Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

Παιδική πορνογραφία: Σοκάρει η δικογραφία για τον παιδόφιλο «δράκο του Instagram»



Το κόλπο που έστησε ο 29χρονος παιδόφιλος ήταν απλό. Δύο προφίλ στο Instagram με το γυναικείο όνομα «Iliana» και την ιδιότητα «μάνατζερ μοντέλων», μια αμοιβή 300 ευρώ σε όποιο κοριτσάκι τσιμπήσει το δόλωμα και στη συνέχεια ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων, μέχρι το ανήλικο θύμα να υποκύψει και να στείλει βίντεο και φωτογραφίες για το υποτιθέμενο casting.

KIOSK ΨΙΛΙΚΑ - ΚΑΦΕ - ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ ΣΦΗΚΑΣ.Λ.ΜΙΧΑΗΛ ΒΗΛΑΡΑ 56 ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΤΗΛ : 26510-36117

Από τον Ιούνιο που η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τον είχε «λοκάρει» οι αξιωματικοί εντόπισαν δύο ανήλικα ηλικίας μόλις 11,5 ετών να έχουν ενδώσει (οι γονείς τους έκαναν καταγγελίες και ξεκίνησε η έρευνα), όμως το πιο ανησυχητικό ήταν ότι το πρώτο κοριτσάκι δεχόταν αφόρητες πιέσεις και βρισκόταν ένα στάδιο πριν δεχτεί να τον συναντήσει από κοντά.

«Να βρεθούμε από κοντά να σε φωτογραφίσω», της ζητούσε η «Iliana» και λίγο πριν γίνει το κακό, επενέβη η Αστυνομία και του πέρασε χειροπέδες.

Ο «δράκος του Instagram» προδόθηκε από το παρελθόν του. Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν από τα αρχεία ότι ήταν παλιός τους γνώριμος αφού το 2017 είχε συλληφθεί και πάλι στη Λαμία για το ίδιο φρικτό αδίκημα. Ομως δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν αν είχε περάσει από τις φυλακές Τρίπολης όπου οδηγούνται συνήθως οι παιδόφιλοι και είχε αποφυλακιστεί, αν είχε αθωωθεί, ή αν βρισκόταν ακόμη πίσω από τα κάγκελα. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει επίσημη και online ενημέρωση στην ΕΛ.ΑΣ για την εξέλιξη τέτοιων υποθέσεων μετά την παράδοση των δραστών στη Δικαιοσύνη.

Τα παιδάκια που βίωσαν την περιπέτεια με τον 29χρονο παιδόφιλο δεν κλήθηκαν να δώσουν καταθέσεις για να μην τραυματιστούν περαιτέρω από αυτή την επώδυνη διαδικασία, μίλησαν όμως οι γονείς τους. Είπαν με λεπτομέρειες όσα έζησαν αυτούς τους μήνες βλέποντας την αλλαγή στη συμπεριφορά των παιδιών τους, χωρίς όμως να μπορούν να καταλάβουν τι ήταν αυτό που τα προβλημάτιζε και σιγά-σιγά τα μεταμόρφωνε σε διαδικτυακά υποχείρια της μάνατζερ «Iliana».

Μέχρι που έψαξαν στα προφίλ τους στο Instagram και κατάλαβαν τι ακριβώς παιζόταν. Οσο για τον ίδιο, με βλέμμα παγωμένο παραδέχτηκε τις αισχρές του πράξεις, είπε ότι μεταμορφώθηκε σε «Iliana» για να προσεγγίσει πιο εύκολα τα κοριτσάκια στα οποία είπε χαρακτηριστικά ότι «έχει ροπή» και στη συνέχεια ζήτησε να εξεταστεί από ψυχίατρο για να τον βοηθήσει, όπως είπε, να ξεπεράσει αυτό το αρρωστημένο πάθος.

Το κόλπο

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο 29χρονος από τον περασμένο Ιούνιο, όταν ξεκίνησε η έρευνα της Αστυνομίας, προσέγγισε τρία κοριτσάκια, φίλες μεταξύ τους, και έλαβε φωτογραφίες και βίντεο, όμως προς το παρόν οι αστυνομικοί δεν έχουν καταφέρει να εξακριβώσουν πότε ακριβώς ξεκίνησε να κάνει αυτή τη «δουλειά» και τον ακριβή αριθμό των ανήλικων θυμάτων του.

Για τον λόγο αυτό, το κινητό του τηλέφωνο και ο υπολογιστής του έχουν σταλεί στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., όπου γίνονται φύλλο και φτερό προκειμένου να έχουν οι αστυνομικοί την ακτινογραφία των κινήσεών του. Στόχος τους είναι να μάθουν αν κατάφερε να συναντηθεί με παιδιά στο παρελθόν και να ασελγήσει πάνω τους.

Στο διαβιβαστικό της δικογραφίας αναφέρεται ότι μετά τις καταγγελίες δύο γονέων οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι στα τέλη Ιουνίου ο παιδόφιλος, που δηλώνει ιδιωτικός υπάλληλος, προσέγγισε ένα κοριτσάκι ηλικίας 11,5 ετών και άρχισε να συνομιλεί μαζί του.

Το αλίευσε μέσα από το Instagram ως scouter «Iliana», όπως προαναφέρθηκε, που διατηρεί πρακτορείο μοντέλων και ψάχνει νέα πρόσωπα για διαφημιστικά σποτ και καμπάνιες εσωρούχων. Και ήταν επίμονη. Συνομιλούσε κάθε απόγευμα μέχρι νωρίς το βράδυ με το κοριτσάκι και μέσα σε μία εβδομάδα κατάφερε να το πείσει να του στείλει φωτογραφίες και βίντεο τελείως γυμνό.

Στη συνέχεια πέρασε στο επόμενο στάδιο και ξεκίνησε ακόμη πιο στενό μαρκάρισμα ζητώντας από το παιδί να συναντηθούν δήθεν για να το δει από κοντά και να το φωτογραφίσει. Παράλληλα, άρχισε να συνομιλεί και με μια φίλη της μικρής, συμμαθήτριά της στο σχολείο, χρησιμοποιώντας σε αυτή την περίπτωση ένα ισχυρό επιχείρημα για να την πείσει, ότι δηλαδή η φίλη της είχε στείλει ήδη φωτογραφίες και βίντεο για το υποτιθέμενο casting.

Η «Iliana» είχε ήδη πείσει τα κοριτσάκια για το «όνειρο», τάζοντάς τους μια πολλά υποσχόμενη καριέρα στον λαμπερό κόσμο της μόδας και της showbiz, όμοια με αυτή που βλέπουν στα reality της τηλεόρασης.

Η τρίτη μικρή που είχε επίσης δεχθεί «επίθεση φιλίας» από τη μάνατζερ «Iliana» ήταν πιο υποψιασμένη και δεν έστειλε τίποτε από όλα όσα επίμονα της ζητούσε. Ισως να μην πρόλαβε, αφού οι αστυνομικοί μετά την άρση του απορρήτου εντόπισαν τα ηλεκτρονικά ίχνη του, έκαναν έφοδο στο σπίτι του και του πέρασαν χειροπέδες.

«Εχω ροπή στα ανήλικα»

Οταν οι «Ράμπο» της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προσήγαγαν τον 29χρονο στη ΓΑΔΑ και τον ανέβασαν στον 13ο όροφο για να δώσει τη δική του εκδοχή, είχε νορμάλ συμπεριφορά. Εμοιαζε με έναν φυσιολογικό άνθρωπο της διπλανής πόρτας. Ηρεμος και υπεράνω πάσης υποψίας. Η σκέψη του ήταν δομημένη και ο λόγος του είχε ροή. Δεν προσπάθησε να κρυφτεί, δεν επιχείρησε καν να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Απλά τους κοίταξε στα μάτια και παραδέχτηκε τα πάντα.

«Το παραδέχομαι. Ομως θέλω να ξέρετε ότι έχω πρόβλημα. Εχω θέμα με τα ανήλικα. Εχω μια ροπή που δεν μπορώ να την ελέγξω. Ζητώ γι’ αυτό να εξεταστώ από ειδικό και να με δει ψυχίατρος», φέρεται να είπε στους εμβρόντητους αξιωματικούς ο κατηγορούμενος και στη συνέχεια επιχείρησε να πει κάποια πράγματα που όμως στις Αρχές ήταν ήδη γνωστά.

Δεν αποκάλυψε αν διέθετε άλλα προφίλ στο Instagram ή σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ούτε αν είχε προσεγγίσει άλλα παιδάκια. «Ξέρω ότι γνωρίζετε το παρελθόν μου και τι έχω κάνει τα προηγούμενα χρόνια στη Λαμία. Χρησιμοποιούσα γυναικεία ονόματα στο Instagram γιατί είναι πιο εύκολο μια γυναίκα να συνομιλήσει με κοριτσάκια. Ελάμβανα φωτογραφίες και βίντεο, όμως δεν συναντήθηκα με κανένα από αυτά. Τα υπόλοιπα θα τα πω στον εισαγγελέα».

Βέβαια, ο 29χρονος και στις ανακριτικές αρχές είπε πάνω κάτω τα ίδια επιμένοντας στην ψυχιατρική εξέταση, κάτι που έκανε δεκτό το δικαστήριο, ενώ δεν προφυλακίστηκε μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ουσιαστικά, ο ιδιωτικός υπάλληλος με το βαρύ παρελθόν που φρόντισε να επαναλάβει και στο παρόν, ακολούθησε την τακτική που ακολουθούν οι περισσότεροι παιδόφιλοι μετά τη σύλληψη τους: παραδέχονται κυνικά στους αστυνομικούς πως ό,τι έκαναν το έκαναν για να εκτονώσουν αρρωστημένα πάθη και φαντασιώσεις, όμως το σίγουρο είναι ότι όχι απλώς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι αλλά και αμετανόητοι. Με την πρώτη ευκαιρία, ακόμη και μετά από πολλά χρόνια εγκλεισμού σε σωφρονιστικά καταστήματα, ξανακυλούν στον βούρκο της αμαρτίας και αναζητούν με κάθε τρόπο παιδική σάρκα για να εκτονώσουν πάθη και απαγορευμένες εμμονές που φωλιάζουν στο αβυσσαλέο μυαλό τους.

Είχε συλληφθεί και πάλι το 2017

Η περίπτωση του 29χρονου ιδιωτικού υπαλλήλου είναι από τις πλέον χαρακτηριστικές των τελευταίων χρόνων. Ανθρωποι που δεν μπορούν να ελέγξουν τα πάθη τους και συλλαμβάνονται ξανά και ξανά από την Αστυνομία.

Ετσι και ο συγκεκριμένος δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται από την Ασφάλεια. Πριν από τρία χρόνια στη Λαμία είχε συλληφθεί και πάλι γιατί προσέγγιζε κοριτσάκια ηλικίας 11 και 12 ετών μέσω των social media.

Τότε δεν ήταν «μάνατζερ μοντέλων», αλλά απλός φοιτητής και τα θύματά του και πάλι μικρά κοριτσάκια. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώθηκε για τη σύλληψή του, αλλά δεν γνώριζε αν είχε μπει φυλακή και πότε αποφυλακίστηκε. Ούτε αν είχε καταφέρει να συναντηθεί με τα ανήλικα θύματά του.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η Αστυνομία κινείται στα τυφλά σε ό,τι αφορά την τύχη των παιδεραστών μετά τη σύλληψη και τον σχηματισμό δικογραφίας από την Ασφάλεια, καθώς δεν υπάρχει ενημέρωση από τις δικαστικές αρχές για τη μετέπειτα πορεία τους. Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας δεν γνωρίζουν αν οι δράστες καταδικάζονται, ποια είναι η ποινή τους, σε ποιο σωφρονιστικό κατάστημα οδηγούνται, αν και πότε παίρνουν άδειες και το κυριότερο πότε αποφυλακίζονται. Η ασυνεννοησία και η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ αστυνομικών και δικαστικών αρχών, που μόνο στην Ελλάδα παρατηρείται, προκαλεί τεράστιο κενό στη ροή πληροφοριών, με αποτέλεσμα άνθρωποι που καταδικάζονται για παιδοφιλία να βγαίνουν έξω, να κατρακυλούν και πάλι στον βούρκο και κανένας να μη γνωρίζει το παραμικρό.

Το προφίλ του παιδόφιλου

Σύμφωνα με αστυνομικούς, παιδοψυχολόγους και κοινωνιολόγους, οι παιδεραστές ανήκουν σε μια ιδιαίτερη κατηγορία ανθρώπων. Πρόκειται για άτομα που έχουν ιδιαίτερη ικανότητα να ασκούν επιρροή στα θύματά τους. Τα παιδιά που παγιδεύονται στα βρόχια της διαστροφής κρατούν το στόμα τους ερμητικά κλειστό. Είναι μπερδεμένα και όλα μέσα στο μυαλό και την ψυχή τους μοιάζουν χαοτικά. Μάλιστα, σπάνια οι παιδόφιλοι επιτίθενται σε ένα παιδί χωρίς καν να το γνωρίζουν.

Στις περισσότερες περιπτώσεις δρουν βάσει μελετημένου σχεδίου. Μαθαίνουν λεπτομέρειες για τα θύματά τους και χτίζουν σχέσεις εμπιστοσύνης. Χρησιμοποιώντας την ευγένεια, την εμπιστοσύνη, αλλά και υλικά αγαθά, μικρά δώρα, ως δέλεαρ, καταφέρνουν να παρασύρουν τα παιδιά και το κυριότερο να εξασφαλίσουν τη σιωπή τους για να μην αποκαλύψουν σε κανέναν τα όσα φρικτά έζησαν στα χέρια τους. Μάλιστα, οι παιδόφιλοι σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι ευυπόληπτοι επιχειρηματίες, ακόμη και παντρεμένοι με παιδιά, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός ατόμων είναι άτομα υψηλού μορφωτικού επιπέδου.




Δημήτρης Πώποτας - Άρια Καλύβα

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου