Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Σταύρος Καλογιάννης: Το Ρυθμιστικό Σχέδιο έδινε λύση και στο θέμα μεταφοράς του υποσταθμού της ΔΕΗ στην Ελεούσα



Το θέμα της μεταφοράς του υποσταθμού της ΔΕΗ που βρίσκεται την Ελεούσα και αποτελεί ένα δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, έφερε εκ νέουστη Βουλή ο Σταύρος Καλογιάννης, μετά από συνεργασία που είχε με τον Δήμαρχο Ζίτσας κ. Μ. Πλιάκο. 

Βάιος Δημητρίου - Φούρνος (χονδρικής πώλησης) · Καφετέρια - Λεωφ. Δωδώνης 30 Ιωάννινα - ΤΗΛ 2651 068598 - http://www.vaiosdimitriou.gr

Στην επιστολή του προς τον Δήμαρχο Ζίτσας, ο Σταύρος Καλογιάννης, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Η απομάκρυνση του υποσταθμού αποτελεί ένα δίκαιο και πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Γνωρίζω το θέμα σε βάθος καθώς είχα ασχοληθεί ως Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, όταν είχαμε προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες. Ειδικότερα:
Κατά τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης του υποσταθμού, το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε επιστρέψει στη ΔΕΗ, ως απαράδεκτο, τον φάκελο της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεών του, καθώς στο «Ρυθμιστικό Σχέδιο και πρόγραμμα προστασίας περιβάλλοντος Ιωαννίνων», προτείνεται η απομάκρυνση του υποσταθμού και η χωροθέτησή του σε νέα θέση, μη γειτνιάζουσα με οικιστικούς υποδοχείς.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η ΔΕΗ είχε προχωρήσει τις διαδικασίες, σε συνεργασία με τον πρώην Δήμο Πασσαρώνας, διερευνώντας δυνητικές θέσεις μετεγκατάστασης του υποσταθμού.

Πολλές φορές είχα καταθέσει σχετικές Ερωτήσεις στη Βουλή, ζητώντας απαντήσεις από το Υπ. Περιβάλλοντος για τη μετεγκατάσταση του υποσταθμού.

Ενδεικτικά, σε παλαιότερη Ερώτησή μου (αρ.πρωτ. 2910/415/2011) η ΔΕΗ με ενημέρωνε ότι: «…δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσης υφιστάμενων κυκλωμάτων όπως και των υπόψη (δηλ. της Ελεούσας) και ως εκ τούτου δεν υπάρχει αντίστοιχος προγραμματισμός». Σε άλλη Ερώτησή μου (αρ. πρωτ. 18400/878/2011) η αρμόδια Υπηρεσία του Υπ. Περιβάλλοντος με ενημέρωνε ότι «η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης του εν λόγω έργου είναι σε εξέλιξη».

Επισημαίνω για μία ακόμη φορά ότι, εάν είχε θεσμοθετηθεί το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων, στο οποίο ρητώς προβλέπαμε την απομάκρυνση του υποσταθμού, θα είχε λυθεί το θέμα, καθώς αυτός δεν ήταν, τότε, περιβαλλοντικά αδειοδοτημένος.

Ενημέρωσα εκ νέου τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το θέμα και θα σας ενημερώσω για τις απαντήσεις που θα λάβω».

Ο Σταύρος Καλογιάννηςκατέθεσε Ερώτηση προςτον αρμόδιο Υπουργό,ζητώντας να μάθει εάν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η μετεγκατάσταση του υποσταθμού σύμφωνα με την προτεινόμενη θέση του Δήμου Ζίτσας,καθώς και αν έχει χορηγηθεί περιβαλλοντική αδειοδότηση στον υποσταθμό.

 

 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου