Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Παρασκήνιο: Στο Μαξίμου ο Μηταράκης μετά το κομφούζιο στο μεταναστευτικό - «Τα κλειστά κέντρα θα γίνουν»

Να άρει κάθε παρεξήγηση για την δημιουργία των κλειστών δομών στα νησιά του βορείου Αιγαίου θέλει η κυβέρνηση, μετά το κομφούζιο που δημιουργήθηκε από τις χθεσινές δηλώσεις του Νότη Μηταράκη.

«Τα κλειστά κέντρα θα προχωρήσουν σε κάθε περίπτωση», διαμηνύουν με έμφαση κυβερνητικά στελέχη, ενώ και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, έκανε διευκρινιστική ανάρτηση στα social media, ύστερα από υπόδειξη του Μεγάρου Μαξίμου.Οι εργασίες για την κατασκευή των κλειστών κέντρων σε Σάμο, Χίο και Λέσβο πρόκειται να τρέξουν από την επόμενη εβδομάδα και υπάρχει το περιθώριο για μερικές ακόμα ημέρες διαβουλεύσεων με την Περιφέρεια και τους δήμους. Αυτός ήταν και ο στόχος της παρέμβασης του κ. Μηταράκη, ωστόσο η φράση «παγώνουν οι διαδικασίες», «πάγωσε» αρκετούς στην κυβέρνηση όταν την άκουσαν. Υπήρξε η ανησυχία, όπως και έγινε στην πράξη, να εκληφθεί ως υπαναχώρηση, μπροστά στις αντιδράσεις, από την δεδηλωμένη πρόθεση να γίνει ότι είναι απαραίτητο για να λειτουργήσει το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών και να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Συνάντηση Μηταράκη με Μητσοτάκη- Τι διευκρινίστηκε
Λίγες ώρες αργότερα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό. Δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινήσεις και ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχει πάγωμα της διαδικασίας, αλλά, μια τελευταία προθεσμία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να υποδείξει άλλους χώρους, κατάλληλους και διαθέσιμους, για την κατασκευή των κλειστών δομών.

Παρότι, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, εδώ και μήνες πραγματοποιείται διάλογος, αν ακόμη και τώρα τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν να υποδείξουν εναλλακτικούς χώρους για τη δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά τους, η κυβέρνηση είναι ανοιχτή. Βέβαια, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι δεν υπάρχουν χώροι που να πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται και το πιθανότερο είναι να κατασκευαστούν στις περιοχές που έχουν επιταχθεί με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι βρίσκεται στην ίδια πλευρά του τραπεζιού με τις τοπικές κοινωνίες και ταυτόχρονα να αποδειχθεί ότι ήταν μονόδρομος η επίταξη των συγκεκριμένων χώρων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, για λόγους ασφάλειας και υγείας που αφορούν τους νησιώτες μας, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, είναι απαραίτητο να προχωρήσει -και θα προχωρήσει- το σχέδιο των κλειστών ελεγχόμενων δομών στα νησιά. Βεβαιώνουν παράλληλα, ότι από την πλευρά της κυβέρνησης, όλα είναι έτοιμα για την υλοποίηση του σχεδίου που έχει ανακοινωθεί, ώστε να κλείσουν οι άναρχες ανοιχτές δομές και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου και επιστροφών, που θα συμβάλουν στην αποσυμφόρηση των νησιών.


 iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου