Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

Αντιδρούν οι αστυνομικοί για τον ρόλο του ελεγκτή στον αντικαπνιστικό νόμο
Ρίτα Μελά

Την έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων προκάλεσαν οι ρυθμίσεις του προτεινόμενου νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας...... που τέθηκε την περασμένη Τετάρτη σε δημόσια διαβούλευση και ουσιαστικά αναθέτει και στους αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ. τον ελεγκτικό ρόλο για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.
Στην επιστολή που έστειλε χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) στους υπουργούς Υγείας Βασίλη Κικίλια, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στον υφυπουργό Ελευθέριο Οικονόμου, τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνο Τσουβάλα αλλά και στον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη επισημαίνει ότι το νέο προτεινόμενο πλαίσιο του αντικαπνιστικού νόμου «είναι εις βάρος της κύριας αποστολής του Ελληνα αστυνομικού».
Μάλιστα στην επιστολή της η ΠΟΑΣΥ εκτιμά ότι αρμόδιες για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου είναι οι υγειονομικές υπηρεσίες και όχι η Αστυνομία. Η ομοσπονδία χαρακτηρίζει «πάρεργο» για τους αστυνομικούς την εφαρμογή του νόμου καθώς και τη βεβαίωση των σχετικών παραβάσεων:
«Γίνεται σαφές ότι βούληση της κυβέρνησης είναι η άμεση εμπλοκή της Ελληνικής Αστυνομίας στην εφαρμογή των προτεινομένων από σας διατάξεων, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι διαχρονικές θέσεις της ομοσπονδίας μας για την απεμπλοκή της Ελληνικής Αστυνομίας από κάθε είδους “πάρεργο”, ήτοι αρμοδιότητα άλλων κατά βάση κρατικών, δημοτικών και λοιπών αρχών».
Απευθυνόμενη μάλιστα στον υπουργό Υγείας κ. Κικίλια η ΠΟΑΣΥ τον καλεί να επανεξετάσει τη ρύθμιση για τους αστυνομικούς: «Επειδή στο παρελθόν έχετε διατελέσει και πολιτικός προϊστάμενος της Ελληνικής Αστυνομίας, γνωρίζοντας εκ των έσω τόσο τα προβλήματα του αστυνομικού όσο και αυτά του κοινωνικού συνόλου, σας καλούμε να επανεξετάσετε την προτεινόμενη ρύθμιση, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η μη αποδυνάμωση της κύριας αποστολής του Έλληνα αστυνομικού, που δεν είναι άλλη από την πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας για την αποτροπή και την καταστολή πάσης φύσεως εγκληματικών συμπεριφορών και την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των συμπολιτών μας.


dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου