Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021

Νέα μέτρα για τους εργαζόμενους στην εστίαση από τη Δευτέρα 2 Αυγούστου


Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ με τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό που θα εφαρμόζονται από τη Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021 στις 6:00 π.μ. έως και τη Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021 στις 6:00 π.μ. στο σύνολο της επικράτειας.



Αυτό που αλλάζει στην εν λόγω απόφαση είναι ότι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε τουρισμό και στην εστίαση θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο 2 φορές την εβδομάδα, μία με τη μέθοδο του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) και μία με τον έλεγχο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 (rapid test) το οποίο θα το επιβαρύνονται οι ίδιοι. Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα οι εργαζόμενοι των παραπάνω κλάδων έπρεπε να κάνουν self test μία φορά την εβδομάδα για να προσέλθουν στην εργασία τους τα οποία προμηθεύονταν δωρεάν από τα φαρμακεία με το ΑΜΚΑ τους.

Ωστόσο την ίδια ώρα επισημαίνεται στην εν λόγω απόφαση ότι δεν αλλάζει το ποσοστό της τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα καθώς παραμένει στο 20% και ότι συνεχίζεται να εφαρμόζεται το μέτρο της χρήσης μάσκας στους εσωτερικούς χώρους.

Αναλυτικά:

Ιδιωτικές επιχειρήσεις

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test κάθε εβδομάδα. Τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λάβουν οι επιχειρήσεις-εργοδότες για το προσωπικό τους το παραπάνω χρονικό διάστημα είναι τα εξής:

• Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό για την παροχή της υπηρεσίας ή την εκπλήρωση του έργου σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.

• Υποχρεωτική προστασία εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχή τηλεργασίας, όπου είναι εφικτό.

• Το ποσοστό των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται στο 20%.

• Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού, εξαιρούμενων των τραπεζών και των περιπτώσεων στις οποίες δεν δύναται να προγραμματισθεί ραντεβού [επιχειρήσεις ταχυμεταφορών, ελληνικών ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.]

• Τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου.

• Διενέργεια συναντήσεων εργασίας τηρούμενης της απόστασης του 1,5 μέτρου και με τη συμμετοχή έως 7 ατόμων.

• Οι εργαζόμενοι στην εστίαση και στις τουριστικές επιχειρήσεις που δεν έχουν εμβολιασθεί πλήρως υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο 2 φορές την εβδομάδα, μία με τη μέθοδο του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) και μία (1) με τον έλεγχο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test), με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σε περίπτωση παραβίασης της υποχρέωσης του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται αναλόγως το άρθρο 6 της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.32209/24.5.2021 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Τουρισμού και Επικράτειας «Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19 σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία» (Β’ 2192), όπως εκάστοτε ισχύει.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου