Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020

Κύπρος: Καταδίκη Πομπέο για το άνοιγμα των Βαρωσίων




Την αντίθεσή του στην απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει την περιοχή των Βαρωσίων εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

KIOSK ΨΙΛΙΚΑ - ΚΑΦΕ - ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ ΣΦΗΚΑΣ.Λ.ΜΙΧΑΗΛ ΒΗΛΑΡΑ 56 ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΤΗΛ : 26510-36117

O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, ότι το άνοιγμα των Βαρωσίων είναι «προκλητικό» και δεν συνάδει με τις προσπάθειες διεξαγωγής συνομιλιών για διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος, δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτάγκους.

«Ο υπουργός Πομπέο και ο υπουργός Εξωτερικών Χριστοδουλίδης συζήτησαν τις ενέργειες της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου" να ανοίξει εκ νέου ένα μέρος της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων» δήλωσε η Ορτάγκους.

«Ο υπουργός εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία και σημείωσε ότι μια τέτοια κίνηση ήταν προκλητική και ασυμβίβαστη με τις αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δεν ευνοεί την επιστροφή στις συνομιλίες για διευθέτηση».

Ο Πομπέο προέτρεψε το ψευδοκράτος να ανακαλέσει το άνοιγμα των Βαρωσίων.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν μια ολοκληρωμένη διευθέτηση για την επανένωση του νησιού ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους και ολόκληρη την περιοχή» δήλωσε η εκπρόσωπος.

Το μεσημέρι της 8ης Οκτωβρίου 2020 άνοιξε το σημείο διέλευσης στην παραλία των Βαρωσίων στα Κατεχόμενα, όπως είχε ανακοινώσει ο Ταγίπ Ερντογάν, προκαλώντας αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου