Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Κλειστό λόγω σεισμού το μισό Βαλάνειο





Ένα ακόμη σχολείο προστέθηκε χθες σε αυτά που χρήζουν παρεμβάσεων μετά τη σεισμική δόνηση του Σαββάτου, με το πρόβλημα να εντοπίζεται χθες το πρωί κατά την ώρα της προσέλευσης των μαθητών.

Ο λόγος για το παλιό κτίριο του 5ου δημοτικού σχολείου (Βαλάνειο), το οποίο προέκυψε πως είχε ελεγχθεί μόνο εξωτερικά και όχι στο εσωτερικό του, λόγω ασυνεννοησίας του διευθυντή του με τα μικτά κλιμάκια ελέγχων που συστάθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, ο διευθυντής του σχολείου αποχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας, πιστεύοντας πως ο έλεγχος θα γίνει την Τρίτη, με αποτέλεσμα οι μηχανικοί που έφτασαν στο σχολείο λίγο αργότερα, να περιοριστούν σε έλεγχο μόνο εξωτερικά.

Άγνωστο γιατί δεν επανήλθαν, ενώ και ο διευθυντής δεν ενημέρωσε, με αποτέλεσμα χθες το πρωί οι γονείς να αρνούνται να επιτρέψουν την είσοδο των μαθητών στο σχολείο.


Από τον έλεγχο που ακολούθησε με καθυστέρηση δύο ημερών, προέκυψε πως κρίνεται απαραίτητος από δευτεροβάθμια επιτροπή ελέγχου, καθώς παρουσιάζονται ρωγμές στα εσωτερικά χωρίσματα δύο τάξεων.
Το σχολείο λειτούργησε κανονικά με τους μαθητές των πέντε τάξεων που στεγάζονταν στο παλιό κτίριο, το οποίο χρονολογείται από το 1954, να μεταφέρονται στο νεόδμητο κτίριο στην απέναντι πλευρά.


ΚΛΕΙΣΤΗ ΚΑΙ Η ΜΟΝΑΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ
Κλειστή έως ότου ολοκληρωθούν οι έλεγχοι και αποκατασταθούν οι όποιες ζημιές έχουν προκληθεί από τον σεισμό, θα παραμείνει η Μονάδα Προστασίας Παιδιού Ιωαννίνων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου. Τα φιλοξενούμενα παιδιά θα συνεχίσουν να διαμένουν στον ξενώνα του παραρτήματος ΑΜΕΑ Ιωαννίνων.
Η μεταφορά των παιδιών, όπως και αυτών της Μονάδας Προστασίας Παιδιού Πωγωνιανής, είχε γίνει προληπτικά από το πρωί της Κυριακής στο κτίριο του Ιδρύματος «Νεομάρτυς Γεώργιος».
Τα παιδιά της Μονάδας της Πωγωνιανής επέστρεψαν χθες, καθώς διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ωστόσο θα παραμείνουν αυτά της Μονάδας των Ιωαννίνων, μέχρι να υπάρξει και έλεγχος από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή του ΤΑΣ Κοζάνης.


ΑΣΦΑΛΗΣ Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ
Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για το σύνολο των εγκαταστάσεων της Πανεπιστημιούπολης, σύμφωνα με ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών, μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων που ακολούθησαν την έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.
Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν ταχύτατα, δε διαπιστώθηκε πρόβλημα και για το λόγο αυτό εξάλλου εκδόθηκε από το απόγευμα της Δευτέρας η ανακοίνωση για τη λειτουργία του Πανεπιστημίου από την Τρίτη.
«Ύστερα από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο σύνολο των κτιρίων της Πανεπιστημιούπολης (διοίκηση, φοιτητικές εστίες, αμφιθέατρα, αίθουσες διδασκαλίας κ.λπ.) από την τεχνική υπηρεσία του Πανεπιστημίου και το Τ.Α.Σ. Κοζάνης, διαπιστώθηκε ότι όλα τα κτίρια του Ιδρύματος είναι κατοικήσιμα και δεν υφίσταται κανένας λόγος ανησυχίας», σημείωσε ο πρύτανης Γιώργος Καψάλης, ευχαριστώντας τους μηχανικούς όλων των κλιμακίων και την Τεχνική Υπηρεσία του Ιδρύματος, για την άμεση παρέμβασή τους και τον σχολαστικό έλεγχο στον οποίο προέβησαν.


ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ
Μετασεισμικός έλεγχος πραγματοποιήθηκε και στα τεχνικά έργα της Εγνατίας Οδού στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, ο οποίος εντοπίστηκε στις μικρές και μεγάλες γέφυρες που βρίσκονται εγγύτερα στο σεισμικό επίκεντρο. Ελέγχθηκαν η γέφυρα Κατούνας, η γέφυρα Τ8 και η ποταμογέφυρα Αράχθου, καθώς και ο ανισόπεδος κόμβος Τύριας.
Οι γέφυρες της Εγνατίας Οδού, στις οποίες είναι εγκατεστημένα μόνιμα σεισμογραφικά δίκτυα, κατέγραψαν σεισμικές επιταχύνσεις της τάξης του 1-2% της επιτάχυνσης της βαρύτητας, δηλαδή αμελητέες για τη δομική καταπόνησή τους.
Παράλληλα, τεχνικό κλιμάκιο δομοστατικών και γεωτεχνικών μηχανικών του Τμήματος Ελέγχου και Συντήρησης Κατασκευών της Εγνατία Οδός Α.Ε., σε συνεργασία με τους μηχανικούς της Περιφερειακής Υπηρεσίας Ιωαννίνων της εταιρείας, ολοκλήρωσαν την επί τόπου επιθεώρηση όλων των μεγάλων τεχνικών και γεωτεχνικών έργων του αυτοκινητόδρομου στην περιοχή της Ηπείρου και επιβεβαίωσαν την άρτια τεχνική συμπεριφορά των έργων.


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
Όσοι κάτοικοι του δήμου Πωγωνίου έχουν υποστεί υλικές ζημιές στον εξοπλισμό της κύριας κατοικίας από τη σεισμική δραστηριότητα, καλούνται να το δηλώσουν στα κατά τόπους δημαρχεία.
Η δήλωση αφορά οικοσκευές, έπιπλα κ.λπ., τα οποία θα πρέπει να φυλάξουν προκειμένου να αποδειχθεί η ζημιά κατά την αυτοψία από αρμόδια συνεργεία.
Η καταγραφή γίνεται για να λάβουν οι δημότες αποζημιώσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Στη νομοθεσία διευκρινίζεται ότι «…στις ζημιές δεν περιλαμβάνονται υλικά και αντικείμενα που δεν είναι θεμελιώδους σημασίας για τη λειτουργία του νοικοκυριού».






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου