Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Συνεργασία Σταύρου Καλογιάννη με τον Επίτροπο Οικονομικών κ . P. Gentiloni



Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μία πράσινη και δίκαιη οικονομία συζητήθηκε σήμερα στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, παρουσία του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιου για θέματα Οικονομίας, κ. Gentiloni και του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα. 


Ο κ. Gentiloni έχει πολύ σημαντική πολιτική διαδρομή, έχοντας διατελέσει, μεταξύ άλλων, Πρωθυπουργός της Ιταλίας την περίοδο 2016-2018.

Στην ομιλία του ο Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος προήδρευσε στη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η ευρωπαϊκή οικονομία έχει ξεπεράσει με επιτυχία τα χρόνια της κρίσης, ωστόσο οι προκλήσεις παραμένουν: ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας, οι ανησυχίες για το περιβάλλον, οι δημογραφικές αλλαγές, οι εμπορικές εντάσεις, απαιτούν αλλαγή του μοντέλου οικονομικής πολιτικής για ένα βιώσιμο μέλλον.

Η νέα αυτή αναπτυξιακή στρατηγική αποτυπώνεται και στα έγγραφα που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό την Προεδρία της κυρίας Φον Ντερ Λάιεν, ανταποκρινόμενη στη μεγάλη πρόκληση των καιρών μας, την κλιματική αλλαγή, παρουσίασε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της την πρόταση για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Σκοπός να καταστεί η Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα μία δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς μετάβαση.

Για πρώτη φορά ενσωματώνονται οι στόχοι των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, θέτοντας ουσιαστικά την αειφορία στο επίκεντρο της οικονομικής διακυβέρνησης, παράλληλα με τις δράσεις για κοινωνική σύγκλιση.

Αποτελεί μία φιλόδοξη αλλαγή στη χάραξη της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής και η επιτυχία της είναι ζωτικής σημασίας.

Ειδικότερα, η Πράσινη Συμφωνία έχει στόχο να κινητοποιήσει κεφάλαια ύψους 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ την επόμενη δεκαετία, για τη στήριξη βιώσιμων επενδύσεων μέσω του προϋπολογισμού της Ε.Ε.

Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει ο Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης, σκοπός του οποίου είναι η παροχή χρηματοδότησης στις περιφέρειες εκείνες που θα πληγούν περισσότερο, κυρίως σε επίπεδο απασχόλησης, από τη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα και τις καθαρές μορφές ενέργειας.

Η Ελλάδα, κύριε Επίτροπε, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την απεξάρτηση από τον λιγνίτη.

Ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση έχουν αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα. Στόχος είναι τα αμέσως επόμενα χρόνια να έχουν κλείσει όλες οι θερμικές μονάδες οι οποίες καταναλώνουν λιγνίτη στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα διεκδικεί σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ώστε να μπορέσει να στηρίξει την τοπική απασχόληση και ένα καινούριο μοντέλο ανάπτυξης. Η Ευρώπη, κ. Επίτροπε, πρέπει να στηρίξει έμπρακτα αυτή τη μετάβαση.

Η οικονομική κρίση που έπληξε την Ευρώπη τα προηγούμενα χρόνια έφερε στο φως ορισμένες από τις θεσμικές αδυναμίες της ευρωζώνης. Τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος ως προς την ολοκλήρωση της ΟΝΕ, ωστόσο πολλά απομένουν ακόμη να γίνουν.

Πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία το ταχύτερο δυνατό στα θέματα που αφορούν στην περαιτέρω εμβάθυνση της ΟΝΕ, όπως:

· η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων,

· η ολοκλήρωση της ένωσης κεφαλαιαγορών, που θα βελτιώσει τις δυνατότητες χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων,

· η προώθηση του λεγόμενου δημοσιονομικού μέσου για τη σύγκλιση και την ανταγωνιστικότητα, το οποίο θα χρηματοδοτήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδυτικά έργα.

Στον κοινωνικό τομέα είναι ιδιαίτερα σημαντική η πρόταση της νέας Επιτροπής για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού επιδόματος ανεργίας, στη βάση ενός συστήματος αντασφάλισης. Θα θέλαμε να ενημερωθούμε για τις προθέσεις της Επιτροπής αναφορικά με τη δυνατότητα να υπάρξει στην ευρωζώνη ένας δημοσιονομικός προσανατολισμός φιλικότερος προς τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, στο πλαίσιο της ευελιξίας του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Κύριε Επίτροπε,

Η Ελλάδα έχει αφήσει την κρίση πίσω της. Το θετικό κλίμα το οποίο διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία είναι αναμφισβήτητο. Οι θετικές προοπτικές αποτυπώνονται στην αντιμετώπιση των ελληνικών τίτλων στις διεθνείς αγορές, καθώς και στις αξιολογήσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Στο δημοσιονομικό πεδίο η Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2020, θα είναι υψηλότερος του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έδαφος είναι ώριμο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να δείξουν ευελιξία στα δημοσιονομικά ζητήματα και να δώσουν στην Ελλάδα επιπλέον δημοσιονομικό χώρο, όπως η μείωση του στόχου του υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος.

Έτσι θα ευνοηθεί η μακροχρόνια ανάπτυξη, που αποτελεί τον πλέον αποτελεσματικό μηχανισμό εξασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους.

Με αυτά τα λόγια, κ. Επίτροπε, σας καλωσορίζω και εύχομαι κάθε επιτυχία σε εσάς και στο έργο της νέας Επιτροπής».

Μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο Σταύρος Καλογιάννης είχε συνεργασία με τον Επίτροπο Gentiloni για θέματα που αφορούν την βέλτιστη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων και για τη συνεργασία μεταξύ Ελληνικών και Ιταλικών Περιφερειών, σε αναπτυξιακά προγράμματα, και του έδωσε σχετικό υπόμνημα.

Ο κ. Gentiloni κάλεσε τον Σταύρο Καλογιάννη στις Βρυξέλλες για περαιτέρω συνεργασία επί αυτών των θεμάτων. Ο Σταύρος Καλογιάννης αποδέχθηκε την πρόσκληση.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου