Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Επικίνδυνο βρεφικό γάλα – Ανακαλούνται παρτίδες της Frezylac και στην Ελλάδα






O παγκόσμιος συναγερμός που έχει σημάνει για το επικίνδυνο βρεφικό γάλα επηρεάζει και την Ελλάδα! Σήμερα, η γαλλική

εταιρεία Lactalis ανακοίνωσε ότι ανακαλει σε διεθνές επίπεδο το σύνολο της παραγωγής της από το εργοστάσιό της στην Κραόν από τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με το iatropedia.gr στην Ελλάδα, ο ΕΟΦ αποφάσισε τη συμπληρωματική ανάκληση 5 επιπλέον παρτίδων των βρεφικών γαλάτων της Frezylac για προληπτικούς λόγους, μετά από σχετική ενημέρωση του παραγωγού για περισσότερες παρτίδες.
Η ανάκληση είχε ξεκινήσει μετά τη σχετική ανακοίνωση των Γαλλικών Αρχών για περιστατικά σαλμονέλωσης που συνδέονται με το εργοστάσιο παραγωγής Lactalis στην Craon (Mayenne) και που έχουν παραχθεί μετά τις 17/2/2017 και είχε αρχικά ανακοινωθεί με το από 11/12/17 σχετικό Δελτίο Τύπου του ΕΟΦ ως προληπτικό μέτρο για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση.
Σημειώνεται ότι η συμπληρωματική ανάκληση του παραγωγού δεν αφορά σε άλλα προϊόντα της εταιρείας Frezyderm ABEE, αλλά ούτε και σε άλλα προϊόντα στην ελληνική αγορά.
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΑΡΤΙΔΕΣ 

Τι έχει προηγηθεί με την ανάκληση βρεφικού γάλακτος

Η Lactalis απέσυρε σήμερα ακόμη 720 παρτίδες βρεφικού γάλακτος και άλλων προϊόντων λόγω του κινδύνου μόλυνσης από σαλμονέλα, δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση για την απόσυρση 625 παρτίδων.
«Η απόφαση που ελήφθη αφορά την ανάκληση από την αγορά του συνόλου των βρεφικών προϊόντων που παρασκευάστηκαν ή συσκευάστηκαν στο εργοστάσιό μας στην Κραόν από τις 15 Φεβρουαρίου του 2017», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.
«Πλέον γνωρίζουμε ότι υπήρξε διάχυτη μόλυνση» σε αυτό το εργοστάσιο «έπειτα από εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του πρώτο εξαμήνου του 2017», επεσήμανε.
Ο όγκος των προϊόντων που ανακαλούνται ισοδυναμεί με χιλιάδες τόνους, όμως η Lactalis απέφυγε να ανακοινώσει συγκεκριμένο νούμερο.
Η απόσυρση αφορά τα προϊόντα Picot (βρεφικές σκόνες και δημητριακά), Milumel (βρεφικές σκόνες και δημητριακά) και Taranis (μείγμα αμινοξέων σε σκόνη για την αντιμετώπιση παθολογικών προβλημάτων), σύμφωνα με τη Lactalis.
Η παραγωγή στο εργοστάσιο Κραόν ανεστάλη στις 8 Δεκεμβρίου προκειμένου να γίνει ενδελεχής καθαρισμός των εγκαταστάσεων.
Η σαλμονέλα μπορεί να προκαλέσει από ήπια γαστρεντερικά συμπτώματα μέχρι πιο σοβαρές μολύνσεις. Είναι πιο επικίνδυνη για τα μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Τη Δευτέρα η γαλλική υπηρεσία αρμόδια για τη δημόσια υγεία ανακοίνωσε ότι έχουν εντοπιστεί 23 βρέφη που κατανάλωσαν γάλατα που είχαν παραχθεί στο εργοστάσιο της Καρόν και τα οποία μολύνθηκαν με σαλμονέλα. Περίπου 12 εξ αυτών χρειάστηκε να διακομιστούν σε νοσοκομεία, όμως πλέον είναι καλά στην υγεία τους.
Εξάλλου ο πατέρας ενός κοριτσιού 3 μηνών που κατανάλωσε ένα από τα μολυσμένα βρεφικά γάλατα, αλλά και η γαλλική ένωση καταναλωτών UFC-Que Choisir ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι κατέθεσαν προσφυγή κατά της Lactalis.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου