Του Γιάννη Σιδέρη
Οι επαφές του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Νέα Υόρκη σαφώς είναι χρήσιμες και εν δυνάμει αποδοτικές μακροπρόθεσμα για τα εθνικά μας θέματα και τις ενδεχόμενες επενδύσεις.
Αυτές οι συναντήσεις όμως ποτέ δεν έχουν άμεσα και θεαματικά αποτελέσματα. Απλώς ανιχνεύονται προθέσεις και καλλιεργείται το ευνοϊκό κλίμα των μετέπειτα συμφωνιών.
Ωστόσο είμαστε φειδωλοί για τα θετικά αποτελέσματα που θα μπορούσε να αποκομίσει ο Πρωθυπουργός κατά την αυριανή συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, στην πτυχή του προσφυγικού. Σε αυτό ακόμη και ο Ερντογάν δεν είναι πανίσχυρος, και άλλωστε το θέμα δεν άπτεται των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας, αλλά της συμφωνίας που έχει συνάψει η με την ΕΕ.Το θέμα άλλωστε συζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Ανκελα Μέρκελ κατά το ταξίδι του στο Βερολίνο στα τέλη Αυγούστου, και εξ αυτού η Μέρκελ τηλεφώνησε στην συνέχεια στον Ερντογάν. Ε και; Οι ροές σημείωσαν κορύφωση μετά το τηλεφώνημα.
Η κυβέρνηση επιδιώκει την αύξηση των επιστροφών στην Τουρκία. Αλλά αυτό εναπόκειται και στη δική της αποτελεσματικότητα, κατά πόσον θα διεκπεραιώνονται γρήγορα οι διαδικασίες ασύλου. Δεν έχει νόημα να εκφράζονται απόψεις που συνιστούν η Ελλάδα να καταγγείλει την σύμβαση με την Τουρκία. Η Ελλάδα δεν έχει υπογράψει καμιά διμερή σύμβαση που να είναι εν ισχύ. Η συμφωνία είναι της Τουρκίας με την ΕΕ. Και αν η Ελλάδα δεν την εφαρμόσει θα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα που πήρε εξαιτίας της. Το ουσιωδέστερον, θα βοηθούσε την Τουρκία να άρει την υποχρέωσή της να δέχεται επιστροφές.
Λύση δεν υπάρχει, όσο η Ευρώπη δεν μπορεί – λόγω ηθικών αξιών - να κλείσει ερμητικά τις πόρτες. Ήτοι να μην παρέχει τροφή, κατάλυμα και επιδόματα, και να κάνει άμεσες επιστροφές. Αυτά λειτουργούν ως κράχτης.
Έτσι εξετάζονται λύσεις που βαφτίζονται ως «μεταβατικές», και που στην ουσία θα γίνουν μόνιμες. Αν υπήρχαν άλλες θα εφαρμόζονταν και δεν θα χρειάζονταν οι μεταβατικές. Το Βερολίνο πχ διά του υπουργού Εσωτερικών Ζέεχοφερ θεωρεί ότι είναι ανέφικτη μια λύση του προβλήματος με τη σύμφωνη γνώμη και των «27». Έτσι προτείνει να γίνει κατανομή των μεταναστών σε 12 χώρες μέλη!
Την ίδια στιγμή μετέωρο παραμένει το αίτημα μεσογειακών χωρών, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία για μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου, σύμφωνα με τον οποίο υπεύθυνο για την παροχή ασύλου είναι το κράτος από το οποίο ο αιτών άσυλο εισήλθε για πρώτη φορά στην ΕΕ. Δηλαδή πέραν των αθρόων εισροών έχουμε και τα πεσκέσια που μας στέλνουν από την Κεντρική Ευρώπη για όσους εισήλθαν από την Ελλάδα.
Στα καθ’ ημάς ελάχιστα μπορούν να γίνουν. Όταν η Βουλγαρία στέλνει 11.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Τουρκία με εντολή «να μην περάσει ούτε ένας μετανάστης», εμείς το πολύ πολύ να ισχυροποιήσουμε τον τοίχο του Έβρου, όπως είπε ο υπουργός Άμυνας. Το Αιγαίο όμως παραμένει ορθάνοιχτη μπουκαπόρτα. Η αποτροπή στον Έβρο σημαίνει ότι τους κρατάς στην άλλη πλευρά. Η αποτροπή στη θάλασσα μπορεί να έχει μοιραίες παρενέργειες.
Εξ αυτού μικρή σημασία έχει η ενίσχυση των δυνάμεων του λιμενικού με σκάφη και προσωπικό, που αποφασίστηκε στην κυβερνητική σύσκεψη, και η συνεργασία με τους εταίρους (Frontex – ΝΑΤΟ). Τα σκάφη επιτήρησης μετατρέπονται σε ναυαγοσωστικά και η Frontex απλώς λειτουργεί συμπληρωματικά, καταγράφει και ενημερώνει τα κέντρα αποφάσεων. Δηλαδή έχομε πιστότερη καταγραφή ροών αλλά τίποτε ουσιαστικό ως προς την αποτροπή.
Τα κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων έχουν θεριέψει και είναι πολυπλόκαμα. Ανάμεσά τους βρίσκονται και ορισμένες ΜΚΟ που έχουν μετατρέψει το μεταναστευτικό σε προσοδοφόρο επάγγελμα. Μια επιμέρους λύση για την ανάσχεση της δράσης τους μας δίνει… ο Ερντογάν.
Σύμφωνα με την γερμανική Handelsblatt ο Τούρκος ηγέτης επιβάλλει αλλαγές στην συμφωνία με την ΕΕ. Απαίτησε ώστε περίπου 1,7 δισ. ευρώ από τη δεύτερη δόση των 3 δισεκατομμυρίων, να περάσουν απευθείας στον έλεγχο της τουρκικής κυβέρνησης, και όχι σε αυτόν των οργανώσεων βοήθειας, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.
Το ίδιο είχε γίνει και με την Ελλάδα. Επειδή οι Ευρωπαίοι δεν μας εμπιστεύονταν, τη μερίδα του λέοντος στις χρηματοδοτήσεις τις εισπράττουν οι ΜΚΟ. Οπότε κορόιδα είναι να θέλουν να σταματήσει η μπίζνα του μεταναστευτικού; Πως αλλιώς θα βρουν τσάμπα λεφτά;
Η κυβέρνηση ας ακολουθήσει το παράδειγμά του Ερντογάν. Δεν είναι η απόλυτη λύση, αλλά είναι μια κάποια λύση την στιγμή που οι ΜΚΟ δρουν ως κράτη εν κράτει και επιτείνουν το πρόβλημα.
Πηγή:liberal.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου