Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Αναδρομικά συνταξιούχων: Στην κόψη των 1.000 ευρώ - Δίνουν 1,4 και κρατούν 2,1 δισ



Δίνουν 1,4 δισ. στους συνταξιούχους που παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ το μήνα και κατακρατούν 2,1 δισ., κυρίως από τους χαμηλοσυνταξιούχους που ζουν με κάτω από 1.000 ευρώ το μήνα.

Κάβα Οινοθήκη Κωσταδήμας Πέτρος - ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ 10 ΙΩΑΝΝΙΝΑ -ΤΗΛ.FAX: 26510 44334 e-mail: oinothiki.cava@gmail.com

Η σπουδή, αλλά και… γαλαντομία της ...κυβέρνησης να επιστρέψει τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, μετά την σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και ύστερα από την πιλοτική δίκη που διεξάχθηκε στις αρχές του έτους, σημαδεύτηκε από δημοσιονομική τσιγγουνιά και πολιτική τσαπατσουλιά. Σε σημείο που είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση δίνει (κάτι) στους συνταξιούχους και βγαίνει (πολιτικά) χαμένη. Γιατί, κυριολεκτικά, όλοι διαμαρτύρονται:
1.Οι χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν κάτω από 1.000 ευρώ το μήνα δεν θα πάρουν ούτε σεντς, καθώς η κυβέρνηση επέλεξε να μην επιστρέψει τα Δώρα της περιόδου Ιούλιος 2015-Μάιος του 32016 όπως ορίζει η απόφαση του ΣτΕ. Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των 800 ευρώ για όλους τους συνταξιούχους (200 ευρώ επίδομα καλοκαιριού 2015, άλλα 400 ευρώ Δώρο Χριστουγέννων της ίδια χρονιάς και 200 ευρώ Δώρο Πάσχα 2016), αλλά η στέρησή του πλήττει κυρίως τους χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι ήλπιζαν σε μια οικονομική ανάσα.

2.Το σύνολο των συνταξιούχων διαμαρτύρεται για την μη καταβολή των Δώρων (800 ευρώ και για τα 2,6 εκ. δικαιούχων) με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να στερεί συνολικά από τους συνταξιούχους 2,1 δις ευρώ.

3.Οι πολιτικοί και στρατιωτικοί συνταξιούχοι (του δημόσιου) θα λάβουν περίπου το 60% των αναδρομικών εν σχέσει με αυτά που θα λάβουν οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα καθώς η κυβέρνηση τους εξαίρεσε από τα αναδρομικά του νόμου 4051/2012 και τους δίνει μόνο τις περικοπές του ν. 4093/2012.

4.Οι διπλοσυνταξιούχοι διαμαρτύρονται γιατί θα λάβουν τα εν λόγω κουτσουρεμένα αναδρομικά μόνο για την μία εκ των δύο (ή τριών) συντάξεων.
Αντί για αναδρομικά, δωράκια…

Συνολικά από τα περίπου 4,5 δισ. που επιδίκασε το ΣτΕ στους συνταξιούχους, θα επιστρέψει το 1,4 δις ευρώ. Ενώ ως απόρροια της δυσαρέσκειας που προκάλεσε στους συνταξιούχους, κυρίως όσους λαμβάνουν πολύ χαμηλές αποδοχές, σχεδιάζει να δώσει «κοινωνικό μέρισμα» τα Χριστούγεννα, με διπλό στόχο:

α/Ακόμη και 400 ευρώ να δώσει κατά μέσο όρο (360 ευρώ μεικτά η σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα) στους χαμηλοσυνταξιούχους, το συνολικό κονδύλι θα κυμανθεί περί τα 600 εκ., καταγράφοντας «κέρδος» 1,5 δις σε σχέση με την απόδοση των Δώρων σε όλους τους συνταξιούχους. Και εν τέλει η κυβέρνηση από τα σχεδόν 4,5 δις σε 2,6 εκ. δικαιούχους, επιστρέφει 1,4 σε 1 εκ., ενώ σχεδιάζει να «δωρίσει» από περίπου 400 ευρώ τους υπόλοιπους συνταξιούχους (1,5-1,6 εκ.), καταγράφοντας έτσι «κέρδος» άνω των 2,5 δις εν σχέσει με την δικαστική απόφαση.

β/Η χορήγηση του μερίσματος «δένει» ψηφοθηρικά με τις επιδιώξεις της ΝΔ για πρόωρες εκλογές την άνοιξη και αφού κυκλοφορήσει το εμβόλιο για τον κορονοϊό και υπό τεράστια οικονομική πίεση (σε συνάρτηση με την μετάθεση του κεφαλαιοποιητικού ασφαλιστικού, την μη επικύρωση των πρόσθετων μνημονίων συνεργασίας με την Β. Μακεδονία).

Πότε θα καταβληθούν

Τα αναδρομικά θα καταβληθούν στα τέλη του μήνα μαζί με τις συντάξεις Νοεμβρίου, με παρακράτηση 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ. Αμέσως μετά ξεκινά ο αγώνας δρόμου των συνταξιούχων οι οποίοι, προκειμένου να μην φορολογηθούν υπερβολικά (σ.σ. δηλαδή να εκληφθούν τα ποσά σαν εισόδημα του 2020 και να φορολογηθούν με συντελεστές 22% και 32%, συν την εισφορά αλληλεγγύης), θα πρέπει να καταθέσουν συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις για το 2015 και 2016

Ως προς τους θανόντες δικαιούχους, τα ποσά θα αποδοθούν στους κληρονόμους, αλλά θα πρέπει αυτοί να καταθέσουν ηλεκτρονικά αίτηση στον ΕΦΚΑ. Ακολούθως θα κληθούν (με ηλεκτρονική επιστολή, δηλαδή e-mail), να παρουσιαστούν ΟΛΟΙ οι κατιόντες-κληρονόμοι να λάβουν τα ποσά που δικαιούνται ανά άτομα…



ieidiseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου