Η ΤΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ του ΚΚΕ καταγγέλλει τα μέτρα αστυνομοκρατίας της κυβέρνησης, κατά την περιοδεία του πρωθυπουργού κ. Κ.Μητσοτάκη στα Γιάννενα. Ουσιαστικά έγινε προσπάθεια να απαγορευτεί το συλλαλητήριο, που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, ενάντια στο αντεργατικό “αναπτυξιακό” πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Αναδεικνύεται ότι και το τωρινό αφήγημα της ΝΔ “ανάπτυξη για όλους” όπως και το προηγούμενο του ΣΥΡΙΖΑ της “δίκαιης ανάπτυξης” έχει ως προϋπόθεση την καταστολή, τον αυταρχισμό, το δόγμα “νόμος και τάξη”. Όρος της καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι το ξήλωμα των κλαδικών συμβάσεων και ο ασφυκτικός έλεγχος της συνδικαλιστικής δράσης των σωματείων από την εργοδοσία και το αστικό κράτος.
Στην επίσκεψη του ο κ. Μητσοτάκης στα Γιάννενα, όχι μόνο δεν ακούμπησε τα λαϊκά προβλήματα, αλλά ουσιαστικά ζήτησε από τα εργατικά-λαϊκά νοικοκυριά, για μια ακόμη φορά, να βάλουν πλάτη για την αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων. Διαφήμισε, ως ντίλερ, τις “καλύτερες” επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η μονάδα επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων που υλοποιήθηκε μέσω ΣΔΙΤ. Αυτό το μοντέλο των περιβόητων ΣΔΙΤ προκρίνει ο κ. Κ.Μητσοτάκης για όλη την Ελλάδα. Δηλαδή, το κράτος χρηματοδοτεί την κατασκευή του έργου, οι επιχειρηματικοί όμιλοι εξασφαλίζουν εγγυημένη κερδοφορία και τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν το “μάρμαρο”, ως φορολογούμενοι αλλά και ως χρήστες αυτών των έργων.
Είναι χαρακτηριστικός ο “λογαριασμός” που έχει αποστείλει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Α.Καχριμάνης στους δήμους της Ηπείρου. Ζητάει να εισπραχθεί και να καταβληθεί στην ΤΕΡΝΑ, το συνολικό ποσό των 890.242,29 ευρω ως ανταποδοτικά τέλη ( δηλαδή πληρώνουν οι δημότες), μόνο για το χρονικό διάστημα της δοκιμαστικής περιόδου λειτουργίας του εργοστασίου, ουσιαστικά ενός διμήνου. Όσο για τις “περιβαλλοντικές ευαισθησίες” που αναφέρθηκαν για την διαχείριση των απορριμμάτων και τις πιθανές εξορύξεις υδρογονανθράκων στην περιοχή, οι προβλέψεις του πρόσφατου “αναπτυξιακού” πολυνομοσχεδίου που καταργεί κάθε περιβαλλοντικό έλεγχο για να προχωρήσουν γρήγορα οι επενδύσεις, αναδεικνύουν το πραγματικό “οικολογικό” πρόσωπο της κυβέρνησης.
Αντίστοιχα, στόχος των δράσεων που ανακοινώθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της ΔΩΔΩΝΗΣ και στο Ζαγόρι, δεν είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς προς όφελος των λαϊκών οικογενειών και της νεολαίας, αλλά το πως θα αξιοποιούνται αυτοί οι χώροι ως επιχειρηματικό brandname στο κλάδο του τουρισμού, για την αύξηση της κερδοφορίας των αντίστοιχων επιχειρήσεων.
Ακόμα προβλήθηκε η επιχειρηματική δράση της εκκλησιάς στον πρωτογενή τομέα, επενδυμένη με τον μανδύα της φιλανθρωπίας και της εκπαίδευσης. Με τον τρόπο αυτό έγινε προσπάθεια από την κυβέρνηση και μέσω του υπουργού Μ. Βορίδη, να καλλιεργήσει αυταπάτες στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους. Ότι δηλαδή, μέσα από την ανάπτυξη εκπαιδευτικών δομών (ΙΕΚ, Γεωργική Σχολή), συνεργατικών σχημάτων, όπως ομάδες παραγωγών και αγροτικών συνεταιρισμών, που προωθεί η ΚΑΠ, μπορεί να υπάρξει διέξοδος για την επιβίωση των νέων της υπαίθρου και των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων
Η ΤΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ καλεί σε οργάνωση και αγώνα ενάντια στον αντεργατικό “αναπτυξιακό” πολυνομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση, το οποίο σαρώνει τους μισθούς και συνδικαλιστικά δικαιώματα, δίνει τεράστια προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους. Να κλιμακωθεί η πάλη με την επιτυχία της απεργίας την Τρίτη 24 Σεπτέμβρη. Να δυναμώσει ο αγώνας για έναν άλλον δρόμο ανάπτυξης που κίνητρο θα έχει την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι το κέρδος του κεφαλαίου. Με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό και εργατικό κράτος, μπορούν να αξιοποιηθούν οι τεράστιες πλουτοπαραγωγικές πηγές που έχει η χώρα μας και η περιοχή μας, οι υποδομές, το πολυάριθμο και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Έτσι μπορεί να πάψει η Ήπειρος να είναι η πιο φτωχή περιφέρεια της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Ιωάννινα 18/9/2019 ΤΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου