Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Bloomberg: «Το προσφυγικό βοηθά την ελληνική οικονομία» – Το ακούσαμε ΚΑΙ αυτό!





Bloomberg: «Το προσφυγικό βοηθά την ελληνική οικονομία» – Το ακούσαμε ΚΑΙ αυτό!

Η απασχόληση χιλιάδων εργαζομένων στη φιλοξενία των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων/μεταναστών που έρχονται στη χώρα σε συνδυασμό με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ίσως τελικά αποδειχθούν στήριγμα για την ελληνική οικονομία

Αυτό τονίζει άρθρο του οικονομικού πρακτορείου Bloomberg. Σε λίγο θα μας πουν ότι είμαστε και… σε ανάπτυξη!

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η άφιξη των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων ίσως να παρέχει στη χώρα μια ήπια, βραχυπρόθεσμη στήριξη. Μέχρι τώρα έχουν δαπανηθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την παροχή στέγης, τροφίμων και στήριξης στους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο, σε μια περίοδο που οι κρατικές δαπάνες έχουν υποστεί διαδοχικές μειώσεις.


Χιλιάδες εργαζόμενοι (?), από κοινωνικούς λειτουργούς μέχρι μηχανικούς απασχολούνται στη στήριξη της γιγαντιαίας επιχείρησης φιλοξενίας των περισσοτέρων από 60.000 ανθρώπων που βρίσκονται στις ελληνικές εγκαταστάσεις φιλοξενίας προσφύγων.

Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη που είχε παραγγείλει η κυβέρνηση τον Απρίλιο, η επίπτωση της προσπάθειας αυτής στο ελληνικό ΑΕΠ θα μπορούσε να κυμαίνεται από 0 έως και +0,3 ποσοστιαίες μονάδες. Έχοντας εξασφαλίσει την εξαίρεση των δαπανών για τους πρόσφυγες από τους στόχους του προϋπολογισμού, το θετικό σενάριο είναι αυτό που φαίνεται τώρα πιθανότερο να υλοποιηθεί.



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πει πως έχει εγκρίνει χρηματοδότηση ύψους σχεδόν 200 εκατ. ευρώ για έργα που σχετίζονται με την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα φέτος. Αυτό ίσως δεν μοιάζει με μεγάλο ποσό, όμως αυτή η αύξηση της κατανάλωσης έρχεται σε μια περίοδο που τα χρήματα στην Ελλάδα είναι τόσο περιορισμένα, που οι συνολικές δαπάνες για επενδύσεις από τον κρατικό κορβανά είναι μόλις 700 εκατ. ευρώ ετησίως.

Και δεδομένου ότι η Κομισιόν προβλέπει ύφεση 0,3% το 2016, η ώθηση που θα δώσουν οι δαπάνες για το προσφυγικό και η σχετική ζήτηση, θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά.

«Οι ανησυχίες για την δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να επωμιστεί το βάρος των προσφύγων πιθανότατα θα αποδειχθούν υπερβολικές», δήλωσε στο Bloomberg η κ. Σωτηρία Θεοδωροπούλου, ερευνήτρια του European Trade Union Institute. «Όσο τα κεφάλαια της ΕΕ και άλλων διεθνών οργανισμών είναι ασφαλισμένα για την κάλυψη του κόστους της φιλοξενίας προσφύγων, τα επιπλέον κόστη της παροχής δημοσίων υπηρεσιών μπορούν να καλυφθούν και, μάλιστα, μπορούν να υπάρξουν προσλήψεις, δίνοντας έτσι μια μικρή ώθηση για την Ελληνική οικονομία».

Είναι ντροπή τέτοιες δηλώσεις, με την περιουσία των Ελλήνων να χάνεται, οι συντάξεις να γίνονται φιλοδώρημα και τα κενά στην παιδεία και υγεία να είναι χειρότερα κι από τριτοκοσμική χώρα!

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου