Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Λειτούργησε αφυπνιστικά η κατάρρευση




Ως μια αφύπνιση στη συνείδηση των Τζουμερκιωτών και όχι μόνο, να στρέψουν το βλέμμα στο 


παρελθόν, στην κουλτούρα και την παράδοσή τους, λειτούργησε το θλιβερό γεγονός της κατάρρευσης της γέφυρας της Πλάκας και, πολύ περισσότερο, η προσπάθεια για την αναστήλωσή της, που βρίσκεται ουσιαστικά στην αρχή ακόμη.

Η επιστημονική μελέτη και έρευνα, η μεγάλη προσπάθεια για να υπερκεραστούν τα φυσικά εμπόδια, όπως ο ίδιος ο Άραχθος, στις πρόδρομες εργασίες, αλλά και το πλήθος των φορέων και επιστημόνων, που συνεργάζονται για να επιτευχθεί το εγχείρημα, αποτελούν από μόνα τους ενδεικτικά της σημασίας του έργου.

Παράλληλα, όμως, υπενθυμίζουν συνεχώς σε όλους, ειδικούς και μη, την αξία των παλιών μαστόρων, που χωρίς τα σύγχρονα μέσα, κατάφερναν εμπειρικά, παρατηρώντας και δοκιμάζοντας, να φτιάξουν αξιοθαύμαστα έργα, που είναι τα σημερινά δικά μας μνημεία.

Η επιχείρηση αναστήλωσης του γεφυριού, όλες οι προσπάθειες, των 3,5 ετών περίπου από την ημέρα κατάρρευσης του γεφυριού, και αυτές που θα ακολουθήσουν μέχρι το φθινόπωρο του 2019, αποτελούν ένα μοναδικής αξίας υλικό, που η δημοτική αρχή του δήμου Βορείων Τζουμέρκων επιθυμεί να αξιοποιήσει.

Οι πρώτες σκέψεις, που έχουν συζητηθεί και στο πλαίσιο της Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου, αλλά είναι ακόμη υπό διερεύνηση, είναι η δημιουργία ενός «ζωντανού» εκθετηρίου, προκειμένου να αναδειχθεί όλη η δουλειά, που έχει ήδη γίνει και θα γίνει το επόμενο διάστημα.

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς και νομίζω ότι θα πρέπει να το κάνουμε, ώστε το εγχείρημα της αναστήλωσης να μη μείνει μόνο στο γεγονός ότι θα έχουμε πάλι το γεφύρι, αλλά να έχουμε έναν εκθεσιακό χώρο, που να αναφέρεται καταρχάς σε όλη τη διαδικασία, να υπάρχει δηλαδή μια καταγραφή όλης της προσπάθειας, αλλά και τα κομμάτια του γεφυριού, που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, να τα εκθέσουμε με κάποιο τρόπο», σημείωσε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Γιάννης Σεντελές, με αφορμή δημοσιογραφικές ερωτήσεις.

Όπως ανέφερε, θα μπορούσε ο μεταλλότυπος, που θα τοποθετηθεί για την αναστήλωση, να μη φύγει όταν τελειώσουν οι εργασίες, αλλά να παραμείνει σε εξωτερικό χώρο και πάνω σ’ αυτόν να τοποθετηθούν τα πεσμένα κομμάτια του γεφυριού, που έχουν ανασυρθεί από τον Άραχθο. Έτσι, κάποιος που θα έρχεται στην περιοχή, θα έχει μια εικόνα από το παλιό γεφύρι, θα βλέπει το αναστηλωμένο και σε κάποιον εσωτερικό εκθεσιακό χώρο θα έχει τη δυνατότητα να δει κάποια ντοκουμέντα, βίντεο κ.ά. από την εξέλιξη των εργασιών. «Αυτό είναι χρήσιμο όχι μόνο για τους απλούς επισκέπτες, αλλά και ενδεχομένως για επιστήμονες και ερευνητές, που θα θέλουν να λάβουν πιο εξειδικευμένες πληροφορίες», σημείωσε ο κ. Σεντελές.

Παράλληλα, οι εργασίες αναστήλωσης «αναζωπύρωσαν» το ενδιαφέρον για την τέχνη των μαστόρων της πέτρας, με τον δήμο να έχει αναθέσει σε ειδική ερευνήτρια να καταγράψει όλα τα στοιχεία που υπάρχουν, είτε βιβλιογραφικά είτε μέσα από μαρτυρίες παλιών μαστόρων, για την τέχνη αλλά και τα δημιουργήματα των Τζουμερκιωτών μαστόρων. «Τα Τζουμερκοχώρια είναι γνωστά μαστοροχώρια, όμως ουδέποτε υπήρξε μια συστηματική καταγραφή όλης αυτής της ιστορίας των πετράδων», τόνισε ο κ. Σεντελές, που σημείωσε πως στόχος του δήμου αποτελεί η δημιουργία ενός θεματικού μουσείου για αυτόν τον σκοπό.

Αφορμή για τις δηλώσεις του δημάρχου, ήταν η ολοκλήρωση της α’ φάσης των εργασιών στη Γέφυρα της Πλάκας, που θα επιτρέψει να ξεκινήσουν οι αναστηλωτικές εργασίες από το φετινό καλοκαίρι.

Ο κ. Σεντελές εξέφρασε την ικανοποίησή του, υπογραμμίζοντας την αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και το μέγεθος του, πρωτόγνωρου για την Ελλάδα, εγχειρήματος.

«Είναι μια ευτυχής στιγμή για τα Τζουμέρκα ότι πλέον είμαστε έτοιμοι και στην τελική ευθεία, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες αναστήλωσης του γεφυριού, οι οποίες και θα ολοκληρωθούν το φθινόπωρο του 2019. Αυτό το οποίο βγαίνει ως ένα πολύ σημαντικό μήνυμα, είναι ότι οι προσπάθειες, οι οποίες ξεκίνησαν την ίδια ημέρα της κατάρρευσης του γεφυριού, ήταν προσπάθειες μιας μεγάλης ομάδας φορέων, συνεργάστηκαν τρία υπουργεία, η περιφέρεια Ηπείρου, ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων, το Τεχνικό Επιμελητήριο και, ασφαλώς, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, η συνεργασία αυτή ήταν κάτι παραπάνω από αγαστή. Δεν ξεφύγαμε ούτε μια στιγμή από τον στόχο μας. Υπήρξε σοβαρότητα σε όλη την προετοιμασία γι’ αυτό φτάσαμε και σ’ αυτό το αποτέλεσμα.

Η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και το υπόλοιπο διάστημα, γιατί πέρα από το ότι θέλουμε το γεφύρι να ολοκληρωθεί μέσα στο χρονοδιάγραμμα, θέλουμε να ολοκληρωθεί και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έτσι όπως προβλέπουν οι πολύ αυστηρές προδιαγραφές της σχετικής μελέτης. Άρα, ενωμένοι οι φορείς και προσηλωμένοι σε ένα στόχο, οδηγούνται σε επιτυχία.

Ο χρόνος που πέρασε από την κατάρρευση του γεφυριού, είναι πολύ μικρός για ένα τέτοιο επίτευγμα. Για πρώτη φορά, στην Ελλάδα τουλάχιστον, έχουμε αναστήλωση ενός τέτοιου μνημείου του μεγέθους της γέφυρας της Πλάκας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και νομίζω ότι όλοι μαζί θα το χαρούμε του χρόνου το φθινόπωρο, όταν θα δούμε το γεφύρι να στεφανώνει τον Άραχθο», ανέφερε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου