Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ: Η Ελλάδα μέσα από τα γεγονότα του 2017



Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει για το 2017 που αδημονεί να παραδώσει σκυτάλη σε ένα πολλά υποσχόμενο 2018 από το οποίο όλοι μας αναμένουμε πολύ ενδιαφέροντα και ουσιαστικά «δώρα».

Όπως κάθε χρονιά έτσι και το ’17 σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που εδώ και μία δεκαετία ταλαιπωρείται δε θα μπορούσε να μη γίνει ένας απολογισμός που σαν κινηματογραφική ταινία θα μας θυμίσει μήνα-μήνα τι συναντήσαμε αυτόν το χρόνο και τι από αυτά, όπως τα οικονομική φύσεως θέματα, θα πάρουμε στις αποσκευές μας διαβαίνοντας το κατώφλι του νέου χρόνου…

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Σύλληψη Πόλας Ρούπα

Ποδαρικό έκανε η χρονιά με τη σύλληψη της Πόλας Ρούπα το ξημέρωμα της 5ης Ιανουαρίου σε διαμέρισμα στην Ηλιούπολη. Η καταζητούμενη από τις Αρχές ως ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας». Η σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους που της είχαν επιβληθεί τον Ιούνιο του 2012 και έκτοτε καταζητείτο. Η επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής έγινε κάτω από άκρα μυστικότητα ενώ είχε μαζί της και το παιδί της.



ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Μυταράς – Κουνέλλης – Κούνδουρος φεύγουν από τη ζωή

Τρεις μεγάλες απώλειες για τον ελληνισμό είχαμε το δεύτερο μήνα του χρόνου. Ο ζωγράφος Δημήτρης Μυταράς, ο γλύπτης και ζωγράφος Γιάννης Κουνέλλης και ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος μας κατέστησαν φτωχότερους με τον θάνατό τους. Στις 16 Φεβρουαρίου πεθαίνουν οι δύο διακεκριμένοι εικαστικοί, ο Γιάννης Κουνέλλης, σε ηλικία 81 ετών στη Ρώμη όπου και η σορός του εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στο δημαρχιακό μέγαρο και ο Δημήτρης Μυταράς στα 83 του στην Αθήνα. Ο Γιάννης Κουνέλλης ήταν, σύμφωνα με τους κριτικούς τέχνης, ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της λεγόμενης «arte povera» ενώ ο Δημήτρης Μυταράς υπήρξε πρύτανης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με τα έργα του να εκτίθενται σε πολλές ατομικές αλλά και ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Έξι μέρες αργότερα, στις 22 Φεβρουαρίου ο Πολιτισμός μας θρηνεί για την απώλεια του σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου, ενός από τους σημαντικότερους έλληνες κινηματογραφιστές που φεύγει στα 91 του χρόνια. Ταινίες του έχουν προβληθεί κατ’ επανάληψη εκτός από την ελληνική στην αγγλική και γαλλική τηλεόραση. «Ο Δράκος» χαρακτηρίστηκε ως η καλύτερη ελληνική ταινία στη δεκαετία 1950 - 1960.



ΜΑΡΤΙΟΣ

Σκλαβενίτης – Μαρινόπουλος εις σάρκα μία…

Ένα από τα σημαντικότερα επιχειρηματικά deal υλοποιείται από την πρώτη ημέρα του Μαρτίου ξεκινούν την κοινή τους πορεία γυρίζοντας σελίδα.

Τα 361 καταστήματα του Μαρινόπουλου απορροφώνται από την αλυσίδα Σκλαβενίτη και μια νέα εποχή ξεκινάει για το λιανεμπόριο αλλά και τους εργαζόμενούς τους. Η ισχυροποίηση του Σκλαβενίτη στο χώρο των σούπερ μάρκετ αποτελεί γεγονός και όλα δείχνουν ευοίωνα.



ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου

Στο Σαραντάπορο, λίγο έξω από την Κοζάνη συντρίβεται στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Χιούιστις 19 Απριλίου σε δύσβατη περιοχή.

Τέσσερις επιβαίνοντες ανασύρονται νεκροί ενώ μία γυναίκα, η αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα, μέλος του πληρώματος του ελικοπτέρου μεταφέρεται βαριά τραυματισμένη στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Το ελικόπτερο έπεσε σε καλώδια της ΔΕΗ, χωρίς να διευκρινίζεται αν η συντριβή του UH-1H επήλθε ως αποτέλεσμα της επαφής με τα καλώδια ή αν το ελικόπτερο ακούμπησε στα καλώδια κατά την πτώση του.



ΜΑΪΟΣ

Καβγάς Δένδια-Κασιδιάρη στη Βουλή

Ένα έντονο επεισόδιο στις 15 Μαΐου ανάμεσα στον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας Νίκο Δένδια οδήγησε στην απόφαση του προεδρεύοντος της Βουλής, Μάκη Μπαλαούρα να ζητήσει από τη φρουρά την απομάκρυνση του πρώτου από την αίθουσα της Ολομέλειας.

Ο βουλευτής Χρυσής Αυγής δείχνει να ενοχλείται όταν κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Δένδιας πέρασε μπροστά από το έδρανο του με αποτέλεσμα τη διακοπή της απευθείας μετάδοσης της συνεδρίασης από το κανάλι της Βουλής. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ανταλλαγή χειροδικιών και συγκεκριμένα για σπρώξιμο από πλευράς Κασιδιάρη στον βουλευτή της ΝΔ.



Επίθεση κατά Παπαδήμου

Έκρηξη παγιδευμένου φακέλου στο αυτοκίνητο που επέβαινε ο πρώην Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 25 Μαΐου στη συμβολή των οδών Μάρνη και 3ης Σεπτεμβρίου, στο κέντρο της Αθήνας. Τον φάκελο φέρεται να άνοιξε ο ίδιος, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σε κοιλιακή χώρα, θώρακα και πόδια. Ο κ. Παπαδήμος μεταφέρθηκε στον «Ευαγγελισμό», όπως άλλωστε και ο οδηγός του, αλλά και ο υπεύθυνος ασφαλείας του, υπάλληλος της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος καθόταν στη θέση του συνοδηγού.



Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Με την απώλεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στις 29 Μαΐου, σε ηλικία 99 ετών κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο της μεταπολεμικής Ελλάδας. Ο πρώην Πρωθυπουργός και επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπήρξε ένας από τους τελευταίους μεγάλους πολιτικούς με πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολύ σπουδαία και καθοριστικά για τη χώρα γεγονότα. Με οξύ και σθεναρό λόγο αλλά και αποφασιστικότητα που εκλείπουν πια από την πολιτική.



ΙΟΥΝΙΟΣ

Συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου

Σε συμφωνία κατέληξε το Eurogroup της 15ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο. Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η δεύτερη αξιολόγηση ανοίγοντας το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ αλλά και δίνοντας το «πράσινο» φως για την επιστροφή στις αγορές. Το ΔΝΤ θα εισέλθει στο πρόγραμμα και χρηματοδοτικά επί της αρχής αλλά με την μορφή του «stand by», έως ότου κριθεί αυτό ότι είναι βιώσιμο. Στο ανακοινωθέν του Eurogroup γίνεται λόγος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και έπειτα για 2% μέχρι το 2060.



ΙΟΥΛΙΟΣ

Επιστροφή στις αγορές με 5ετές ομόλογο και επιτόκιο 4,625%

Το ποσό των 3 δισ. ευρώ άντλησε το ελληνικό δημόσιο από την έκδοση 5ετούς ομολόγου στις 25 Ιουλίου. Στο 4,625% έκλεισε το επιτόκιο της δημοπρασίας ενώ οι προσφορές, που έφθασαν τα 6,5 δισ. ευρώ, κατατέθηκαν τόσο από νέους επενδυτές, όσο και από κατόχους του ομολόγου που λήγει το 2019. Το επιτόκιο είναι χαμηλότερο της αντίστοιχης δημοπρασίας του 2014, το οποίο είχε διαμορφωθεί στο 4,95% αλλά εξίσου χαμηλότερο είναι σήμερα και το επιτόκιο του γερμανικού ομολόγου, το οποίο και αποτελεί σημείο αναφοράς.



ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Καίγεται η χώρα

Απ’ άκρη σε άκρη και αυτό το καλοκαίρι κάηκε η Ελλάδα με αποκορύφωμα τον Αύγουστο όπου αποτεφρώθηκαν περίπου 70.000 στρέμματα.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές που τείνουν να γίνουν μία κακή παράδοση στη χώρα μας έπληξαν πολλές περιοχές και κατέκαψαν μεγάλες εκτάσεις βλάστησης.

Αττική, Κύθηρα, Ζάκυνθος, Κόρινθος, Ηλεία, Κεφαλονιά… και ο κατάλογος δεν είναι τελειωμό. Το τρίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου-Αυγούστου παραδόθηκαν στις φλόγες περισσότερα από 135.000 στρέμματα γης.



ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Επίσκεψη Μακρόν

Το διήμερο 7 και 8 Σεπτεμβρίου ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκε τη χώρα μας ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του ομολόγου του Προκόπη Παυλόπουλο. Κατά την επίσκεψή του στην ελληνική πρωτεύουσα συναντήθηκε και με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά και επικεφαλής ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Ο Εμανουοέλ Μακρόν συνοδευόταν από τη σύζυγό του Μπριζίτ η οποία θα ξεναγήθηκε στην Αρχαία Αγορά συνοδευόμενη από την Βλασσία Παυλοπούλου. Λίγο πριν την αναχώρησή του το ζεύγος Μακρόν, και αφού γευμάτισε με Έλληνες και Γάλλους καλλιτέχνες και διανοούμενους στο Γαλλικό Ινστιτούτο αλλά και τη συνάντηση του Γάλλου Προέδρου με εκπροσώπους ελληνικών και γαλλικών ΜΜΕ, περπάτησε πιασμένο από το χέρι σε κεντρικούς δρόμους και φωτογραφήθηκε με τους πολίτες.



Ναυάγιο «Αγία Ζώνη ΙΙ»

Το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ» βυθίστηκε στις 2 τα ξημερώματα την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου στο Σαρωνικό προκαλώντας εκτεταμένη ρύπανση ενώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας, είχε στεγανοποιηθεί πλήρως.

Το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος διέταξε έρευνες για τα καύσιμα του Αγία Ζώνη 2 και του Blue Star Patmos προκειμένου να διαπιστωθεί από ποιο πλοίο προέρχεται η ρύπανση.



ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Χάος με το ηλεκτρονικό εισιτήριο στα Μέσα Μεταφοράς

Με… κόντρες και εκνευρισμό έκανε πρεμιέρα το ηλεκτρονικό εισιτήριο, από τις αρχές Οκτωβρίου αλλά και σχεδόν για ένα δίμηνο, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Οι αντεγκλήσεις του αρμόδιου υπουργού με τους εργαζόμενους αλλά και ο πανικός που επικράτησε στο επιβατικό κοινό από τη χορήγηση μέχρι και τη χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στιγμάτισαν τις πρώτες ημέρες της κυκλοφορίας του.



Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου

Με εντάσεις αλλά και διαφοροποιήσεις από βουλευτές σχεδόν όλων των κομμάτων, πέρασε στις 10 Οκτωβρίου από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αλλαγή ταυτότητας φύλου. Στο σύνολο των 285 βουλευτών που παρίσταντο υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν 171 βουλευτές έναντι 114 που καταψήφισαν, υπέρ του επίμαχου άρθρου 3, που αφορά στο δικαίωμα αλλαγής φύλου από την ηλικία των 15 ετών, τάχθηκαν 148 βουλευτές, ενώ 124 δήλωσαν όχι και 13 παρόν.

Με ενθουσιασμό υποδέχθηκαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας η LGBT κοινότητα και οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα υποδέχτηκαν καθώς σύμφωνα με τον νέο νόμο, νομική διόρθωση της ταυτότητας φύλου γίνεται με δήλωση ενώπιον δικαστηρίου, σε ιδιαίτερο γραφείο, χωρίς δημοσιότητα και χωρίς να απαιτείται πλέον χειρουργική επέμβαση ή ιατρική γνωμάτευση, όπως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα.

Το νομοσχέδιο προκάλεσε και την αντίδραση της Εκκλησίας που κάλεσε την Κυβέρνηση να το αποσύρει.



Επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ

Πενθήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποίησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενώ στις 17 Οκτωβρίου συναντήθηκε με τον αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο αλλά και με την Κριστίν Λαγκάρντ. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατά την παραμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε επαφές με μέλη του Κογκρέσου, πολιτειακούς και τοπικούς αξιωματούχους, οργανώσεις και στελέχη της ελληνικής Ομογένειας, και επιχειρηματίες ενώ εκφώνησε ομιλίες στο Brookings Institution και το Chicago Council on Global Affairs. Τον Αλέξη Τσίπρα συνόδευσαν οι υπουργοί Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ.



ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Εκλογές στην Κεντροαριστερά

Μετά από πολύμηνες προσπάθειες η Κεντροαριστερά δείχνει να ξεκινάει μια νέα πορεία με νέο φορέα και αρχηγό τη Φώφη Γεννηματά. Με καθαρή εντολή στις 19 Νοεμβρίου – τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών- και ποσοστό 56,64% η κα Γεννηματά αναλαμβάνει την ηγεσία της Κεντροαριστεράς με το Νίκο Ανδρουλάκη να έπεται καθώς συγκέντρωσε το 43,36% και να την οδηγεί στο συνέδριο του φορέα τον επόμενο χρόνο.

Υποψηφιότητα για την ηγεσία του νέου φορέα έθεσαν οι: Φώφη Γεννηματά, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιώργος Καμίνης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιάννης Μανιάτης, Γιάννης Ραγκούσης, Kωνσταντίνος Γάτσιος, Απόστολος Πόντας και Δημήτρης Τζιώτης.

Κατά τον α’ γύρο των εκλογών (12 Νοεμβρίου 2017) προσήλθαν στις κάλπες 210.264 ψηφοφόροι ενώ στο β’, όπου είχαν περάσει από τους υποψήφιους η Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Ανδρουλάκης, 156.000.



Πλημμύρες στη Μάνδρα

Το ξημέρωμα της 15ης Νοεμβρίου μια, πέρα από κάθε λογική, τραγωδία εξελίχθηκε λόγω της κακοκαιρίας και της έντονης βροχόπτωσης στη Δυτική Αττική. Η περιοχή της Μάνδραςπλημμύρισε καθώς το όρος Πατέρας δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τον τεράστιο όγκο νερού που δέχτηκε με αποτέλεσμα ο χείμαρρος ο οποίος δημιουργήθηκε να παρασύρει στο πέρασμα του ό, τι έβρισκε. Ο απολογισμός φρικτός καθώς 23 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο.



Υπόθεση Καμμένου για την πώληση αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία

Με πρωθυπουργική παρέμβαση ελάχιστες μέρες πριν τελειώσει και ο 11ο μήνας του χρόνου μετατίθεται για τις στις 27 Νοεμβρίου η επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, για την υπόθεση της πώλησης αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

Μια αλληλουχία γεγονότων, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση εγείρουν ερωτήματα για τους χειρισμούς του υπουργού στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Η πολιτική αντιπαράθεση χτύπησε «κόκκινο» καθώς βουλευτές της κατηγόρησαν τον κ. Καμμένο για παραπλάνηση τους, κάνοντας λόγο για συμφωνία αίσχους με τον υπουργό να ανταπαντά και να αναφέρεται σε «παραμύθι λασπολογίας εναντίον του και ότι όσο πιο πολύ χτυπούν την Κυβέρνηση τόσο πιο σκληρή θα είναι η συνοχή της».



ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Επίσκεψη Ερντογάν

Μετά από 65 χρόνια πραγματοποιείται η πρώτη επίσημη επίσκεψη Τούρκου Προέδρου στη χώρα μας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμινέ και πλήθος υπουργών του βρέθηκε στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα μετά από πρόσκληση ενώ την επόμενη ημέρα στις 8 επισκέφθηκε την Κομοτηνή. Μια επίσκεψη που κινήθηκε σε τεταμένο κλίμα καθώς μία συνέντευξη του Τούρκου Προέδρου ελάχιστες ώρες πριν βρεθεί σε ελληνικό έδαφος έδειξε τις προθέσεις του για το θέμα της αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης.

Μια θέση και πεποίθηση που υποστηρίχθηκε και κατά τις συναντήσεις του με τον ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο αλλά και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που όμως και οι δύο σε πολύ αυστηρό τόνο αντέκρουσαν καθώς απάντησαν στις αξιώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου