Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Ανακοίνωση Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ Άρτας


Θα αγωνιστούμε για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων μας και την προάσπιση της συλλογικής συνδικαλιστικής δράσης




Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας Άρτας σε ανακοίνωση αναφέρει τα παρακάτω για την σημερινή απεργία:

«Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται ότι έχει πάρει φόρα και συνεχίζοντας το έργο όλων των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να χάσει μια στιγμή, αδημονεί να υλοποιήσει τα σχέδια της. Προωθεί για ψήφιση στη Βουλή, το λεγόμενο «Αναπτυξιακό» Νομοσχέδιο, με το οποίο:


1. Συμπληρώνονται οι αντεργατικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς γίνονται αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982 και στο νόμο 1876/1990, που αφορά στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ).


Με την ρύθμιση που προωθεί, προβλέπεται η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου μελών των σωματείων των εργαζομένων, η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης για απεργία, η δημιουργία Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ) στο Υπουργείο Εργασίας, και ορίζεται ως ανώτατη αρχή ο Υπουργός Εργασίας, ώστε να καθορίζει με Υπουργικές Αποφάσεις το συνδικαλιστικό νόμο υπερβαίνοντας τα καταστατικά των Σωματείων, καθώς θα ορίζει και τον τρόπο λήψης των αποφάσεών τους.


Στο τμήμα που αφορά στις ΣΣΕ, το νομοσχέδιο ορίζει την υπερίσχυση της επιχειρησιακής έναντι της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, όταν ο εργοδότης επικαλείται οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης, καταργεί ουσιαστικά το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στην διαιτησία, περιορίζει δραστικά την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων.


Στόχος είναι ο κυβερνητικός εργοδοτικός έλεγχος των σωματείων, η φαλκίδευση του απεργιακού δικαιώματος και η καταστρατήγηση των ΣΣΕ.


2. Με το νομοσχέδιο αυτό προωθείται, επίσης, η αντικατάσταση των αναγκαίων μόνιμων και σταθερών σχέσεων εργασίας στο Δημόσιο με τη μερική απασχόληση Ιδιωτικού Δικαίου που εισάγει η παρ. 18 του Άρθρου 55.


Με τη διάταξη αυτή, για πρώτη φορά σε Δημόσιες υπηρεσίες, θα προσλαμβάνονται συμβασιούχοι για μερική απασχόληση μέχρι 6 μηνών που δεν θα υπερβαίνει τις 4 ώρες ημερησίως.


Δηλαδή το συνεχώς μειούμενο προσωπικό των Δημοσίων Υπηρεσιών θα αντικαθίσταται σταδιακά -και λόγω της πολιτικής περιορισμού των προσλήψεων- με «ανακυκλούμενους» εργαζόμενους ορισμένου χρόνου και περιορισμένου ωραρίου.


3. Νομοθετείται η προνομιακή αδειοδότηση, με χαλαρότερους όρους, όσων επιχειρήσεων βρίσκονται μέσα σε επιχειρηματικά πάρκα και η αδειοδότηση εξπρές, υπό τη δαμόκλειο σπάθη των πειθαρχικών ποινών ακόμα και της παύσης των αρμοδίων Δημοσίων Υπαλλήλων.


Ιδιωτικοποιούνται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί των επενδυτικών σχεδίων, ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης και το εθνικό μητρώο υποδομών.


Ανοίγει, ο δρόμος για τη συνολική αποστέρηση από το Δημόσιο της δυνατότητας να ελέγχει τις εργασιακές συνθήκες, τα φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα, την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων και την προστασία του περιβάλλοντος.


4. Τέλος, η προώθηση του «αναπτυξιακού νομοσχεδίου» συμπίπτει με την ολοκλήρωση του έργου της «επιτροπής εμπειρογνωμόνων» για τη μελέτη και κατάθεση πορίσματος για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.


Αυτό που σχεδιάζουν είναι η ιδιωτικοποίηση και της ανταποδοτικής σύνταξης, μετά την ιδιωτικοποίηση και διάλυση της επικουρικής ασφάλισης, καθώς και η κατάργηση του Εφάπαξ, μετά τη δραματική μείωση του, που προώθησαν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις.


Και αυτά ενώ στον δικό μας εργασιακό χώρο κι εντελώς συμβολικά να αναφέρουμε ότι:


1. Έχουμε μειωμένο προϋπολογισμό κατά περίπου 500.000,00


2. Υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό ιατρικό και μη, ειδικά στο ακτινολογικό τμήμα και στα μαγειρεία. Αυτή την στιγμή στο ακτινολογικό εργάζονται 2 γιατροί, με ότι αυτό συνεπάγεται, ενώ το Νοσοκομείο έχει μείνει με 2 μαγείρους.


Στο φαρμακείο υπηρετεί μόνο ένας φαρμακοποιός ως επικουρικός. Κι εδώ να σημειώσουμε ότι το Νοσοκομείο λειτουργεί και εφημερεύει 24 ώρες το 24ώρο, όλες τις ημέρες.


3. Το προσωπικό στην καθαριότητα και στην σίτιση είναι με ατομικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, ενώ για την συντήρηση των ΗΜ εγκαταστάσεων εργάζονται εργολαβικοί εργαζόμενοι.


4. Και προφανώς ο ρυθμός συνταξιοδότησης είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τον ρυθμό προσλήψεων ( ο οποίος βέβαια είναι σχεδόν μηδενικός).


Αυτή την «ανάπτυξη» φαντασιώνονται! Και αυτή την πραγματικότητα βιώνουμε!


Εμείς είμαστε απέναντι.


Εμείς θα αγωνιστούμε για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων μας και την προάσπιση της συλλογικής συνδικαλιστικής δράσης.


Εμείς θα αγωνιστούμε για την διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, για την υγεία και την παιδεία ως δημόσια αγαθά, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αύξηση των προϋπολογισμών, για την κοινωνική ασφάλιση, για αυξήσεις σε μισθούς και σε συντάξεις, για το τέλος της φοροεπιδρομής.


Εμείς θα αγωνιστούμε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση δημοσίων υπηρεσιών και αγαθών, ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου