Η επενδυτική εταιρία Duet κατέθεσε πρόταση για το σύνολο των μετοχών, την ώρα που ο Μαρινάκης θέλει να την αποκτήσει... τζάμπα
Εκτός από εφοπλιστής, ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικών ομάδων,καναλάρχης και μισή ντουζίνα άλλες ιδιότητες, ο Βαγγέλης Μαρινάκης θέλει να γίνει και ισχυρός παράγοντες στις τηλεπικοινωνίες, αλλά χωρίς λεφτά! Ετσι, με τη συνεργασία των τραπεζών που εδώ και χρόνια καθυστερούν τη διάσωση της Forthnet προσπαθεί να εξαγοράσει την τελευταία με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.
Ηρθε, όμως, μια πρόταση από την επενδυτική εταιρία Duet, που φαίνεται ότι ανατρέπει τα σχέδια του κ. Μαρινάκη. Ετσι, παρά το γεγονός ότι αρκετοί θεωρούν πως από ημέρα σε ημέρα θα ολοκληρωθεί η συμφωνία των τραπεζών για τη (σταδιακή) απόκτηση ποσοστού κάτω του 33,3% της Forthnet, η κατάσταση έχει γίνει πιο περίπλοκη.
Εμπλοκή
Αρκετοί βλέπουν ότι θα υπάρξει εμπλοκή στην πολυδιαφημισμένη συμφωνία μετά και την παρέμβαση της Duet, η οποία κατέθεσε πρόταση στις τράπεζες για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών.
Το ενδιαφέρον είναι ότι οι τράπεζες μεταφέρουν από μήνα σε μήνα την ολοκλήρωση της συμφωνίας, χωρίς να είναι σαφές πού έχει κολλήσει η υπόθεση, πέραν της γνωστής άρνησης της πλευράς Μαρινάκη να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στη Forthnet, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Ακριβώς αυτό το γεγονός εκμεταλλεύτηκε η Duet και κατέθεσε την προσφορά-σφήνα, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών, με άγνωστη κατάληξη. Επισήμως οι τράπεζες δεν έχουν ανακοινώσει το περιεχόμενο της συμφωνίας με τον όμιλο Μαρινάκη, ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο για απόκτηση ποσοστού κοντά στο 21%, που θα αυξηθεί σε επίπεδα κάτω του 33,3%, με τη μετατροπή ομολογιακού δανείου που έχουν στην κατοχή τους τα τραπεζικά ιδρύματα. Γιατί δεν αυξάνεται το ποσοστό πάνω από το 33,3%; Γιατί σε μια τέτοια περίπτωση ο όμιλος Μαρινάκη πρέπει, με βάση τη χρηματιστηριακή νομοθεσία, να καταθέσει δημόσια πρόταση ώστε να αποκτήσει τα ποσοστά των υπόλοιπων μετοχών της Forthnet.
Στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας τηλεπικοινωνιών συμμετέχουν, επίσης, η μητρική εταιρία της Wind Hellas, το δημόσιο της Τυνησίας, ένας Αραβας κροίσος και η Vodafone Ελλάδας. Και μπορεί μέχρι στιγμής οι συγκεκριμένοι μέτοχοι να είναι «παθητικοί» έως αδιάφοροι για το μέλλον της Forthnet, δεν γνωρίζουμε, όμως, ποια στάση θα κρατήσουν στην περίπτωση που ο όμιλος Μαρινάκη αποκτήσει ποσοστό κοντά στο 33,3%.
Αντίθετα, η Duet υπέβαλε στις τράπεζες πρόταση για το σύνολο των δανείων και των μετοχών της εταιρίας, πράγμα που σημαίνει πως στη συνέχεια θα κατέθετε υποχρεωτικά δημόσια πρόταση ώστε να αποκτήσει τα ποσοστά των υπόλοιπων μετόχων. Είναι, δηλαδή, διατεθειμένη να πληρώσει πολύ μεγαλύτερα ποσά.
Ανεξάρτητα από το ποια λύση θα προτιμήσουν τελικά οι τράπεζες, που φέρεται ότι έχουν απορρίψει την προσφορά της Duet, χωρίς η επενδυτική εταιρία να έχει παραδώσει τα όπλα, το σίγουρο είναι πως η Forthnet χρειάζεται τεράστια κεφάλαια για να αντιμετωπίσει τον σκληρό ανταγωνισμό στην αγορά τηλεπικοινωνιών. Και ο Β. Μαρινάκης δεν θέλει να τα βάλει, αλλά απλώς να την αγοράσει τζάμπα και να «βγάλει» από την πώληση κάποιων «ασημικών»...
dimokratianews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου