Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

ΠΑΡΑ ΤΟ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ - Μειώσεις τελών για τέταρτη συνεχή χρονιά






Στοχευμένες μειώσεις στα δημοτικά τέλη για τέταρτη συνεχή χρονιά έφερε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων.


Σε μια χρονιά που κάποιος θα περίμενε μέχρι και αυξήσεις, λόγω του επιπλέον κόστους, ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, που θα προκύψει από την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, η Δημοτική Αρχή όχι μόνο δεν αυξάνει τα τέλη αλλά προχωρά σε νέες μειώσεις διατηρώντας παράλληλα και τα ειδικά τιμολόγια για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες πληθυσμού.

Όπως τόνισε στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, « Διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες που μας ήθελαν να προχωράμε σε αύξηση των δημοτικών τελών. Σε ένα έντονα προβληματικό περιβάλλον, στο οποίο καθημερινά οι συνθήκες διαβίωσης των πολιτών επιδεινώνονται, ο Δήμος Ιωαννιτών στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, ώστε μέσω της ορθής διαχείρισης των οικονομικών του να συνδράμει στις κοινωνικές δυσκολίες, στο βαθμό που μπορεί. Αποδεικνύουμε συνεχώς την ευαισθησία μας προς τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες αλλά και σε δημότες περιοχών που μέχρι πρόσφατα πλήρωναν δυσανάλογα δημοτικά τέλη. Συνεχίζουμε την προσπάθεια μείωσης των δημοτικών τελών για το σύνολο των πολιτών, τέλη που σε κάποιες άλλες περιόδους ομαλού οικονομικού περιβάλλοντος εκτοξεύθηκαν χωρίς ποτέ να δικαιολογηθεί το γιατί».

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Θωμάς Γιωτίτσας, που εισηγήθηκε το θέμα, ξεκίνησε την τοποθέτησή του με μια μικρή αναφορά στα πεπραγμένα των τεσσάρων προηγούμενων ετών δηλώνοντας «περήφανος για το έργο που έχει συντελεστεί στον τόσο σημαντικό για τους πολίτες τομέα των ανταποδοτικών υπηρεσιών καθαριότητας και φωτισμού και στον καθορισμό των δημοτικών τελών», αλλά και για την ευαισθησία της Δημοτικής Αρχής «απέναντι στα ρημαγμένα από την κρίση νοικοκυριά και επιχειρήσεις του Δήμου μας, καθώς και στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που άξιζαν και αξίζουν μεγαλύτερη φροντίδα»

Ο κ. Γιωτίτσας επισήμανε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Δημοτική Αρχή κατάφερε να εξασφαλίσει τους πόρους που απαιτούνται για την παροχή των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών στους συνδημότες μας, κατάρτισε 4 προϋπολογισμούς ανταποδοτικών απόλυτα ρεαλιστικούς και σεβόμενη τα χρήματα που με δυσκολία πληρώνουν οι δημότες της πόλης, τους τα επέστρεψε με αξιοπρεπείς υπηρεσίες, έργα και παρεμβάσεις όπως οι εξής:

· Την προμήθεια και τοποθέτηση 9 συστημάτων υπογειοποιημένων κάδων απορριμμάτων, με άλλα 6 σημεία να παίρνουν σειρά, αλλά και νέων απορριματοδεκτών και συμβατικών κάδων

· Την προμήθεια νέων μηχανημάτων και εξοπλισμού για την υπηρεσία καθαριότητας

· Την εξασφάλιση 3 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ για 2 εμβληματικά έργα των οποίων οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και σύντομα δημοπρατούνται, της μετεγκατάστασης του εργοταξίου και της αντικατάστασης του οδοφωτισμού της πόλης με νέους λαμπτήρες LED.

· Την εξασφάλιση των πιστώσεων για την πρόσληψη 47 νέων μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα

Παράλληλα, για 4 συνεχόμενες χρονιές επυτεύχθηκαν πλεονάσματα στα ανταποδοτικά τέλη συνολικού ύψους κοντά στα 7 εκατομμύρια ευρώ, όχι με αύξηση τους αλλά, αντίθετα με 4 συνεχείς μειώσεις, αμβλύνοντας σταδιακά αδικίες ετών.

Τέλος, διευρύνθηκαν σημαντικά τα κοινωνικά τιμολόγια, ώστε ένα μεγάλο μέρος συνδημοτών μας που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες (πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ, άποροι, μακροχρόνια άνεργοι) να τύχουν μεγάλων απαλλαγών στα δημοτικά τέλη.

«Όλα αυτά είναι τα απτά αποτελέσματα μιας οικονομικής διαχείρισης που έχει καταστήσει τον Δήμο μας έναν υγιή, αυτάρκη Δήμο, χωρίς ούτε ένα ευρώ δανεισμό. Είναι, κυρίως, τα αποτελέσματα της φιλοσοφίας μας ως υπεύθυνη Δημοτική Αρχή για κοινωνική δικαιοσύνη, ισονομία, και ανταπόδοσης στον πολίτη με αξιοπρεπείς υπηρεσίες αυτών που στερούνται πολλές φορές για να μπορέσουν να πληρώσουν», είπε ο κ. Γιωτίτσας.

Προχωρώντας στο 2019, ο αντιδήμαρχος υπενθύμισε ότι πέρσι υπήρξε μια στοχευμένη και απόλυτα κοστολογημένη μείωση κατά 1 ευρώ / τμ των συντελεστών στις επιχειρήσεις του παλιού Δήμου Ιωαννιτών, ενώ για την επόμενη χρονιά και αναγνωρίζοντας ότι η υπέρμετρη φορολογία συγκεκριμένων περιοχών που κληρονόμησε παρούσα Δημοτική Αρχή αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τα νοικοκυριά αυτών των περιοχών, θα υπάρξει οριζόντια μείωση κατά 0,40 ευρώ των συντελεστών στις οικίες στα Μάρμαρα, το Σταυράκι και το Νεοχωρόπουλο. Σωρευτικά με τη μείωση που έγινε το 2016, οι οικίες του Σταυρακίου, των Μαρμάρων και του Νεοχωρόπουλου θα έχουν μια ελάφρυνση που θα προσεγγίζει το 30%, από 1,85 ευρώ/τμ σε 1,35 ευρώ/τμ για το 2019.

«Η μείωση αυτή των συντελεστών είναι απόλυτα κοστολογημένη, τεκμηριωμένη και στοχευμένη και δεν θέτει σε κανέναν κίνδυνο την επιχειρησιακή ικανότητα της Διεύθυνσης Καθαριότητας και του Εργοταξίου. Είναι η συνέχεια μιας προσπάθειας που μόλις σας περιέγραψα για την οποία έχουμε δεσμευθεί, και την οποία θα ολοκληρώσουμε στο τέλος της θητείας μας, προχωρώντας με σχέδιο και υπευθυνότητα. Δεν εθελοτυφλούμε, ούτε θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη μείωση των συντελεστών είναι από μόνη της αρκετή για να επιλύσει ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα των κατοίκων του Δήμου μας ή να αποκαταστήσει πλήρως αδικίες πολλών ετών», τόνισε ο κ. Γιωτίτσας.

Έργα 3 εκ. ευρώ

Ο αντιδήμαρχος στη συνέχεα επισήμανε πως είναι σημαντικό να τονιστεί ότι φέτος δρομολογήθηκαν δράσεις και έργα άνω του 3 εκατομμυρίων ευρώ από το πλεόνασμα της περσινής χρονιάς που αλλάζουν ριζικά την εικόνα της πόλης:

· η προμήθεια και τοποθέτηση 6 νέων συστημάτων υπογειοποιημένων κάδων,

· η προμήθεια νέων συμβατικών κάδων,

· η αγορά σαρώθρου για τις ανάγκες του οδοκαθαρισμού και ενός καινούργιου καλαθοφόρου για την αλλαγή των λαμπών,

· η ενίσχυση της πίστωσης και η ολοκλήρωση της μελέτης για την αντικατάσταση των λαμπτήρων με LED που δημοπρατείται μέσα στο έτος, καθώς και της μετεγκατάστασης του εργοταξίου

· η μελέτη για την οργάνωση του συστήματος χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων,

· ο διαγωνισμός για την εγκατάσταση νέου δικτύου φωτισμού στο Πάρκο Λιθαρίτισια,

· η υπογειοποίηση του δικτύου στην Ανατολή σε συνδυασμό με το νέο έργο οδοποιίας και νέων πεζοδρομίων μέχρι τη Γαλακτοκομική Σχολή,

· η ωρίμανση της μελέτης για την αποκομιδή και ζύγιση ανακυκλώσιμων στα σχολεία,

· ενέργειες ευαισθητοποίησης όπως το follow green .

Κλείνοντας ο κ. Γιωτίτσας έκανε μια ειδική αναφορά στις δυσκολίες του φετινού καθορισμού των δημοτικών τελών, του πιο απαιτητικού των τελευταίων ετών, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Αυτό γιατί, παρόλο που στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι αναμενόμενες δαπάνες παραμένουν στα ίδια επίπεδα με το 2018, ο καθοριστικός παράγοντας που έπρεπε να ληφθεί υπόψη ήταν ο νέος τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων με τη λειτουργία του εργοστασίου μεταφοράς τους στο Ελευθεροχώρι και η κατακόρυφη αύξηση του κόστους διαχείρισης των σκουπιδιών κατά σχεδόν 1 εκ. ευρώ.

«Η επιβάρυνση αυτή καθιστούσε, πριν από λίγους μόλις μήνες στα μάτια όλων, πρακτικά αδύνατη οποιαδήποτε ελάφρυνση στους Δημότες. Η εύκολη λύση θα ήταν να κρυφτούμε πίσω από αυτή την εξέλιξη και να κάνουμε αυτό που όλοι θεωρούσαν δεδομένο, να μετακυλίσουμε δηλαδή το κόστος αυτό στους Δημότες αυξάνοντας τα δημοτικά τέλη. Παρόλα αυτά, η Δημοτική Αρχή, έγκαιρα και σχεδιασμένα, βάζοντας ως πρώτιστη προτεραιότητα την αποτροπή ενός τέτοιου σεναρίου που θα φόρτωνε με ακόμη περισσότερα βάρη τους πολίτες, προχώρησε σε ένα πλέγμα ενεργειών και κατάφερε να απορροφήσει πλήρως το επιπλέον κόστος από τη διαχείριση των απορριμμάτων, ώστε να μην χρειαστεί να αυξήσει τα Δημοτικά τέλη. Πέραν όμως αυτού καταφέραμε και το αδιανόητο για πολλούς να εξασφαλίσουμε και επιπλέον πιστώσεις ύψους 300.000 ευρώ και να προχωρήσουμε σε στοχευμένες μειώσεις των δημοτικών τελών, συνεχίζοντας για 5η συνεχόμενη χρονιά μια πολιτική σύγκλισης των συντελεστών και ουσιαστικής οικονομικής ελάφρυνσης των συνδημοτών μας», κατέληξε ο κ. Γιωτίτσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου