Γιαννιώτισσες, Γιαννιώτες,
. Η μετάβαση από την ασταθή και εύθραυστη ειρήνη στη στρατιωτική σύγκρουση προετοιμάζεται με
εντάσεις, κρίσεις, συνοριακά επεισόδια. Αυτό ακριβώς ζούμε και σήμερα, από την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τη Μ. Ανατολή και τα Βαλκάνια. Καθημερινά οξύνονται οι αντιθέσεις και συγκρούσεις μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων και των χωρών που τους εκφράζουν σχετικά με: - τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και του ορυκτού πλούτου, - τον έλεγχο των αγωγών και δρόμων μεταφοράς υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου, αλλά και του εμπορίου γενικότερα, - τη διεύρυνση των σφαιρών επιρροής τους.
Ο πόλεμος έχει φτάσει στη γειτονιά μας Οι πολεμικές συγκρούσεις είναι δίπλα μας. Συγκεκριμένα: - Στη Συρία, ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ αλλά και Ρωσία, Τουρκία, αντιμάχονται για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς ενέργειας. - Στη Μ. Ανατολή και στον Κόλπο δυναμώνει η ένταση μεταξύ ΗΠΑ-ΙΡΑΝ, ΙΡΑΝΙσραήλ και Σ. Αραβίας, αλλά και στο έδαφος της Υεμένης. - Το Ισραήλ (με τη στήριξη ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ) κλιμακώνει την επιθετικότητά του απέναντι στον ηρωικά αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό.
- Η ενεργειακά πλούσια Λιβύη παραμένει μια διαλυμένη χώρα μετά την επέμβαση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων τον Απρίλη του 2011. - Στα Βαλκάνια, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, βιάζονται να εντάξουν τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στις δομές τους.
- Για τη Κίνα, τα Βαλκάνια αποτελούν ένα κανάλι για τον αποκαλούμενο «νέο δρόμο του μεταξιού» προς την Ευρώπη με την αξιοποίηση του λιμανιού του Πειραιά και την ανάπτυξη των σιδηροδρομικών δικτύων της Σερβίας.
- Για τη Ρωσία, τα Βαλκάνια είναι μία προνομιακή αγορά, αλλά και πεδίο σύγκρουσης για τη διέλευση ή μη του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου προς την ΕΕ. Και μέσα σε αυτό το περιβάλλον η Ελληνική Κυβέρνηση καμαρώνει που ο Αμερικάνος Πρέσβης τη χαρακτήρισε ως «γεωστρατηγικό μεντεσέ» για τα Βαλκάνια.
Δεν ήταν η επιθυμία για ειρηνική συνύπαρξη που οδήγησε στη πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Η βιασύνη ήταν αποτέλεσμα της απαίτησης των Αμερικανών, εδώ και τώρα, τον Ιούλιο, να προσκληθεί χωρίς αντιρρήσεις η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ και, στη συνέχεια, να ενταχθεί στην ΕΕ. Παράλληλα, η Ελληνική κυβέρνηση παραχωρεί ξεδιάντροπα το δικαίωμα εξόρυξης και εκμετάλλευσης ενεργειακών πηγών της περιοχής μας στο ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΒΑΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ μονοπωλιακό κεφάλαιο, ενώ η Αλβανική κυβέρνηση ανακινεί θέμα ΑΟΖ, «Μεγάλης Αλβανίας» και Τσαμουριάς.
Στα σκαριά βρίσκεται και η συμφωνία για την ένταξη της Αλβανίας στη ΕΕ. Καμία ένταξη καμίας χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς και οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δεν απομακρύνει το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης και αλυτρωτισμών.
Οι συνεχείς επεμβάσεις των ΗΠΑ στη περιοχή, αλλά και των Ευρωπαίων συμμάχων τους, κριτήριο έχουν τα κέρδη των δικών τους μονοπωλιακών ομίλων και όχι την ασφάλεια και την ειρήνη. Το παράδειγμα της «συμμάχου» Τουρκίας στη περιοχή είναι χαρακτηριστικό:
- Ανήκει στο ΝΑΤΟ, αλλά και στους G20. - Κλιμακώνει την επιθετικότητα και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο. - Προκαλεί με ανυπόστατα ζητήματα περί τουρκικής μειονότητας στη Θράκη.
- Διατηρεί στρατό κατοχής σε Κύπρο, Συρία και Ιράκ. - Διαθέτει στρατιωτικές βάσεις σε Αλβανία, Σομαλία και Κατάρ. - Παζαρεύει τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Ρωσία για αγορές πολεμικού υλικού. - Εμφανίζεται ως προστάτης των Μουσουλμάνων της ευρύτερης περιοχής. - Αμφισβητεί τη Ελληνική και τη Κυπριακή ΑΟΖ. - Διεκδικεί αλλαγή συνόρων στην ευρύτερη περιοχή, έχοντας παραβιάσει ήδη τη συνθήκη της Λοζάνης. Άλλωστε είναι γνωστό ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα ανάμεσα στα κράτημέλη του και ότι θεωρεί το Αιγαίο «ενιαίο επιχειρησιακό χώρο».
Επισημαίνουμε στον Γιαννιώτικο λαό ότι οι επενδύσεις σε τομείς όπως η ενέργεια που αποτελεί λαϊκή περιουσία, πέρα από τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη καθημερινότητα των κατοίκων στη περιοχή, συνδέονται άρρηκτα με τους ανταγωνισμούς που περιγράψαμε παραπάνω, δηλαδή με το αδυσώπητο κυνήγι του κέρδους και όχι με την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.
Ο ορυκτός πλούτος της χώρας μάς ανήκει και δεν παραχωρείται. Είναι καίριο ζήτημα το ποιος θα διαχειρίζεται τις ενεργειακές πηγές: το κεφάλαιο για να αυξάνει τα κέρδη του ή οι λαοί; Οι αναπτυξιακοί σχεδιασμοί Κυβέρνησης, ΕΕ και επιχειρηματικών ομίλων που υπάρχουν για την αξιοποίηση των διαφόρων πηγών ενέργειας στην περιοχή μας, πρέπει να ακυρωθούν.
Η επιχειρηματική κερδοφορία είναι το νήμα που συνδέει την ολομέτωπη και συνεχή επίθεση στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα με τους ΕυρωΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς που βάζουν την χώρα μας στο «μάτι του κυκλώνα» και που προωθεί η Ελληνική κυβέρνηση για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης, η οποία θέλει να συμμετάσχει με καλύτερους όρους σε μεγάλα επενδυτικά σχέδια στα Βαλκάνια και στην Αν. Μεσόγειο, κυρίως στους τομείς της Ενεργείας και των Μεταφορών.
Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε μεταξύ τους. Διεκδικούμε: - Να κλείσει η βάση του Άκτιου και όλες οι ΕυρωΝΑΤΟϊκές βάσεις στην Ελλάδα. - Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. - Καμία συμμετοχή της χώρας μας σε πολέμους. Να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιώτες και αξιωματικοί από στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων. - Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ με το λαό αφέντη στο τόπο του.
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ: - ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΥΝΟΡΩΝ - ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΛΛΑΓΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΕΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου