Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Στο Forum #EURegionsWeek για τη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων και των περιφερειών ο Σπύρος Ριζόπουλος


Στη 18η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων (European Week of Regions and Cities), που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG Regio) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών όπου συμμετέχουν παράγοντες της αυτοδιοίκησης από όλη την Ευρώπη συμμετείχε ο Σπύρος Ριζόπουλος.

KIOSK ΨΙΛΙΚΑ - ΚΑΦΕ - ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ ΣΦΗΚΑΣ.Λ.ΜΙΧΑΗΛ ΒΗΛΑΡΑ 56 ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΤΗΛ : 26510-36117

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια εκδήλωση με έδρα τις Βρυξέλλες, αφιερωμένη στην περιφερειακή πολιτική. Συζητιούνται ζητήματα όλων των πολιτικών διαστάσεων που σχετίζονται με την Περιφερειακότητα, βασική προτεραιότητα των Οριζόντων Ηπείρου, και τα νέα εργαλεία χρηματοδότησης.

Μέσα από αυτό το πλαίσιο αναδεικνύονται 4 βασικά συμπεράσματα:

1. Η Περιφερειακότητα είναι το κλειδί του μέλλοντος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πλέον αναλαμβάνει καθαρά ρόλο σύνδεσης τοπικών κοινωνιών και αυτοδιοίκησης απευθείας με φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μέσω των κεντρικών διοικήσεων. Πάνω στο σκεπτικό της Περιφερειακότητας θα διαμορφωθούν οι χρηματοδοτήσεις του 2021-2027.

2. Η παραγωγή των προτάσεων δεν ξεκινάει από το κεντρικό κράτος προς τους Δήμους, παράγεται από τους Δήμους και την Περιφέρεια κατευθείαν με τις Βρυξέλλες.

3. Απαιτεί πολύ σωστή καταγραφή η οποιαδήποτε πρόταση από τους Δήμους και τις Περιφέρειες, πρέπει εμείς να προσαρμοστούμε στο τρόπο που «μοιράζουν» χρήματα οι Βρυξέλλες και όχι με τον τρόπο που εμείς το αντιλαμβανόμαστε.

4. Πρέπει οπωσδήποτε οι υπηρεσίες Διαχείρισης που αναλαμβάνουν την εξέταση αυτών των προτάσεων και να αντιλαμβάνονται τους εαυτούς τους όχι ως μια υπηρεσία αποστασιοποιημένη που επιπλήττει τους αιρετούς ή τους ιδιώτες αλλά ως υπηρεσία η οποία οφείλει να βοηθήσει με σκοπό την εκταμίευση και όχι τον αποκλεισμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου