Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Βloomberg: Το ΔΝΤ πιθανώς να μην συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα ως τις γερμανικές εκλογές.




Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει σκοπό να ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από τις γερμανικές εκλογές, δήλωσε αξιωματούχος του Ταμείου στο Bloomberg.

O αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, φέρεταινα δήλωσε παράλληλα ότι θεωρεί «απίθανο» το Ταμείο να μπει φέτος στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ρευστότητας της Ελλάδας, είπε ότι ακόμη και εάν η χώρα μας δεν λάβει εντός του Οκτωβρίου τη δόση δεν θα έχει πρόβλημα.

Νωρίτερα σήμερα, Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι οι αποφάσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα θα ληφθούν αφού πρώτα ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, η οποία ξεκινάει τον Οκτώβριο.

Η «μάχη» της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους αποτελεί μεγάλο… πονοκέφαλο για το Βερολίνο, το οποίο αποφεύγει κάθε συζήτηση επί του ζητήματος μέχρι τις εκλογές της επόμενης χρονιάς.

Από την πρώτη στιγμή, η γερμανική κυβέρνηση επέμενε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας –κάτι το οποίο αποτελεί πάγια θέση του μέχρι και σήμερα.

Το Ταμείο, όμως, έχει συνδέσει πολλάκις τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Πριν από λίγο καιρό, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου είχε διαμηνύσει για άλλη μια φορά ότι για να συμμετάσχει το Ταμείο στο πρόγραμμα θα πρέπει να υπάρξει «γενναία μείωση του χρέους», ώστε να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα.

Την Πέμπτη, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι τα επιτόκια και η αποπληρωμή του χρέους.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής της χώρας του, τόνισε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα και προεξόφλησε πως πράγματι θα συνεχίσει.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου