Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Σπυράκη για Σκόπια: Χωρίς ενιαία θέση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν υπάρχει κυβέρνηση«Εφόσον δεν υπάρχει η εμπιστοσύνη των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ) για μια ενιαία θέση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, για εμάς δεν υπάρχει κυβέρνηση» τονίζει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «κυριακάτικη Ελευθερία του τύπου» η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ και ευρωβουλευτής, Μαρία Σπυράκη.

Ερωτηθείσα αν ο Κ. Μητσοτάκης θα πει «όχι» εάν συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, απάντησε ότι «προϋπόθεση για κάθε επόμενο βήμα είναι η παρουσίαση από την κυβέρνηση μιας ενιαίας θέσης για το ζήτημα του ονόματος που θα έχει την αποδοχή των βουλευτών των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ που τη στηρίζουν».

Σχολιάζοντας την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης και τα μέτρα «μοντέλου Λισαβόνας» που έχει εξαγγείλει για τον Αύγουστο του 2018, είπε καταρχήν ότι οι υποχρεώσεις της χώρας εκτείνονται σε βάθος χρόνου με τη μορφή της επιτήρησης από την πλευρά των πιστωτών να μην έχει ακόμα αποσαφηνισθεί, και πρόσθεσε ότι «σίγουρα πάντως, η απαραίτητη δημοσιονομική ισορροπία και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα με τα οποία η κυβέρνηση δέσμευσε τη χώρα δεν αφήνουν χώρο για παροχές αλά Μαυρογιαλούρος».

«Η Ελλάδα χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση που θα δώσει ευκαιρίες με κανόνες, βιώσιμες δουλειές, και θα υιοθετήσει όλες τις καλές πρακτικές που αποδίδουν στην Ευρώπη» πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε τον όρο «καθαρή έξοδος» ένα «πουκάμισο αδειανό» για τους πολίτες «από την ώρα που οι συντάξεις θα μειωθούν ακόμα περισσότερο, το αφορολόγητο θα περιοριστεί δραστικά και η οικονομία θα βρίσκεται σε καθεστώς ασφυξίας λόγω των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% ως το 2022».

Είπε ότι για να υπάρχει «καθαρή έξοδος» με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι της χώρας απαιτείται μια άλλη κυβέρνηση «που θα φέρει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης οι οποίοι θα υπερκαλύπτουν τους στόχους και θα επιτρέπουν στους Έλληνες πρώτα να ανασάνουν και μετά να σχεδιάσουν το μέλλον. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί και δεν θέλει».

Ερωτηθείσα αν το θέμα με τη Σαουδική Αραβία θεωρείται λήξαν από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία, αφού σημείωσε ότι η ακύρωση της συμφωνίας έγινε μετά την αποκάλυψη της «γκρίζας υπόθεσης με τον αντιπρόσωπο σε μια συμφωνία που εκ του νόμου γίνεται κυβέρνηση προς κυβέρνηση, κοινώς τους έπιασαν με τη γίδα στην πλάτη» πρόσθεσε ότι προκλήθηκε ζημιά στο Δημόσιο από τη μη εκτέλεση της συμφωνίας.

Χαρακτήρισε «επισφράγιση της μεθόδευσης σε συνδυασμό με υποκρισία» την επίκληση εκ μέρους της κυβέρνησης ψηφίσματος του Νοεμβρίου 2017 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το εμπάργκο όπλων στη Σ. Αραβία προκειμένου να ακυρώσει τη συμφωνία.

Η κ. Σπυράκη είπε, εξάλλου, ότι μετά τη βομβιστική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών, ο Κ. Μητσοτάκης το επισκέφθηκε για να επιβεβαιώσει πως η θωράκιση των θεσμών είναι απόλυτη προτεραιότητα της ΝΔ, υπογράμμισε ότι οφείλουμε να θωρακίσουμε στην πράξη της ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, έκανε λόγο για προφανές έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ κυβέρνησης και Δικαιοσύνης, και πρόσθεσε «οι παρεμβάσεις του κ. Κοντονή τροφοδοτούν τη δυσπιστία και την ένταση. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ζητήσαμε την αποπομπή του υπουργού Δικαιοσύνης».

Τέλος, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ με αφορμή δηλώσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για Ειδικά Δικαστήρια είπε ότι είναι διαφορετικό ζήτημα η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής από την απαραίτητη διερεύνηση ευθυνών σε υποθέσεις με έντονη οσμή σκανδάλου, καταλήγοντας: «η υπόθεση της πώλησης εξοπλισμού στην Σαουδική Αραβία είναι «γκρίζα» και ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη δεσμευθεί να διερευνηθεί από τη Βουλή».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου