Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

"Ψυχρολουσία" στον ΣΥΡΙΖΑ από τις διώξεις για παρεμπόδιση πλειστηριασμών



Της Νίκης Ζορμπά


Τι κι αν είχε προαναγγελθεί σε όλους τους τόνους πως η Κυβέρνηση θα κάνει ό,τι πρέπει ώστε να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί γιατί πρέπει να εξυγιανθούν οι τράπεζες;

Η χθεσινή τροπολογία, με την οποία, διώκεται αυτεπάγγελτα όστις επιχειρήσει να παρεμποδίσει την διενέργεια πλειστηριασμών, προκαλεί ... σοκ και δέος στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος ενώ προαλείφεται και κορύφωση της πίεση που θα δεχθεί εξ ευωνύμων της.

Και όλα αυτά, την ώρα που στη Βουλή μόλις προχθές, αξιοποιώντας τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, επιχειρούσε να αναδείξει τις ιδεολογικές διαφορές της "αριστερής κυβέρνησης" που έχει κύρια στόχευση την "κοινωνική προστασία" έναντι του "νεοφιλελεύθερου" Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η γραμμή άμυνας του Μαξίμου, είναι μία, όπως την έχει παρουσιάσει πολλάκις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος : Οι λαϊκές κατοικίες προστατεύονται και οι φτωχοί δανειολήπτες δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν.

Το αυτό έχει υποστηριχθεί και από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε "φωτογραφίσει" κλιμάκωση στον "πόλεμο" με όσους επιχειρούν να προκαλέσουν ματαιώσεις στη διενέργεια πλειστηριασμών, διαμηνύοντας την περασμένη εβδομάδα από τη Θεσσαλονίκη: "δεν έχω καμία διάθεση να προστατέψω πλούσιους μπαταχτσήδες που χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους και έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό", καταλήγοντας ότι πρέπει να "ντρέπονται" όσοι σπεύδουν να τους υπερασπιστούν δια επεισοδίων στα Ειρηνοδικεία.

θρυαλλίδα

Εντός του κόμματος, επικρατεί αναταραχή, καθώς μόλις τις προάλλες, οι "53" με κείμενο- παρέμβαση που έχουν ετοιμάσει και αναμένεται να είναι ο ιδεολογικός τους "μπούσουλας" όταν ( κατά τα μέσα Ιανουαρίου) συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή, καθιστούσαν ξεκάθαρη τη διαφωνία τους με τον τρόπο που χειρίζεται η Κυβέρνηση τους πλειστηριασμούς, ζητώντας έξτρα νομοθετικό πλαίσιο προστασίας.

Αυτό έπραξε και ο Νίκος Φίλης από βήματος Βουλής, επιμένοντας στην αρχική του τοποθέτηση για την ανάγκη να ληφθεί νομοθετική μέριμνα για τους αδύναμους οικονομικά δανειολήπτες.

θα βγουν σπίτια φτωχών ανθρώπων στο σφυρί, είπε , σε πρόδηλη αντίστιξη με το κυβερνητικό αφήγημα που είναι: Καμία λαϊκή κατοικία δεν κινδυνεύει, μόνον στρατηγικοί κακοπληρωτές θα την πληρώσουν.

Για την διαχείριση του θέματος , το οποίο γνωρίζουν στο Μαξίμου ότι ναι μεν αποτελεί μονόδρομο καθώς καραδοκούν τα stress tests των τραπεζών, αλλά μπορεί να αποτελέσει και θρυαλλίδα εξελίξεων, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τις προάλλες στο Μαξίμου τους Τραπεζίτες προς επίρρωση της "συμφωνίας κυρίων" με τις τράπεζες.

Αυτή προβλέπει πως στο σφυρί δεν θα βγαίνουν ακίνητα αξίας μικρότερης των 300.000 ευρώ, αλλά στην πρωθυπουργική πρόταση περί συγκρότησης από κοινού, "παρατηρητηρίου" πλειστηριασμών, οι τραπεζίτες διατηρούν σοβαρότατες επιφυλάξεις.

Μπορεί το ζήτημα αυτό να προκαλέσει ασύμμετρη εσωτερική αναταραχή στο κυβερνών κόμμα;

Καθώς έχει δείξει η (επαναλαμβανόμενη) ιστορία, η εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, "γαυγίζει" μεν δεν "δαγκώνει", δε.

Όπερ σημαίνει ότι πολιτική ζημία στην Κυβέρνηση, μπορεί να προκαλέσει μόνον, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, μόνο στο επίπεδο των εντυπώσεων.

Σοβαρότατη πιθανότητα πάντως ελλοχεύει , πίσω από τη χθεσινή πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας, να φτάσει στα άκρα η σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ με τα "αριστερά" της, κυριώτατα τον Περισσό και τους πρώην συντρόφους του, στη ΛΑΕ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου