Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο και Σκόπια ανοίγουν τις πύλες τους σε Αφγανούς πρόσφυγεςΗ Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και η Σκόπια –μετά από αίτημα των ΗΠΑ– έχουν εκφράσει την ετοιμότητά τους να φιλοξενήσουν προσωρινά έναν απροσδιόριστο αριθμό Αφγανών πολιτικών
 προσφύγων που εγκατέλειψαν τη χώρα τους, αφού οι δυνάμεις των Ταλιμπάν κατέλαβαν τον έλεγχο της πρωτεύουσας καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν.

«Είναι αλήθεια ότι τις τελευταίες ημέρες, η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε από την Αλβανία να αξιολογήσει εάν θα μπορούσαμε να χρησιμεύσουμε ως χώρα διέλευσης για ορισμένο αριθμό Αφγανών πολιτικών προσφύγων, οι οποίοι έχουν ως τελικό προορισμό τις ΗΠΑ. Και αναμφίβολα δεν θα πούμε όχι, όχι μόνο επειδή το ζητούν οι σύμμαχοί μας, αλλά επειδή είμαστε η Αλβανία », δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα σε δήλωσή του στο Facebook την Κυριακή.

Η πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι επιβεβαίωσε επίσης ότι η χώρα της συμφώνησε με το αίτημα για παροχή προσωρινών καταφυγίων προσφύγων «χωρίς κανένα δισταγμό». «Το Κοσσυφοπέδιο σέβεται το διεθνές δικαίωμα και υποχρέωση να μην κλείνει την πόρτα στους πρόσφυγες», είπε ο Οσμάνι. Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε ότι οι συζητήσεις με την αμερικανική κυβέρνηση για τη φιλοξενία των προσφύγων ξεκίνησαν στα μέσα Ιουλίου.

Ο Λουάν Νταλίπι, επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι, δήλωσε στο Βαλκανικό Δίκτυο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (BIRN) ότι έκτοτε, η κυβέρνηση βρίσκεται σε «συνεχή επικοινωνία και συνεργασία» με τις αμερικανικές αρχές.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ δήλωσε στα ΜΜΕ την Κυριακή ότι η χώρα του θα δεχτεί πολίτες από το Αφγανιστάν που χρειάζονται εκκένωση και ότι θα τους επιτραπεί να παραμείνουν στη χώρα μέχρι να βρεθεί μια πιο μόνιμη λύση.


«Με στόχο τη διάσωση των ζωών του τοπικού πληθυσμού [στο Αφγανιστάν], ενημερώσαμε τις ΗΠΑ ότι είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε πολίτες από το Αφγανιστάν που τα τελευταία 20 χρόνια εργάζονται για την ειρήνη στη χώρα αυτή, οι οποίοι ήταν η ντόπια υποστήριξη στα συμμαχικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεών μας, συμπεριλαμβανομένων ακτιβιστών από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Ζάεφ. Είπε επίσης ότι η Βόρεια Μακεδονία θα μπορούσε να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες σε ξενοδοχεία και θέρετρα και ότι το οικονομικό κόστος για την παραμονή τους, μέχρι να βρεθεί μια πιο μόνιμη λύση, θα καλυφθεί από τις ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον θέλει να απομακρύνει χιλιάδες ανθρώπους από το Αφγανιστάν και επιδιώκει να τους φιλοξενήσουν προσωρινά και άλλες χώρες, έως ότου οριστικοποιηθούν τα έγγραφά τους για την είσοδό τους στις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μπομπ Μενέντεζ, χαιρέτισε την απόφαση της Αλβανίας να δώσει προσωρινό ασφαλές καταφύγιο στους Αφγανούς. «Ο λαός της Αλβανίας δείχνει για άλλη μια φορά στον κόσμο τι σημαίνει «BESA» (μπέσα, λέξη τιμής στα αλβανικά). Έχετε τον σεβασμό και τις ευχαριστίες μας», έγραψε ο Μενέντες στο Twitter την Κυριακή.Albanian Prime Minister Edi Rama announced that Albania would accept Afghan refugees who have the U.S. as their final destination and face the threat of violence from the Taliban as the U.S. withdraws from Afghanistan.https://t.co/p2eSYRYTVx

— Axios (@axios) August 15, 2021


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου