Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Γιάννενα: Ένα μικρό χωριό στον Κατσικά







Μετά από ολιγοήμερη αναβολή, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, 120 περίπου πρόσφυγες και 



μετανάστες, που αναμένονταν τα ξημερώματα, θα φιλοξενούνται από σήμερα στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας στον Κατσικά.

Μετά από αρκετούς μήνες εργασιών και προετοιμασίας, αν και όχι στον κατάλληλο χρόνο από πλευράς καιρικών συνθηκών, πρόσφυγες και μετανάστες από το ανατολικό Αιγαίο, όπου η κατάσταση παραμένει δύσκολη, επρόκειτο να μεταφερθούν στην περιοχή των Ιωαννίνων το περασμένο Σάββατο. Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη εφικτό και η άφιξή τους προγραμματίστηκε μετά τα Χριστούγεννα.

Τελικά, το ταξίδι ξεκίνησε την Τετάρτη και οι 120 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες αναμένονταν να φτάσουν τα ξημερώματα στον Κατσικά και να καταλύσουν στα κοντέινερ που έχουν τοποθετηθεί εδώ και μήνες. Σύμφωνα με τον Συντονιστή Φίλιππα Φίλιο, η άφιξη αναμένονταν μετά τα μεσάνυχτα, με δεδομένο πως στις 7 το απόγευμα θα ξεκινούσαν τα λεωφορεία από την Καβάλα.

Οι υποδομές του Κέντρου είναι αρκετά βελτιωμένες, σε σχέση με ένα χρόνο πριν, όταν λειτούργησε για τελευταία φορά. Σε συνεργασία με την OXFAM και άλλες ΜΚΟ, έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες για την επέκταση του δικτύου ηλεκτροδότησης, δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ λυόμενα έχουν αντικαταστήσει τις σκηνές που είχαν τοποθετηθεί αρχικά.

Ο χώρος έχει μετατραπεί σε ένα μικρό χωριό, με κοινόχρηστους χώρους και αποθήκες, ενώ οι διαμένοντες εκεί θα μπορούν να προμηθευτούν ακόμη και υλικά τροφοδοσίας. Παράλληλα, έχουν τοποθετηθεί φυλάκιο και χώροι για την εγκατάσταση της αστυνομίας και του στρατού, όπως και ιατρού.

Η δυναμικότητα του Κέντρου Φιλοξενίας ανέρχεται περίπου στα 500 άτομα, ωστόσο δεν αναμένεται να καλυφθούν όλες οι θέσεις, αν και θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν και νέες αφίξεις το επόμενο διάστημα.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου