Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις πανδημίες – Μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων






Έναν ολοένα και μεγαλύτερο κίνδυνο πανδημιών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων και χάος στην παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος μας.



Αυτό προειδοποίησε διεθνής ομάδα ειδικών, η οποία καλεί τις κυβερνήσεις να εργαστούν για να προετοιμαστούν και να αποτρέψουν τον κίνδυνο αυτό.

Το Εποπτικό Συμβούλιο Παγκόσμιας Ετοιμότητας (Global Preparedness Monitoring Board, GPMB), το οποίο έχει συγκληθεί από την Παγκόσμια Τράπεζα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), προειδοποίησε ότι η αντιμετώπιση ιογενών ασθενειών που μεταδίδονται μέσω του αέρα και τείνουν να προκαλούν επιδημίες, όπως ο Έμπολα, η γρίπη και το Οξύ και Σοβαρό Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολη σε έναν κόσμο με εκτεταμένες συγκρούσεις, εύθραυστα κράτη και αναγκαστική μετανάστευση.

«Η απειλή της εμφάνισης μιας πανδημίας σε όλον τον πλανήτη είναι πραγματική», προειδοποιεί η ομάδα αυτή ειδικών σε σχετική έκθεσή της, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα. «Ένας παθογόνος παράγοντας, που κινείται γρήγορα, έχει τη δυνατότητα να σκοτώσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, να προκαλέσει προβλήματα στις οικονομίες και να αποσταθεροποιήσει την εθνική ασφάλεια», επισημαίνει το GPMB.


Μολονότι ορισμένες κυβερνήσεις και διεθνείς υπηρεσίες έχουν καταβάλει προσπάθειες επαγρύπνησης και προετοιμασίας για σημαντικά ξεσπάσματα ασθενειών μετά το καταστροφικό ξέσπασμα του Έμπολα την περίοδο 2014-2016 στη Δυτική Αφρική, οι προσπάθειες αυτές είναι «άκρως ανεπαρκείς», επισημαίνεται στην έκθεση αυτή.





Η Γκρο Χάρλεμ Μπρούτλαντ, η πρώην επικεφαλής του ΠΟΥ, η οποία συμπροεδρεύει της ομάδας αυτής ειδικών, πρόσθεσε ότι οι τρέχουσες προσεγγίσεις στις έκτακτες ανάγκες για την αντιμετώπιση ασθενειών και θεμάτων υγείας «χαρακτηρίζονται από έναν κύκλο πανικού και αμέλειας».

Η ομάδα ειδικών επικαλείται την πανδημία της «ισπανικής γρίπης» του 1918, η οποία προκάλεσε το θάνατο, όπως υπολογίζεται, 50 εκατομμυρίων ανθρώπων. Καθώς σήμερα ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων διασχίζει τον κόσμο με αεροπλάνα καθημερινά, ένα ισοδύναμης μορφής ξέσπασμα κάποιας ασθένειας που μεταδίδεται μέσω του αέρα, θα μπορούσε τώρα να εξαπλωθεί παγκοσμίως σε λιγότερες από 36 ώρες και να προκαλέσει το θάνατο 50 ως 80 εκατομμυρίων ανθρώπων, όπως υπολογίζεται, εξαλείφοντας σχεδόν το 5% της παγκόσμιας οικονομίας, υπογραμμίζουν οι ειδικοί στην έκθεσή τους.

Στην περίπτωση μιας πανδημίας, πολλά εθνικά συστήματα υγείας -ιδιαίτερα στις φτωχές χώρες- θα καταρρεύσουν, επισημαίνουν.

«Η φτώχεια και η αστάθεια οξύνουν τα ξεσπάσματα λοιμωδών ασθενειών και συμβάλλουν στη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που ευνοούν την πρόκληση πανδημιών», δήλωσε ο Άξελ φαν Τρότσενμπουργκ, ο οποίος ασκεί χρέη διευθύνοντος συμβούλου της Παγκόσμιας Τράπεζας και είναι μέλος της ομάδας ειδικών.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να «αντλήσουν τα διδάγματα που δίνουν αυτά τα ξεσπάσματα» ασθενειών και να «διορθώσουν την σκεπή προτού αρχίσει να βρέχει», δήλωσε παράλληλα ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να επενδύσουν στην ενίσχυση των συστημάτων υγείας, να αυξήσουν τα κονδύλια για έρευνες στις νέες τεχνολογίας, να βελτιώσουν τα συστήματα συντονισμού και ταχείας επικοινωνίας και να ελέγχουν την πρόοδο που συντελείται διαρκώς.

Ο ΠΟΥ είχε και αυτός προειδοποιήσει νωρίτερα φέτος ότι μια νέα πανδημία γρίπης -η οποία προκαλείται από ιούς που μεταδίδονται μέσω του αέρα- είναι αναπόφευκτη, σημειώνοντας ότι ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί γι’ αυτό.



Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου