Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Συνεχίζεται η κόντρα Μαξίμου – Γ. Στουρνάρα - Γιατί αντιδρά έντονα η κυβέρνηση Οι πιστοληπτικές γραμμές στήριξης, επίκεντρο της αντιπαράθεσης




Photo: Sooc

Η σχέση «πάθους» του Μεγάρου Μαξίμου με τον Γιάννη Στουρνάραέρχεται πολύ συχνά στην επικαιρότητα, όμως αυτή τη φορά για τους κυβερνητικούς ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας

φαίνεται πως έκανε ένα βήμα παραπάνω. Τη στιγμή που το βασικό αφήγημα του πρωθυπουργού, αλλά και οι κινήσεις που γίνονται όλο το τελευταίο διάστημα σηματοδοτούν τη σταθερή έξοδο από τα μνημόνιο η εισήγηση από την Ενδιάμεση Έκθεση της ΤτΕ, σύμφωνα με την οποία προκρίνεται η υπαγωγή της χώρας σε προληπτικό πρόγραμμα στήριξης μετά τον Αύγουστο του 2018, αποτέλεσε το «κόκκινο πανί».

Βασική εκτίμηση του κ. Στουρνάρα είναι πως μια τέτοια ενέργεια θα αυξήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία και θα μειώσει την απόδοση των τιμών των ελληνικών ομολόγων.

Αυτό που ζητά το Μαξίμου, όμως είναι διεύρυνση των βαθμών ελευθερίας της κυβέρνησης προκειμένου να μπορέσει να αναδείξει την κοινωνική του ατζέντα και το πρόγραμμα του το οποίο έχει μείνει πίσω όλα αυτά τα χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος που στην Ηρώδου Αττικού εκτός από το γεγονός ότι βλέπουν τεχνικά λανθασμένη μια τέτοια πρόταση από τον Κεντρικό Τραπεζίτη τη θεωρούν και άκρως υπονομευτική στην προσπάθεια που καταβάλλεται για έξοδο από τα προγράμματα επιτροπείας. Ένα νέο μνημόνιο, ακόμα και λιγότερο αυστηρό από το υπάρχον, γκρεμίζει όλα τα σχέδια της κυβέρνησης που θα βρεθεί το Σεπτέμβριο και πάλι δεσμευμένη, ενώ στις αρχές του 2019 θα πρέπει να εφαρμόσει και νέες περικοπές στις συντάξεις. Σε μια τέτοια περίπτωση ο δρόμος προς τις κάλπες δεν θα είναι «στρωμένος με ροδοπέταλα» και στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί σε δεινή θέση απέναντι στη ΝΔ.

Σύμφωνα με το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας υπάρχουν δύο πιστοληπτικές γραμμές:

• Η προληπτική γραμμή πίστωσης σύμφωνα με την οποία ενεργοποιείται ένα χρηματοδοτικό μαξιλάρι με ταυτόχρονη υπογραφή μνημονίου. Αν η χώρα χρειαστεί να εκταμιεύσει τα χρήματα τότε ακολουθούνται τα 3 βήματα μνημόνιο-αξιολόγηση- εκταμίευση.

• Η ενισχυμένη γραμμή πίστωσης η οποία είναι ένα χρηματοδοτικό μαξιλάρι που προϋποθέτει υπογραφή μνημονίου συνεννόησης με παράλληλη αξιολόγηση κάθε 3 μήνες. Από τη στιγμή που υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις τότε προβλέπεται ανανέωση της γραμμής.

Το επιχείρημα των κυβερνητικών στελεχών απέναντι στον κ. Στουρνάρα είναι πως οι δυο παραπάνω μορφές στήριξης από τον ESM προβλέπονται ως εργαλεία για χώρες που βρίσκονται ένα βήμα πριν από την έξοδο από τις αγορές και όχι για εκείνες που επιχειρούν να επιστρέψουν.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου