Μία μάλλον θετική εικόνα φαίνεται να έχουν οι πολίτες για τις πρώτες κινήσεις και τα μέτρα της κυβέρνησης, όμως «αγκάθι» παραμένουν τα εθνικά θέματα,με κυριότερο το «μακεδονικό».
Σχεδόν τρεις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, η ΝΔ διευρύνει τη διαφορά της με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ποσοστό της στην πρόθεση ψήφου, όπως το κατέγραψε η έρευνα της Metron Analysis, βρίσκεται στο 39,5%, αυξημένο κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με εκείνο που είχε στην προεκλογική περίοδο (33,5%). Η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ (23%) βρίσκεται στις 16,5 μονάδες και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να χάνει μία μονάδα από το ποσοστό που είχε στην πρόθεση ψήφου τον Ιούλιο.
Η χώρα προς τη σωστή κατεύθυνση
Η κυβέρνηση αξιολογείται θετικά από τους πολίτες σε ποσοστό 63%. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται ακόμα ψηλότερα καθώς επτά στους δέκα πολίτες (71%) εκτιμούν ότι ασκεί τα καθήκοντά του με τρόπο που θέτει την Ελλάδα σε σωστή τροχιά. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια που η πλειονότητα των πολιτών (56%) εκτιμά ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και μόλις το 30% πιστεύει το αντίθετο.
Οι παραπάνω δείκτες δεν αποτυπώνουν μόνο ένα κλίμα αισιοδοξίας ή υψηλών προσδοκιών, αλλά, σύμφωνα με τους ερευνητές, μια βαθύτερη διεργασία στην ελληνική κοινωνία, η οποία απομακρύνεται σταδιακά από τις φοβίες και τους περιορισμούς της δεκαετούς κρίσης και αρχίζει να αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη το μέλλον.
Αποκαθίσταται η οικονομική εμπιστοσύνη
Το συμπέρασμα αυτό υποστηρίζεται και από άλλα στοιχεία. Όπως αναφέρει, σήμερα, σε μία εκτενή ανάλυση, η έντυπη έκδοση του Βήματος της Κυριακής, οι ψηφοφόροι της Κεντροδεξιάς και του Κέντρου είναι αυτοί που πιστεύουν σε πολύ μεγάλα ποσοστά ότι η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά και αποτιμούν με θετικό τρόπο την προσωπική τους κατάσταση σε σχέση με πριν από έναν χρόνο.
Ο «ανθεκτικός» Αλέξης Τσίπρας
Παρά την εμφανή αλλαγή πολιτικού κλίματος, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τις δυνάμεις του. Ναι μεν η αξιολόγηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αρνητική (62%) – αντίστοιχο ποσοστό είχε και η ΝΔ προτού γίνει κυβέρνηση -, όμως το συνολικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται ως επί το πλείστον από ψηφοφόρους που αυτοχαρακτηρίζονται αριστεροί (51,2%) και κεντροαριστεροί (54,4%).
Από τα υπόλοιπα κόμματα, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο έντυπο Βήμα της Κυριακής, το Κίνημα Αλλαγής δείχνει ανθεκτικότητα με ποσοστό 6,1%, μολονότι έχει χάσει μία μονάδα από τις μετρήσεις της προεκλογικής περιόδου και αδυνατεί να προσελκύσει ψηφοφόρους από άλλους χώρους.
Το ΚΚΕ με ποσοστό 5,8% έχει ανεβεί μία μονάδα από την προεκλογική περίοδο.
Τα δύο μικρότερα κόμματα, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25, διατηρούν τις δυνάμεις που κατέγραψαν στις εκλογές με ποσοστό 3,3% και 3,8% αντιστοίχως.
«Πληγές» το Μακεδονικό και το Μεταναστευτικό
Η έρευνα όμως καταδεικνύει και τις αδυναμίες της κυβέρνησης. Το κυρίαρχο θέμα που συγκεντρώνει τη δυσαρέσκεια των πολιτών είναι το Μεταναστευτικό, με τις αρνητικές γνώμες για την αντιμετώπισή του από την κυβέρνηση να φτάνουν στο 56%.
Ακολουθούν το Μακεδονικό, με το 45% να δηλώνει ότι έχει αρνητική εντύπωση από τη μέχρι στιγμής στάση της κυβέρνησης, και η κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με 41% αρνητικές γνώμες. Πρόκειται για θέματα που δεν έχουν εύκολη λύση και που το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε φάση όξυνσης.
fonaklas
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου