Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

Σε επ’ αόριστον αναστολή εργασίας από αύριο οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε Μονάδες Φροντίδας



Από τη Δευτέρα 16 Αυγούστου οι εργαζόμενοι στις δημόσιες και ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρίες θα τίθενται σε επ’ αόριστον αναστολή εργασίας σε περίπτωση που αρνηθούν να εμβολιαστούν.



Παράλληλα, μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και ...η πρώτη δόση του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους τους υγειονομικούς τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με την τροπολογία του Υπουργείου Υγείας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου και για άλλες επαγγελματικές ομάδες.
Ειδικότερα, το προσωπικό των δομών φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να προσέρχεται στον χώρο εργασίας του από τις 16 Αυγούστου έχοντας υποβληθεί τουλάχιστον στην πρώτη δόση του εμβολιασμού. Αν κάποιος εργαζόμενος στις προνοιακές δομές δεν έχει ολοκληρώσει μέχρι τότε την πρώτη δόση του εμβολιασμού, τίθεται αυτόματα σε επ’ αόριστον αναστολή εργασίας (μέχρι τη λήξη της πανδημίας), ενώ ο εργοδότης του υποχρεούται να δηλώσει άμεσα τη μετάβασή του σε καθεστώς αναστολής στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη.
Η αναστολή εργασίας δεν συνιστά απόλυση

Βέβαια, η αναστολή δεν συνιστά αναγγελία απόλυσης, ωστόσο, οι εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή θα αναπληρώνονται από άλλους υπαλλήλους οι οποίοι θα προσλαμβάνονται με τρίμηνες συμβάσεις τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων εργαζομένων στις ιδιωτικές προνοιακές δομές υπολογίζεται μέχρι σήμερα περίπου σε ποσοστό 65%, ενώ είναι ακόμη χαμηλότερο στις δημόσιες δομές, όπου ξεπερνά μόλις το 45% του συνολικού δυναμικού τους. Στον αντίποδα, πολύ υψηλή προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα καταγράφεται μεταξύ των ηλικιωμένων που φιλοξενούνται στις δομές αυτές, καθώς οι εμβολιασμένοι στις ιδιωτικές δομές υπολογίζονται περίπου στο 85% στο γενικό σύνολο, ενώ το ίδιο ποσοστό προσδιορίζεται στο 77% για τα δημόσια προνοιακά κέντρα, σημειώνοντας μάλιστα ανοδική τάση.
Κυρώσεις για ανεμβολίαστους σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Την ίδια ώρα, έρχονται νέες κυρώσεις για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Με νέα ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, όλοι οι ανεμβολίαστοι δημόσιοι υπάλληλοι και όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου ή ειδικότητας θα υποχρεούνται να υποβάλλονται με δική τους οικονομική επιβάρυνση σε τουλάχιστον ένα rapid test (ή pcr τεστ – μοριακό) ανά εβδομάδα προκειμένου να προσέλθουν στον φυσικό χώρο δουλειάς τους. Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς ισχύει υποχρέωση για δυο τεστ ανά εβδομάδα.

Το βασικό σχέδιο προβλέπει αντικατάσταση της σημερινής υποχρέωσης για ένα self test ανά εβδομάδα (το οποίο παρέχεται δωρεάν από το κράτος) με υποχρέωση για ένα rapid test ή pcr τεστ (μοριακό) ανά εβδομάδα. Το κόστος των τεστ θα βαρύνει τον εργαζόμενο, ως αντικίνητρο με σκοπό τον εμβολιασμό του. Δεδομένου ότι το μέσο κόστος ενός rapid test είναι 20 ευρώ, το κόστος για τον μη εμβολιασμό ανέρχεται στα 80 ευρώ το μήνα. Για να το αποφύγει ο εργαζόμενος θα πρέπει να υποβληθεί σε τεστ στις μονάδες του ΕΟΔΥ.

Σε περίπτωση που ο δημόσιος ή ο ιδιωτικός υπάλληλος, που δεν έχει εμβολιαστεί, δεν υποβληθεί στον υποχρεωτικό εργαστηριακό έλεγχο και δεν δηλώσει το αποτέλεσμά του στις αντίστοιχες ηλεκτρονικές πλατφόρμες (στην «Εργάνη» οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και στην «Απογραφή» οι δημόσιοι υπάλληλοι) τότε θα επιβάλλονται οι ποινές που προβλέπονται για τις ειδικές κατηγορίες για τις οποίες ισχύει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός: Αναστολή εργασίας και στέρηση μισθού.
Τι θα ισχύσει σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα

Σε ό,τι αφορά στους δημόσιους υπαλλήλους που δεν θα εμβολιάζονται και δεν θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του υποχρεωτικού rapid test κάθε εβδομάδα, θα αντιμετωπίσουν το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Ο χρόνος αναστολής καθηκόντων θα διαρκεί όσο θα αρνούνται να συμμορφωθούν με την νέα υποχρέωση. Ο χρόνος αυτός δεν θα λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας και δεν θα τους καταβάλλονται αποδοχές. Θα χάνουν δηλαδή ημερομίσθια και ημέρες υπηρεσίας από τον ασφαλιστικό τους βίο για όσο αρνούνται ή αμελούν να δηλώνουν το αποτέλεσμα του rapid test.

Αντίστοιχα στον ιδιωτικό τομέα θα προβλεφθεί πως ο εργοδότης θα υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου, ενώ θα απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας επειδή ο ανεμβολίαστος εργαζόμενος θα αρνείται να υποβληθεί και να δηλώσει το rapid test.
Κυρώσεις για τον εργοδότη

Κυρώσεις έχει και ο εργοδότης που δεν εφαρμόζει την υποχρέωση αναστολής της σύμβασης του εργαζόμενου. Ειδικότερα, στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό το οποίο παραμένει ανεμβολίαστο και χωρίς την υποχρεωτική δήλωση ράπιντ ανά εβδομάδα, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο:
10.000 ευρώ για κάθε παράβαση (δηλαδή, για κάθε εργαζόμενο που «συλλαμβάνεται» στον φυσικό χώρο δουλειάς ανεμβολίαστος και χωρίς rapid test) και έως 50.000 ευρώ,
σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο, επιβάλλονται πρόστιμα 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου