορφή που υιοθετείται, με τον πρωθυπουργό να το παρουσιάζει χρησιμοποιώντας συντηρητικά συνθήματα, τα κόμματα του λεγόμενου προοδευτικού τόξου δεν μπορούν απλώς να λένε ότι το υποστηρίζουν».

Η Ελλάδα παραμένει μεταξύ των χωρών της ΕΕ που η πλειονότητα εξακολουθεί να είναι (οριακά) αντίθετη στον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, μαζί με την Πολωνία και την Ουγγαρία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Pew Research Center. Υπό την προηγούμενη αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα νομοθέτησε τα σύμφωνα συμβίωσης ομοφύλων το 2015, αλλά δεν προχώρησε και στη θεσμοθέτηση του γάμου.

Η ΜΚΟ LGBT+ του Ορλάντο χαρακτηρίζει τη νομοθεσία ελλιπή, καθώς δεν επιτρέπει την παρένθετη μητρότητα, ένα δικαίωμα που προορίζεται για τα ετερόφυλα ζευγάρια. Αναμένεται ευρέως ότι η διάκριση αυτή θα καταπέσει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Η κ. Χρηστίδη δήλωσε ότι το επιχείρημα ότι «όλα θα λυθούν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο δεν είναι εντάξει σε μια δημοκρατία. Αυτό θα πρέπει να αποτελεί την εξαίρεση. Το κλίμα δεν είναι η ευχάριστη εορταστική διάθεση που συλλογικά περιμέναμε να έχουμε όταν επιτέλους θα ερχόταν η μέρα. Μια αίσθηση μουδιάσματος επικρατεί δυστυχώς», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου